標題: 你地公司有冇 零 code PM? [打印本頁]

作者: $foo    時間: 2021-3-25 12:03     標題: 你地公司有冇 零 code PM?

作者: 二師兄    時間: 2021-3-25 13:55

成日覺得自己啱晒

要人聽佢講? 
$foo 發表於 2021-3-25 12:03

之前嗰份大把, 已轉工
作者: ppaazz123    時間: 2021-3-31 01:24

一定有啦  重要以為私人 財務 公司自己好醒
作者: shingzhk    時間: 2021-3-31 03:14

其實唔關咩零唔零code 任何專業都有呢D人
我都好佩服呢班人仲夠膽開個"zero code"既title比自己, 呢個算係自嘲? 定係真係以為自己好醒?
果D吹水佬靠呢D技倆搵食, 要人跟佢果套刷存在感
人地正職係玩人, 你地正職係玩code, 根本冇得嬴

只要公司有高層buy呢套請左佢返來, 即使唔係programer都一樣身受其害
最慘係呢個世界, 人事任命好大程度係無知無能既HR當道(大公司更甚)

相關討論記憶上一年前左右開過, 果陣講左十幾頁
果陣都有人撐其實好PM唔一定要識coding, 雖然無法否認
不過最後點言語修飾都好, 其實都反駁唔到有coding底既人點都係比較優勝同服眾
係working level來講, 大家點揀老細就係結論
(講明先, 我唔係話行外人一定呃飯食, 我而家跟果位都係非tech出身又好做得野, 只係呢種人比例上實在... )

補link:
https://www.hkepc.com/forum/view ... light=%E9%9B%B6code
作者: DeathKnight    時間: 2021-3-31 04:24

我每日既經驗可以話你知
零code唔恐怖
做過IT但係N年無hands on experience既PM/BA先最恐怖

佢地唔知自己已經同時代脫節
為咗迎合user自作主張俾一啲睇落好合理但係實際唔work既suggestion/decision
有時我寧願同啲只係識左手交右手既PM/BA都唔同呢啲人合作
作者: gn01119056    時間: 2021-3-31 09:23

其實唔關咩零唔零code 任何專業都有呢D人
我都好佩服呢班人仲夠膽開個"zero code"既title比自己,  ...
shingzhk 發表於 2021-3-31 03:14

其實同0 code關係不大, 主要睇管理能力
係好多唔同企業做過, 好多PM都唔識IT
最主要都係睇管理能力, 識唔識IT反而無乜關係
有好多時IT人反而唔適合做PM
管理, Business, 人事, 溝通, 呢啲正正係IT人既弱點
亦都要睇係邊類既PROJECT, 如果係重Technical, 當然要IT底
重Business既IT人反而會死固固, 鎖係自己既世界, 唔知Customer想要咩
所以IT底反而唔重要, 管理能力, 處理人事先最重要
大把IT底既一知半解反而仲弱智, 成世只係對住IT, 唔知現實係點勁離地
Business底唔識IT既反而好貼地, 識睇人用人, 識做岩決定
因為佢地要面對現實交數交貨, 基本上做任何行業都做到, 因為有管理能力
當然IT底都有勁人, Business底都有廢人, 所以0 code關係不大, 要睇管理能力
作者: impotence    時間: 2021-3-31 17:17

我每日既經驗可以話你知
零code唔恐怖
做過IT但係N年無hands on experience既PM/BA先最恐怖

佢地唔知自己 ...
DeathKnight 發表於 2021-3-31 04:24

你可能未見過一 d 高手 , 只係去聽過幾次講座 , 就以為掌握科技方向 .
野野都用 d 新既科技專有名詞去 '大' d 老板 , 而且乜都話鬼 . 如果, 因為佢已經答應左對方 , 如果技術做唔到 , 就係班 engineer 唔識 或者 唔肯做 .....
作者: toylet    時間: 2021-3-31 17:34

你地公司有冇 零 code PM?
成日覺得自己啱晒
要人聽佢講? 
$foo 發表於 25/3/2021 12:03
咁做 management 不一定 識 做實事! management 就是做 management, 特別 是 大公司!
警察 會不會 去 掃街? 特首 會 洗公廁?? 是 楷級 的 分別!!
一幫 講 management 就是 管人去做, 不一定 是 自己 去 做!
PM 的 全名 是 Project Manager, 是 管 project 不是 programming! 條線點畫就睇公司了!

