標題: PEOPLES DATA PLAN [打印本頁]

作者: PaT仔    時間: 2009-3-13 18:58     標題: PEOPLES DATA PLAN

我近排轉左做peoples既data plan,但有一樣野想請教師兄,我發現當我啟動流動數據服務後,有時佢會顯示為cmhk gprs (3g)有時會係cmhk gprs (edge),我想問兩者有冇分別?98蚊無限plan係咪只係for edge? 另外 我想問個plan如果本身冇wifi服務,我照用手機連wifi上網,咁要唔要收錢?同埋wap既定義係點?點為之用wap上網?thanks
作者: NIGO仔    時間: 2009-3-13 20:35

問番people點set重好過^^ 一陣收多佐錢就唔啦!
作者: chunyue1027    時間: 2009-3-13 23:56

PEOPLES 無 3G 架喎....
作者: low-end    時間: 2009-3-14 02:07

Edge係某部份地區先有,速度約Gprs既4倍
$98個Plan係包晒所有上網Data費,放心上啦!
作者: low-end    時間: 2009-3-14 02:10

wifi都包埋個plan度,係任上Y5zone
WAP唔使理啦,舊制式無人用啦
作者: bu0913    時間: 2009-3-18 00:15

岩岩轉左peoples台

佢送1個月 $98任上 無限數據果個

想問下洗唔洗打電話去cut..?定佢自動幫我cut..?

thx
作者: ceo_lkh0921    時間: 2009-3-18 00:43

原帖由 bu0913 於 2009-3-18 00:15 發表
岩岩轉左peoples台

佢送1個月 $98任上 無限數據果個

想問下洗唔洗打電話去cut..?定佢自動幫我cut..?

thx

打電話去cut
作者: ceo_lkh0921    時間: 2009-3-18 00:44

原帖由 PaT仔 於 2009-3-13 18:58 發表
我近排轉左做peoples既data plan,但有一樣野想請教師兄,我發現當我啟動流動數據服務後,有時佢會顯示為cmhk gprs (3g)有時會係cmhk gprs (edge),我想問兩者有冇分別?98蚊無限plan係咪只係for edge? 另外 我想問個plan如果本身冇wifi服務,我照用手機連wifi上網,咁要唔要收錢?同埋wap既定義係點?點為之用wap上網?thanks

cmhk will have 3G later...
So i think it just testing network...
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-18 00:48

原帖由 ceo_lkh0921 於 2009-3-18 00:44 發表

So i think it just testing network...

係邊度收返黎架個風 定係你幻想only
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-18 00:52

記憶中人仔台好似連3G牌都無,佢點推3G服務呢~~
作者: NOPSS    時間: 2009-3-18 00:52

我而家用緊 people.... 個 Speed 真是不夠用

想轉3,...
作者: GraphiteCube    時間: 2009-3-18 01:17     標題: 回覆 9# 的帖子

又有巴打話PEOPLES拿4G牌既?

唔知到時個4G Plan幾錢...
作者: 電腦迷    時間: 2009-3-18 01:49

作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-18 16:00

原帖由 GraphiteCube 於 2009-3-18 01:17 發表

4G佢就有~~
3G佢無投到~~
作者: free888368    時間: 2009-3-18 16:04

樓主可以放心用 ,我自己用人仔三年,未試過有其他費用要比
作者: 莊神弄鬼    時間: 2009-3-18 16:17

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-18 04:00 PM 發表

4G佢就有~~
3G佢無投到~~

無錯,人仔係無3g...
係2g直跳到去4g
作者: kbchan    時間: 2009-3-18 16:28

原帖由 NOPSS 於 2009-3-18 00:52 發表
我而家用緊 people.... 個 Speed 真是不夠用

想轉3,...

用緊2G iPhone.. peoples ok la...
作者: c2316    時間: 2009-3-19 00:30

手機上網係慢好多,你轉咗就知
作者: winfield    時間: 2009-3-19 02:15

peoples個edge好少行得盡,速度個人已往用開平均都係得 3-9KBps
作者: foreverkiller    時間: 2009-3-19 02:37

原帖由 winfield 於 2009-3-19 02:15 發表
peoples個edge好少行得盡,速度個人已往用開平均都係得 3-9KBps

我一開到EDGE就1x-2xKB/s
係咪高速移動時的speed, 係的話無得講, 因為降到1KB/s都有機會
作者: kslau138    時間: 2009-3-19 02:38

