標題: [滑鼠] Logitech M590 靜音滑鼠 [打印本頁]

作者: hkepcover    時間: 2022-1-9 15:59     標題: Logitech M590 靜音滑鼠

轉左用Logitech M590 靜音滑鼠, 感覺唔錯, 真係幾靜.
作者: ckkong97    時間: 2022-6-27 15:49

轉左用Logitech M590 靜音滑鼠, 感覺唔錯, 真係幾靜.
hkepcover 發表於 2022-1-9 15:59

我2021年九月買左隻, 昨日發覺右click 唔work, click 十下得兩下有反應, 未夠一年要去代理整....
作者: pc1668    時間: 2022-6-27 23:17

我2021年九月買左隻, 昨日發覺右click 唔work, click 十下得兩下有反應, 未夠一年要去代理整.... ...
ckkong97 發表於 2022-6-27 15:49

Logitech 靜音 mouse is nice to use but not durable, I've one with right-click failed in less than 2 years. And yet I've been using another Logitech mouse (M275, non-靜音, quite cheap) for 6 years+, it still works fine.  Recently bought the MX Anywhere 2S (non-靜音) at promotional price to replace the failed 靜音 mouse

MX Anywhere 2S (Darkfield sensor / Unifying USB and BT / rechargeable battery)
[attach]2327932[/attach]
作者: 剋星    時間: 2022-6-27 23:37

有M585
左邊手指公個握位已經變晒形 已經唔黐
重度用.都用左好幾年
制唔覺有問題
LOGI MOUSE 我禁到有問題反而係 同制接觸既膠殼位.禁到出現凹位
作者: hibari0925    時間: 2022-6-28 00:59

回覆 1# hkepcover

上年11月買左隻灰色返學用.
跟住2月突然無線無曬反應,
換過電都係咁,
最後拎俾代理商處理,
換左新貨後暫時都無再有問題,
滑鼠滾輪會有少少聲,
暫時都好滿意呢隻滑鼠,
輕身同岩自己手型用.
最緊要靜音唔會嘈到同學仔上堂.
作者: ckkong97    時間: 2022-6-28 06:37

回覆  hkepcover

上年11月買左隻灰色返學用.
跟住2月突然無線無曬反應,
換過電都係咁,
最後拎俾代理商處 ...
hibari0925 發表於 2022-6-28 00:59

我兩部notebook 一隻mouse... WFH 專用.... 試過買小米一個用usb receiver 一個用BT... 個usb receiver 壞左, 得番個BT 用得....
M590 可以一receiver 一BT, 或兩個BT都得
作者: pc1668    時間: 2022-6-28 15:53

hkepcover 發表於 2022-1-9 15:59

How much?
作者: hibari0925    時間: 2022-6-29 00:51

回覆 6# ckkong97

之前上網睇過藍牙用左一段時間會有延遲問題,
所以我長期都插個接收器無部notebook到,
個日突然成隻滑鼠無曬反應,
換新電就曾經閃過1日紅燈就無反應.
平時都唔用藍牙個功能,
反正係保養期內拎去荃灣給工程師檢查.
呢隻滑鼠有3間代理維修,
我就買個陣睇個包裝有冠恒集團貼紙先買,
印象279$1隻到,膠盒包裝,
見黃金好多紙盒裝唔同代理,
總知用落真係夠靜又唔重.
作者: ckkong97    時間: 2022-6-29 07:07

Logitech 靜音 mouse is nice to use but not durable, I've one with right-click failed in less than  ...
pc1668 發表於 2022-6-27 23:17

我有隻m337 非靜音又係用左好耐都未壞

via HKEPC Reader for Android
作者: pc1668    時間: 2022-6-29 09:48

我有隻m337 非靜音又係用左好耐都未壞

ckkong97 發表於 2022-6-29 07:07

M337 has a laser sensor   And yes, 非靜音 is very durable.

Just checked, I've bought the MK345 keyboard and mouse combo at $240 about 6 years ago including M275 mouse and K345 keyboard.
作者: 火星人    時間: 2022-7-4 17:20

最近買左logitech m331靜音mouse,左右鍵係好靜,但中間滾輪會有卡卡聲,感覺係設計問題,佢咬唔正個輪會左右偏移
d人吹到logitech有幾好,但我使用體驗麻麻,我接收器插機箱後面,枱上隻m331有時都laglag地,信號真係差
作者: pc1668    時間: 2022-7-4 20:11

最近買左logitech m331靜音mouse,左右鍵係好靜,但中間滾輪會有卡卡聲,感覺係設計問題,佢咬唔正個輪會左 ...
火星人 發表於 2022-7-4 17:20

For logitech, 非靜音mouse is (much) better than its 靜音 product line.
作者: garnett_v    時間: 2022-7-7 10:36

最近買左logitech m331靜音mouse,左右鍵係好靜,但中間滾輪會有卡卡聲,感覺係設計問題,佢咬唔正個輪會左 ...

