標題: 其實車位大約係幾錢? [打印本頁]

作者: ronan    時間: 2021-1-7 20:44     標題: 其實車位大約係幾錢?

養車最大的支出就係泊車,但之前睇電視,沙田第一城一個車位好似只係70 萬左右,但唔肯定有無聽錯
如果真係70 萬就買到個車位,咁咪可以解決哂泊車支出問題?

因為依家上車盤都講緊$500 萬,所以$70 萬就買到個車位應該好多人都負擔起,同埋層樓升值都唔只賺個車位
作者: ckkong97    時間: 2021-1-7 21:59

養車最大的支出就係泊車,但之前睇電視,沙田第一城一個車位好似只係70 萬左右,但唔肯定有無聽錯
如果真係 ...
ronan 發表於 2021-1-7 20:44

七十萬租3000一個月幾耐先回本??? 仲要俾管理費

via HKEPC Reader for Android
作者: ronan    時間: 2021-1-7 22:12

七十萬租3000一個月幾耐先回本???  仲要俾管理費  

via HKEPC Reader for Android ...
ckkong97 發表於 2021-1-7 21:59

師兄應該未買過樓?
車位同樓一樣,就算唔講升值,都可以保值,供供下就係自己,如果唔繼續供都可以賣出去
相返租車位就係個個月交租比左人

如果租20 年車位,假設車位起呢20 年都唔會加租,20 年都係keep 住月租3000, 咁20 年3000x12x20=720000
如果真係咁大把人負擔得起,所以我覺得車位應該唔只70 萬咁平?
作者: gn01119056    時間: 2021-1-7 22:15

第一城車位100萬,月租$2400
開支同投資係兩回事
你日日都食飯,唔代表你要買間餐廳
作者: ronan    時間: 2021-1-7 22:23

第一城車位100萬,月租$2400
開支同投資係兩回事
你日日都食飯,唔代表你要買間餐廳 ...
gn01119056 發表於 2021-1-7 22:15

原來沙田第一城月租$2400 咁平? 我見市區領展果d 都要$3300
雖然第一城比較遠,但買個車位放租,自己就起市區租另一個車位,咁應該都okay?
同埋如果車位放租,會唔會同買樓一樣,按揭只做到5成?
作者: jda    時間: 2021-1-7 22:27

原來沙田第一城月租$2400 咁平? 我見市區領展果d 都要$3300
雖然第一城比較遠,但買個車位放租,自己就起 ...
ronan 發表於 2021-1-7 22:23

放租應該做唔到5成, 問下銀行最穩陣
作者: ckkong97    時間: 2021-1-7 23:16

師兄應該未買過樓?
車位同樓一樣,就算唔講升值,都可以保值,供供下就係自己,如果唔繼續供都可以賣出去 ...
ronan 發表於 2021-1-7 22:12

車位唔同樓,樓多多都有人買有人租,車位限制多,一城供應多租客少...仲要同大業主鬥價...一野唔覺意搬屋又要搵人租....
我都租左車位接近十年...一樣係沙田區不過唔係一城,有閒錢都唔會買位...我以前租車場,而家租業主位比車場價低兩成...
當年買樓好似買菜咁,睇左幾間就落訂買...

作者: ckkong97    時間: 2021-1-7 23:23

師兄應該未買過樓?
車位同樓一樣,就算唔講升值,都可以保值,供供下就係自己,如果唔繼續供都可以賣出去 ...
ronan 發表於 2021-1-7 22:12

一球買個車位仲有得升     
車位俾70萬都覺得貴...我最記得我果區另一屋苑早排大業主放賣車位,無記錯90-100萬一個好多地產sell.….最近睇跌低過九十萬... 如果你果區有新樓又少車位就值得買黎投資,沙田一城舊區唔會無端端多人租車位,你話買大圍站附近車位就唔同講法

作者: fkjohnny    時間: 2021-1-8 00:00

當年我沙田x堡城一個車位先15皮,就買得過
作者: mo9394    時間: 2021-1-8 00:10

我個車位計埋律師費之類好似三十萬左右, 不過唔可以自由炒, 要跟住嗰單位, 賣唔到俾街外人

不過附近收左幾個爛車場, 之後就升價. 依家好似八十幾至一百萬左右

12-13 年左右開始, 炒到 17-18 左右, 應該可以炒的都炒起晒, 依家接無乜水位
作者: Sekio_rock    時間: 2021-1-8 00:52

60 萬至600萬都有
作者: wueddie    時間: 2021-1-8 11:07

始終車位吾係必需品,  買左沒人租及接手就麻煩 . 呢D都係 risk . 所以租就最好.
作者: ChungSon    時間: 2021-1-8 11:16

油塘最近入伙新樓
200-250萬
作者: ronan    時間: 2021-1-11 14:59

一球買個車位仲有得升      
車位俾70萬都覺得貴...我最記得我果區另一屋苑早排大業主 ...
ckkong97 發表於 2021-1-7 23:23

明白了,我見電視成日都話車位係咁升,而車位的價錢應該好多人都負擔得起,但有車位的人又唔多,但出街又好多車,原來係咁解
作者: zqwerty1616    時間: 2021-1-11 15:45