至於 楷級/人事 鬥爭? 想 變革公司?? Zero Code 即是 無產??? 好似 和 本區 "程式編寫" 無關!
作者: toylet    時間: 2021-3-31 17:51

你可能未見過一 d 高手 , 只係去聽過幾次講座 , 就以為掌握科技方向 .
野野都用 d 新既科技專有名詞去 ' ... 係班 engineer 唔識 或者 唔肯做 .....
impotence 發表於 31/3/2021 17:17
大大咁講 已是 想 變革 公司 了!!  去 大老闆 房 敲門!
大老闆 一般 不會理 細節.... 除非 是 小型 公司!!
作者: impotence    時間: 2021-3-31 17:59

大大咁講 已是 想 變革 公司 了!!  去 大老闆 房 敲門!
大老闆 一般 不會理 細節.... 除非 是 小 ...
toylet 發表於 2021-3-31 17:51

唔係我 , 而係有一個公司高層 , 介紹左佢既细侄入來 , 一入職就做 it manager 及 pm ....
畫餅能力好強 , 但係工作能力就 ....
作者: toylet    時間: 2021-3-31 18:18

唔係我 , 而係有一個公司高層 , 介紹左佢既细侄入來 , 一入職就做 it manager 及 pm ....
impotence 發表於 31/3/2021 17:59
咁 大大 見工時 是 請 乜嘢 職位? 是否 都是 IT Project Manager?
有 管理層 空降 都是 大公司 的 特色!
畫餅能力好強 , 但係工作能力就
大老闆 覺得 OK 就 OK?
作者: gn01119056    時間: 2021-4-1 09:32

畫餅能力好強 , ...
impotence 發表於 2021-3-31 17:59

如果係细侄, 佢識唔識Coding都無分別, 廢就係廢
識Coding叫你用無人用既野可能仲差
作者: ckmakit    時間: 2021-4-1 09:40

野野都用 d 新既科技專有名詞去 ' ...
impotence 發表於 2021-3-31 17:17

果似就睇落似識coding , 但做出來抄d唔抄d 咁
只係抄左個名 抄唔到重點
作者: it_jobs    時間: 2021-4-1 12:34

講下各位認為 PM 職能需求係乜, 佔比重等.  
等我整個表丫, 加入以下欄位: 閣下個名, PM 職能, 比重
舉個例子.

以前只係例子, 等大家比左個比例, 整合下睇下應該係點.  
最好加埋係 100% 啦, 別外有啲 item 覺得完全唔重要, 0%也可.
作者: java2    時間: 2021-4-1 21:34

pm 0code 好正常, 唔通pm 去寫code ?

成日覺得自己啱晒

要人聽佢講? 
$foo 發表於 2021-3-25 12:03

作者: 燕飛    時間: 2021-4-1 22:48

回覆 4# shingzhk
實情係pm同pl係分開
有pl喺度就唔使要pm識code
作者: toylet    時間: 2021-4-1 23:51

回覆  shingzhk
實情係pm同pl係分開
燕飛 發表於 1/4/2021 22:48
不要執着個 title, "project leader" 都可以不識 coding?
大大想講 lead/chief/senior programmer?
作者: shingzhk    時間: 2021-4-2 02:56