其實而家3既3G随時衰過People個edge架
作者: vichkvic    時間: 2009-3-19 11:31

people ok ar, c-hing 放心上啦!
作者: vichkvic    時間: 2009-3-19 11:32

I am using Tytn II and people data plan, very nice!!!
作者: winfield    時間: 2009-3-19 12:28

原帖由 foreverkiller 於 2009-3-19 02:37 發表

我一開到EDGE就1x-2xKB/s
係咪高速移動時的speed, 係的話無得講, 因為降到1KB/s都有機會

室內用,用時有 E show 出來,我係用 samsung d880 and x01ht
作者: winfield    時間: 2009-3-19 12:29

原帖由 kslau138 於 2009-3-19 02:38 發表
其實而家3既3G随時衰過People個edge架

何已見得呢?
作者: mact    時間: 2009-3-19 12:36

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-18 00:48 發表

人地係4G not 3G
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-19 12:55

原帖由 mact 於 2009-3-19 12:36 發表

人地係4G not 3G
[quote]原帖由 ceo_lkh0921 於 2009-3-18 00:44 發表

原帖由 GraphiteCube 於 2009-3-18 01:17 發表

4G佢就有~~
3G佢無投到~~[/quote]
你睇清楚未架~~~佢係話cmhk will have 3G later唔係話cmhk will have 4G later
下次睇清楚D先回帖啦~~
仲有,有人已經問過我同你類似既問題,已經解釋左
有4G牌唔等於有3G牌~~

作者: terry00722    時間: 2009-3-19 13:16

作者: legoman    時間: 2009-3-19 20:07

太多人用
e+ 好慢..有d ports佢地已經blocked左
作者: 笨孩子    時間: 2009-3-19 20:15

CMHK有4G 係等到2011 3G 大把公司.....個本未回到..
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-20 01:27

原帖由 legoman 於 2009-3-19 20:07 發表
太多人用
e+ 好慢..有d ports佢地已經blocked左

我今日問個fd借左張Peoples SIM放入我3部Nokia手機做測試,佢地分別係6288/6270/N95
做左幾次download speedtest (無做Upload test 因為普遍出街好少會upload野上網)
測試結果顯示6270+N95行Edge時速度普遍比較慢
Speedtest.com.hk下載速度測試顯示得9.0~12.6KB/s
反而6288既下載速度測試顯示境然有18.0~19.3KB/s
(呢個速度係長時間Keep住,無中途跌速/斷線,直至個test去到300秒先自動暫停下載)
PS:以上既測試係用Netbook+USB Cable連接手機

作者: uzone02    時間: 2009-3-20 02:46

我e+ iPhone + 人仔GPRS unlimited...

覺得佢越黎越慢
作者: keithconnite    時間: 2009-3-20 08:59

dun use people la
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-20 14:35

原帖由 uzone02 於 2009-3-20 02:46 發表
我e+ iPhone + 人仔GPRS unlimited...

覺得佢越黎越慢

我覺得係機既問題~~
唔太關個台事~
如果係個Network問題
點解我用3部不同既手機會有不同既測試結果~
如果真係Network問題應該3部機都係會慢先岩架嗎~
我用6288試速度直頭的可以去到Edge既極限~~~
作者: chpyeung    時間: 2009-3-20 17:05

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-20 01:27 發表

我今日問個fd借左張Peoples SIM放入我3部Nokia手機做測試,佢地分別係6288/6270/N95
做左幾次download speedtest (無做Upload test 因為普遍出街好少會upload野上網)
測試結果顯示6270+N95行Edge時速度普遍比 ...

咁用番 3的 3g sim 做測試個 speed 又有幾多?
我可想知 peoples 既 bandwidth 夠唔夠我睇番屋企的 ip cam video.
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-20 19:03

原帖由 chpyeung 於 2009-3-20 17:05 發表

咁用番 3的 3g sim 做測試個 speed 又有幾多?
我可想知 peoples 既 bandwidth 夠唔夠我睇番屋企的 ip cam video.

Sorry....
我無用3既HSDPA,只係得PCCW既HSDPA所以幫你試唔到
另外我今日去左鴨記成功入手PEOPLES卡~~
而家計返為起平均一個月$68左右就可以有無限上網
買完之後用6288再做多次測試發現今日既表現比琴日仲好
境然可以去到22.X KB/s
作者: sprewellpong    時間: 2009-3-21 07:51     標題: 回覆 36# 的帖子

平咁多,點解ge....??
點樣可以68蚊無限上網呀.....??請教請教...
作者: SoCold    時間: 2009-3-21 09:24

原帖由 sprewellpong 於 2009-3-21 07:51 發表
平咁多,點解ge....??
點樣可以68蚊無限上網呀.....??請教請教...

