標題: 有冇方便上輪椅嘅車介紹... [打印本頁]

作者: normalyan    時間: 2021-9-13 10:56     標題: 有冇方便上輪椅嘅車介紹...

屋企阿媽跌親, 要坐輪椅 行動好唔方便...

師兄有咩平靚正車介紹   去邊度買二手車最穩陣?
toyota spade仔得唔得?

作者: HighLamb    時間: 2021-9-13 11:37

搵有趟門個一類車,例如七人/八人車。
作者: ChingTszHong    時間: 2021-9-13 12:00

作者: mo9394    時間: 2021-9-13 12:15

買正式七八人車 MPV 好D,  尾門可以諗下有無特別需要.    地台低, 加埋車身高 D 方便出入唔會撞頭.  中排最好兩個位獨立D, 有 walkthrough, 咁坐得舒服D.

honda stepwgn 唔覺得炒得貴的話, 用係幾好用的. 睇番你會泊開車去邊, wakuwaku門你拎輪椅出入方便D. 比較唔好就係偷位偷得太盡, 隔音.尾bumper 之類就唔算好LOR
算係比較搶手的款, 你預年份合理的, 都十一二萬左右起計.  但年份都夠, 咁預好快每年保養都要駛D 錢.

簡單用車, mazda biante 空間夠, 因為唔再出, 末代款, 依家都幾多二手平靚正. 點擺位就你人數. 七八人車以七八萬左右, 年份唔算太舊, 結構簡單, 抵玩.  不過後排唔可以收起晒,  你第三排唔坐人, 收起少少ZIP 輪椅都可以. 咁第二排可以放得好後, 空間好夠. 唔開尾門前面放野都可以安排到.  唔係行CVT, 係行6AT, 力水操控等在平價七人車中算唔錯, 2015 打後好似十氣袋, 呢個價位少有.
以唔打開尾門去拎野計, 佢可以咁擺位, 如果你只係坐三四人為主, 唔多駛打開尾門. 第二排可以放到咁後, 係佢的賣點. 唔好處就係第三排收唔起. 視乎你放貨的要求, 好多人一年都搬唔到兩三次大件野, CALL 車都解決到.  
https://www.facebook.com/mazdahk ... nt/644923572213455/

另外 nissan serena 之類都大路, 不過有 D 貴.  二手價買入計, 一般般, 唔算好抵的選擇.  新款epower 同舊嗰D 設計唔同, 二手的二手價幾年後可能跌得快. 不能講會唔會好似以前Serena 咁保值

鍾意 toyota 咪揀番嗰幾款LOR, 係保值的. 貴買貴賣, 不過使用感受就無乜特別賣點咁
作者: kanduki    時間: 2021-9-13 12:58

買正式七八人車好D LOR,  尾門可以諗下有無特別需要.    地台低, 加埋車身高 D 方便出入唔會撞頭.  中排最 ...
mo9394 發表於 2021-9-13 12:15

直覺都係認為Porte或者Spade比較好

中至大型MPV地台同座椅其實已經高過輪椅座位高度
上落可能要孭起先得

小型7人車隻趟門就覺得開得仲未夠闊去完全扶埋輪椅客上落

如果買啲架車張櫈可以拖哂出唻上落嘅福祉車就最好
但係水返唻個價錢仲貴過普通版嘅全新行貨車
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 12:59

直覺都係認為Porte或者Spade比較好

中至大型MPV地台同座椅其實已經高過輪椅座位高度
上落可能要孭起先得 ...
kanduki 發表於 2021-9-13 12:58

唔知改座位香港有乜規矩. 台灣日本就見好多

biante 有得改
https://newsroom.mazda.com/en/pu ... 200909/090918b.html

Porte 我覺得迫迫地. 要睇番乘客身型. 如果司機都較為高大, 要幫輪椅的上落, 入面唔夠空間企麻煩 D
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 13:15

http://www.carplushk.com/uncateg ... %e8%bb%8a%e7%b3%bb/  呢架原裝有齊設備
作者: kf    時間: 2021-9-13 13:15

需要用到輪椅出入、你選擇嘅車首選趟門、低地台、尾箱能夠容納輪椅擺放、有一次喺街度同福祉車車主傾下偈、原來呢啲車有幾個安全感應、唔到位係唔能夠閂門開車、香港地唔係全原裝有曬批文強行改裝一定犯法啦
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 13:26

https://www.freeguider.com/cn/ar ... ecides-that-the-est

由本地代理引入的豐田福祉車
作者: kf    時間: 2021-9-13 13:37

其實伯母依家嘅狀況係需要坐輪椅出入但係有一定活動能力(需要有人攙扶)?
作者: kf    時間: 2021-9-13 13:40

如果全程需要輪椅出入、一定買福祉車、豪華啲嘅、張凳伸出車外可以脫離獨立變成一張暫時性輪椅(櫈底有車轆)
作者: ChingTszHong    時間: 2021-9-13 13:45