回覆  shingzhk
實情係pm同pl係分開
燕飛 發表於 2021-4-1 22:48

其實真係冇咩係必要非必要, PM難聽D講冇咩技能係必要
只要個人夠醒, 跟case變通就ok, 果d係soft skill, 冇得black and white講你識唔識
但hard skill呢D好清楚一係識, 一係唔識

點解我厭惡咩零code PM呢, 我係萬用IT狗
近年跟唔少project被掛名包底, 見唔少廢物帶team&接客, working level真係多得佢唔少
當然真係有能力既都見過, 有幾個我都好放心, 有要求丟比我都唔過問shoot左佢reply收工
但到頭來如果我要被強徵入伍跟project, lucky draw一個PM要我跟
soft skill唔做落真係唔知佢水平, 感樣的如果話我希望個PM起碼有d hard skill底的話
呢個期望(都唔好話係要求啦), 唔過份吧?

P.S.  係我做野既環境  PM就有得寫明掛名, 有功就對上領哂
PL? 除非真係有熱心人仕睇唔過眼PM太廢先鐘出來, 有屎就全食, 最後連名都掛唔到, 這是我的工作環境
唔係私人差落大team head幾份人情債, 一早走左
作者: XML    時間: 2021-4-2 12:25

PM工具人寫DOCS
實係佢岩哂 因為我地跟DOCS做野
作者: 杜龍    時間: 2021-4-2 19:32

呢個世界上係有,唔識寫code 但domain knowledge 好厚同好照下屬既PM,
曾經遇過一個, 個個都好服佢, 隔離TEAM都敬重佢幾分.
係一個超好人既大佬.
作者: hozai    時間: 2021-4-2 20:03

0 code PM係十分正常
但係果個人做PM之前係0 code就十分唔正常
作者: 杜龍    時間: 2021-4-2 20:27

0 code PM係十分正常
但係果個人做PM之前係0 code就十分唔正常
hozai 發表於 2021-4-2 20:03

BA進化成PM的物體.
作者: toylet    時間: 2021-4-2 21:14

BA進化成PM的物體.
杜龍 發表於 2/4/2021 20:27
搵工 時 小心 啲 奇怪 的 job title 啦..... 見工 就 問 清楚 工作範圍!
作者: 杜龍    時間: 2021-4-2 22:02

搵工 時 小心 啲 奇怪 的 job title 啦..... 見工 就 問 清楚 工作範圍!
toylet 發表於 2021-4-2 21:14

啲寫code好勁但唔聽人requirement 寫錯feature 啲variable 亂咁整又. hardcode 唔用for loop 係咁if else 寫個function 成千行.既 programmer 又無人拎出黎BINC..
作者: toylet    時間: 2021-4-2 22:05

啲寫code好勁但唔聽人requirement 寫錯feature 啲variable 亂咁整又. hardcode 唔用for loop 係咁if ...
杜龍 發表於 2/4/2021 22:02
咁 要 問 誰 請錯人/收錯靚 了! 另如果真是做不來, 但是佢是老闆的人, 要坦白向老闆投訴! 因為會影響公司運作!
作者: superwebguys    時間: 2021-4-3 13:53

PM 的工作為 users , 腦細及development team作溝通橋樑 , 最怕有d PM 九唔搭八將個 project 改完及改, 搞到一鑊金.
作者: 杜龍    時間: 2021-4-12 19:14

咁 要 問 誰 請錯人/收錯靚 了! 另如果真是做不來, 但是佢是老闆的人, 要坦白向老闆投訴! 因為會影響公司運 ...
toylet 發表於 2021-4-2 22:05

interview時啲人個個都好醒的, 落手先露尾.
作者: toylet    時間: 2021-4-12 19:20

interview時啲人個個都好醒的, 落手先露尾.
杜龍 發表於 12/4/2021 19:14
等 大大 做 interviewer 再想.... 希望 大大 有 傳說 中 的 鑑別視力!
其實 做 法官 和 裁判官 都要 有 類似 能力.... 要 識 睇人 有無 說謊!

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2