買完每個月仲要俾管理費架,差餉地租唔知洗唔洗

作者: astrial    時間: 2021-1-11 16:05

雖然第一城比較遠,但買個車位放租,自己就起 ...
ronan 發表於 2021-1-7 22:23

有同事住個頭,半年前搵車位最平2k有找

依家多咗人買車,上返去2.2 - 2.5k左右

我當初都以為第一城要成3字頭先得
作者: astrial    時間: 2021-1-11 16:09

明白了,我見電視成日都話車位係咁升,而車位的價錢應該好多人都負擔得起,但有車位的人又唔多,但出街又 ...
ronan 發表於 2021-1-11 14:59

其實都係睇區

好似我個頭因為隔離有個大約150個位嘅公園咪錶場,啲租金一路都係橫行。30年前大約$1.2k,到依家都只係$2k-2.5k

不過應該仲有好多以前租落嘅仲係2k有找
作者: ekchk    時間: 2021-1-11 16:44

如果真係70 萬就買到個車位,咁咪可以解決哂泊車支出問題?

因為依家上車盤都講緊$500 萬,所以$70 萬就買到個車位應該好多人都負擔起,同埋層樓升值都唔只賺個車位
ronan 發表於 2021-1-7 08:44 PM

要最少140萬先可以解決哂泊車支出問題,你出街一樣要搵位泊車,除非你請司機
沙田出旺角來回30公里 1500CC約45蚊+16蚊C子山
買個車位為泊車,呢個唔會係一般打工仔既諗法.....
作者: red666devil    時間: 2021-1-11 18:20

車位(say, 2M)自用完,平手出貨,已經賺咗 (unless u hv another better investment option forgone)
作者: mo9394    時間: 2021-1-11 19:50

要最少140萬先可以解決哂泊車支出問題,你出街一樣要搵位泊車,除非你請司機
沙田出旺角來回30公里 1500CC約 ...
ekchk 發表於 2021-1-11 16:44

唔搬的買有著數
有打算搬就少d 麻煩

有地方唔係有錢就租到

合理價的車位唔會點跌,平手放都有著數

舊屋苑車位比較高d 可能咁易升價,但新樓,或者附近未來有新盤,多數有得升

近十幾年的樓無乜邊d 盤的車位比例合理
作者: ekchk    時間: 2021-1-12 19:49

唔搬的買有著數
有打算搬就少d 麻煩

有地方唔係有錢就租到

合理價的車位唔會點跌,平手放都有著數

...
mo9394 發表於 2021-1-11 07:50 PM

70萬車位唔易搵,
當你住果到真係有車位賣70萬
市值租金都只係1800蚊內 如果回報率大過3%車位價都應該會升
車位只會做到4成按,6成首期要42萬
4成按 28萬 *2% = 5600蚊利息一年 = 3個月租金
28萬還10年    2萬8+5600一年      
但一個打工仔,有咁多首期咩....有都留返黎買樓,壓力測試又可以做幾多次?
又樓又車又車位.........
作者: mo9394    時間: 2021-1-12 19:56

70萬車位唔易搵,
當你住果到真係有車位賣70萬
市值租金都只係1800蚊內 如果回報率大過3%車位價都應該會升
...
ekchk 發表於 2021-1-12 19:49

邊有 1800 蚊車位,有咁平租到就當然唔駛買喇
泊街都唔抄先會呢個價

幾十萬自用好多人唔會去按偈喇,蝕息咩. 無地方投資就拎積蓄黎買車位営投資

其實養車就係大花費,另一個post 都講緊駛萬幾兩萬,你用平均收入去計養車嗰批人唔太啱. 養得車輕鬆都講緊七八萬家庭收入以上. 一年收入約一百萬,拎70 萬投資唔應該好難
作者: ekchk    時間: 2021-1-12 20:00

邊有 1800 蚊車位,有咁平租到就當然唔駛買喇
泊街都唔抄先會呢個價

幾十萬自用好多人唔會去按偈喇, ...
mo9394 發表於 2021-1-12 07:56 PM

70萬係收1800啦,收兩千6個位過球啦
1炮過打工仔更加無可能啦
作者: mo9394    時間: 2021-1-12 20:15

70萬係收1800啦,收兩千6個位過球啦
1炮過打工仔更加無可能啦
ekchk 發表於 2021-1-12 20:00

依家去計已經炒高左嗰d 就當然無得計

好多停車場買賣無咁自由嗰d , 街外人無得掃好多嗰d 可能有靚價
又或者你新入伙,大業主新拆售之類,不妨留意一下

條數計唔計到要睇自己對該區有幾了解

我個車位依家應該放到租近三千,應該都唔過一百萬 (買賣限制較大)

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2