作者: 潮流教主    時間: 2021-9-13 14:45

直接從日本買水貨福祉車
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 17:04

二手網 Spade/Porte 好似都係水貨舊車為主, 麻煩少少

行貨二手有 D 貴, 選擇亦唔多, 里數唔少, 車仔計好似唔值

水貨車, 我十年前左右有睇過Porte (當年sienta 同porte 都係水為主, 行無引入), 在錦田八鄉之類 D 車場. 基本上拆晒D 座椅包過, 換過下D 有問題的膠件之類, 外表睇落幾好咁喇, 但實際內裏係點就真係要睇車場喇, 砌得靚唔靚睇人睇手工, d 里數都信唔過.
新手唔識人唔識車就小心D.  我朋友架Sienta 都係嗰度買, 售後算係咁, 有問題都會合理幫你搞, 不過濕濕碎碎耐不耐要跟下咁. 後尾搞冷氣搞得太多次, 換車
作者: arrychiu    時間: 2021-9-13 18:04

如果老人家有活動能力,就唔好買7人車,
搭上車個一步對佢哋嚟講都係壓力,
我以前就係每次接外母揸架大覇以為方便,
點知有一次突然間要車佢,無返去換車就揸架Golf去,
佢反而覺得Golf方便,之後就一路都用Golf接佢,
最緊要隻門開得要夠大,佢轉身Pat Pat就坐落後座,
跟住對腳先放入車,當然車尾箱要放得放輪椅。
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 18:09

如果老人家有活動能力,就唔好買7人車,
搭上車個一步對佢哋嚟講都係壓力,
我以前就係每次接外母揸架大覇 ...
arrychiu 發表於 2021-9-13 18:04

但係司機腰骨痛, 彎唔到腰, 又會覺得七人車高度好喎. 真係好難講
作者: arrychiu    時間: 2021-9-13 18:13

但係司機腰骨痛, 彎唔到腰, 又會覺得七人車高度好喎. 真係好難講
mo9394 發表於 2021-9-13 18:09

如果司機腰骨都痛就建議唔好買車
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 18:14

如果司機腰骨都痛就建議唔好買車
arrychiu 發表於 2021-9-13 18:13

要坐大車坐直 , 唔好彎腰LOR
作者: arrychiu    時間: 2021-9-13 18:18

要坐大車坐直 , 唔好彎腰LOR
mo9394 發表於 2021-9-13 18:14

做咩要咁勉強呢?路上最緊要安全,
如果連司機條腰都有問題唔好揸啦。

重有輪椅搬上搬落,司機條腰唔彎得點搬?
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 18:19

做咩要咁勉強呢?路上最緊要安全,
如果連司機條腰都有問題唔好揸啦。 ...
arrychiu 發表於 2021-9-13 18:18

大把人腰痛喇, 講到好出奇咁. 同安全無乜關係架喎

搬野唔應該彎腰搬
作者: arrychiu    時間: 2021-9-13 18:21

大把人腰痛喇, 講到好出奇咁
mo9394 發表於 2021-9-13 18:19

我只係有車開老人家嘅經驗同大家分享下,
大大話話都車咗幾年,每個星期一次咁。
作者: mo9394    時間: 2021-9-13 18:22

我只係有車開老人家嘅經驗同大家分享下,
大大話話都車咗幾年,每個星期一次咁。 ...
arrychiu 發表於 2021-9-13 18:21

咁我無話你論點唔啱, 你講腰痛唔好渣車係另一件事. 兩個問題, 兩個答案.

我阿媽就腳有少少唔舒服, 無乜力, 用拐杖幫下手. 佢腰痛為主, 以前Sedan 時見佢 ZIP 入去後座, 同爬出車有 D 辛苦.  我有一排腰痛時, 要避軚盤入司機位, 係有少少唔方便.

當然, 如果腳係企唔直, 輪椅平移過去可能真係方便D. 呢個我就唔太清楚喇.  但係夠唔夠手力之類又係睇人.

我腰痛好番係靠做運動, 訓練番核心, 亦在唔痛時去硬拉, 深蹲之類. 用番啱的肌肉, 訓練番唔對稱的肌肉. 腰痛唔係永久活動能力受損.  我依家好注重我坐姿.
事實係 SUV / 七人車較高身, 司機健康較好.

職業司機更加唔少會有腰痛, 要睇番樓主年紀同自己身體,要照顧的人的身體, 平衡下幾方面的考慮. https://www.dralbertho.com/blog/ ... %E7%97%9B%E7%97%87/
作者: normalyan    時間: 2021-9-13 18:34

回復 7 #mo9394

呢部孝子之選 Nissan NV200真係超正
不過相信二手都唔多, 研究下先...

同埋多謝各位回覆/推介
作者: Dcup    時間: 2021-9-13 22:58

要上落易一定平地台,SUV就全部都fail架啦

車唔洗大,只要一平地台躺門己經贏一半

就算every都贏曬D咩X5
作者: arrychiu    時間: 2021-9-14 00:34

回復 mo9394

呢部孝子之選 Nissan NV200真係超正  
不過相信二手都唔多, 研究下先...

同埋多謝各 ...
normalyan 發表於 2021-9-13 18:34

不如試吓搵Toyota Sienta,
搵唔到二手買部全新都唔係好貴。
作者: kanduki    時間: 2021-9-15 19:38

要上落易一定平地台,SUV就全部都fail架啦

車唔洗大,只要一平地台躺門己經贏一半

就算every都贏曬D咩X5 ...
Dcup 發表於 2021-9-13 22:58

如果祇係平地台
SUV反而因爲車型能夠將底盤造厚而更易造

車外環境無制限的話
鷗翼門開哂無門眉頂頭
仲易啲上落

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2