我自己用pebble 同m325 都係插檯底機箱後面, 接收完全無問題

既然logitech 咁差, 不如講下有邊隻好
作者: pc1668    時間: 2022-7-7 13:46

我自己用pebble 同m325 都係插檯底機箱後面, 接收完全無問題

既然logitech 咁差, 不如講下有邊隻好 ...
garnett_v 發表於 2022-7-7 10:36

M275, cheap and ultra durable.   And recently bought the MX Anywhere 2S, let's see.
作者: 火星人    時間: 2022-7-7 14:19

既然logitech 咁差, 不如講下有邊隻好 ...
garnett_v 發表於 2022-7-7 10:36

我覺得微軟的滑鼠幾好

https://www.microsoft.com/zh-hk/ ... verview%3aprimaryr2
作者: ckkong97    時間: 2022-7-8 07:19

我覺得微軟的滑鼠幾好
火星人 發表於 2022-7-7 14:19

MS mouse 最大問題係無一隻可以dual mode 或者BT接兩部電腦....
作者: pc1668    時間: 2022-7-8 08:12

我覺得微軟的滑鼠幾好
火星人 發表於 2022-7-7 14:19

MS mouse is not durable.  I had one died in less than 3Y.
作者: kumamon2015hk    時間: 2022-7-8 10:43

以前用過M$ bt 成日無啦啦斷線, 要熄左再重開
甩膠又快過其他牌子, 接收亦唔係特別好,
襟又唔係襟用過人, 又唔係平過人
功能更加唔係好過人
作者: pc1668    時間: 2022-7-8 11:08

以前用過M$ bt 成日無啦啦斷線, 要熄左再重開
甩膠又快過其他牌子, 接收亦唔係特別好,
襟又唔係襟用過人, 又唔係平過人
功能更加唔係好過人
kumamon2015hk 發表於 2022-7-8 10:43

In addition, MS's optical sensor is rather picky.  In contrast, Logitech's sensor (even for those cheap models) could work on almost any surface.
作者: garnett_v    時間: 2022-7-8 15:26

回復 15 #火星人

你電腦用內置bt定插bt adaptor 先

作者: iamstupid    時間: 2022-7-11 16:00

裸豬踢…永久blacklist

ajazz服役中…
作者: ckkong97    時間: 2022-7-12 11:02

剛剛去有線大廈換左隻新m590, 冠恒星期六唔開要請假去,舊果隻壞左右制

作者: pc1668    時間: 2022-7-12 12:24

剛剛去有線大廈換左隻新m590, 冠恒星期六唔開要請假去,舊果隻壞左右制

via HKEPC Reader for Android ...
ckkong97 發表於 2022-7-12 11:02

Is it 2Y warranty

My MX Anywhere 2S has only 1Y warranty
作者: ckkong97    時間: 2022-7-12 15:36

Is it 2Y warranty

My MX Anywhere 2S has only 1Y warranty
pc1668 發表於 2022-7-12 12:24

得一年咋
作者: pc1668    時間: 2022-7-12 16:34

得一年咋
ckkong97 發表於 2022-7-12 15:36

1Y warranty is not enough for Logi 靜音 mouse .
作者: ckkong97    時間: 2022-7-12 17:09

1Y warranty is not enough for Logi 靜音 mouse .
pc1668 發表於 2022-7-12 16:34

其實就幾好用, 係易壞啲....
一轉番用MI / Rapoo mouse 差九條街.... 雖然果啲mouse唔過一百蚊....
作者: hibari0925    時間: 2022-7-12 19:11

回覆 22# ckkong97

我都係買冠恒代理既M590,
都係帶張購買單同入面有寫張冠恒代理貼紙,
職員都好快就換新貨俾我.
作者: aldanaa    時間: 2022-8-8 13:42

個USB接收器要插係近mouse既port先會順,就算貴既gaming mouse都係咁樣做。

我都係m331用家,係公司用左3年都無問題~
作者: free6836    時間: 2022-8-8 21:08

M590 用家 , 買左2隻用 , 大概都係2年左右壞滾輪中鍵(禁落去果下同左右壞)
作者: InterSonic    時間: 2022-8-9 10:02

個scroll手感太輕
延遲感同電莖mouse 有分別 做office 野ok
但細微drag 做圖片剪貼唔夠準

價錢2舊水 就唔好要求太多
作者: henry17    時間: 2022-9-4 13:42

年半至兩年左右粒左右掣,是旦一粒就會開始失靈
同微軟依加d mouse都係差唔多時間會收皮,不過ms保養長少少,通常會去換過隻.

我隻m590無保後先壞左掣,見壞左掣就順手換埋右掣.依加換左zippy既微動掣.仲好襟左.不過變左有聲mouse.
作者: pc1668    時間: 2022-9-4 21:13

年半至兩年左右粒左右掣,是旦一粒就會開始失靈
同微軟依加d mouse都係差唔多時間會收皮,不過ms保養長少少, ...
henry17 發表於 2022-9-4 13:42

Logi "靜音" mouse is not durable.  Go for "非靜音" series, it would be much better.
作者: 剋星    時間: 2022-9-4 21:48

個USB接收器要插係近mouse既port先會順,就算貴既gaming mouse都係咁樣做。

我都係m331用家,係公司用 ...
aldanaa 發表於 2022-8-8 13:42

同意.
試過係NB右手邊用MOUSE   
NB左手邊插接收器.  中間用手禁KEYBOARD打字會阻隔接收
作者: x28    時間: 2022-9-5 10:09

mx anywhere very durable! still work fine for years.
mx anywhere 2s, right button failure/insensitive always
looking forward to change to 3s/vertical, any comments?
作者: chb    時間: 2022-9-5 10:37

用咁多隻始終覺得MX Master 3 最好用

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2