因為鴨記賣人仔卡平過門市
所以圍起條數會平d
作者: bu0913    時間: 2009-3-21 10:06

GPRS個速度我自己就接收到

不過本身我極小用電話上網...

如果成日keep住上可能真係覺得慢,成日等load
作者: sprewellpong    時間: 2009-3-23 03:35

有冇photo睇下個張卡係點樣架...??
我上過people個網都唔係好睇到邊到張卡可以gprs上網ge....
or講張卡個名俾我聽聽呀...因為我想買張用下呀....
作者: SSF    時間: 2009-3-23 05:09

原帖由 sprewellpong 於 2009-3-23 03:35 發表
有冇photo睇下個張卡係點樣架...??
我上過people個網都唔係好睇到邊到張卡可以gprs上網ge....
or講張卡個名俾我聽聽呀...因為我想買張用下呀....

咩卡都得
張卡只要over $98
按 *103*01#就可以開$98 GPRS 任用 30日組合
作者: sprewellpong    時間: 2009-3-23 10:16     標題: 回覆 41# 的帖子

哦哦......原來係咁架...
唔該哂唔該哂....^^
作者: sprewellpong    時間: 2009-3-25 22:05

我搵唔到咁平ge people卡呀...
都係見到有張原本$78 的賣$68蚊ja....
但係都唔夠$98,用唔到個bor...
係邊到買架.....><
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-25 22:35

原帖由 sprewellpong 於 2009-3-25 22:05 發表
我搵唔到咁平ge people卡呀...
都係見到有張原本$78 的賣$68蚊ja....
但係都唔夠$98,用唔到個bor...
係邊到買架.....>

鴨記
作者: bigboss    時間: 2009-3-25 22:57

增值咪用到
作者: sprewellpong    時間: 2009-3-25 23:10     標題: 回覆 44# 的帖子

我今日都係你鴨記睇架....
但係搵唔到....好失望
有冇大約位置話我聽呀....
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-25 23:30

原帖由 sprewellpong 於 2009-3-25 23:10 發表
我今日都係你鴨記睇架....
但係搵唔到....好失望
有冇大約位置話我聽呀....

近桂林街公廁~~
有1-2檔都係
$78儲值卡 賣$60
$300增值卷 賣$270

圖片附件: 20090325216.jpg (2009-3-25 23:30, 32.79 KB) / 下載次數 1
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=820864&k=8aaf7481769e7cc67a24b50cabb2e24f&t=1574061679&sid=37chXAjO2K

作者: sprewellpong    時間: 2009-3-25 23:49     標題: 回覆 47# 的帖子

哦哦....好的
星期一再去睇過...感激感激
作者: 1227    時間: 2009-3-26 22:36

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-25 23:30 發表

近桂林街公廁~~
有1-2檔都係
$78儲值卡 賣$60

係咪用剩少於 $98 就再買 $300卡
儲值卡需不需付 $12 隧通費
作者: hahahalpc    時間: 2009-3-26 22:44

原帖由 1227 於 2009-3-26 22:36 發表

要俾$2牌照費
不過$78面值既"超級至抵傾"係豁免呢個費用
$48面值就要俾
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-26 23:17

原帖由 1227 於 2009-3-26 22:36 發表

係咪用剩少於 $98 就再買 $300卡

可以咁講啦
我而家係全新$78儲值卡+$300增值卷
作者: PCCW    時間: 2009-3-26 23:31

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-25 23:30 發表

近桂林街公廁~~
有1-2檔都係
$78儲值卡 賣$60

peoples 用八達通增值 300蚊有430 價值一樣
http://www.hk.chinamobile.com/p_prepaid_refillbonus_tc.jsp
作者: 1227    時間: 2009-3-26 23:33

thanks all of you

即係 電話號碼係跟 $78卡  未拆卡套知唔知咩 tel no. ?

pay $60 for $78 卡折扣高 d

$78卡 + $300 refill ( $60+270) = $330 可以用到 3 個幾月

9x per month only
作者: pikcheong    時間: 2009-3-26 23:48

作者: 1227    時間: 2009-3-27 00:09

原帖由 pikcheong 於 2009-3-26 23:48 發表
鴨記 $98卡 賣$68, 使咩加$300 咁麻煩

請問鴨記邊間
作者: syip    時間: 2009-3-27 00:22

$300 refill = $300 或以上          30% 再送 $10
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-27 01:09

原帖由 1227 於 2009-3-26 23:33 發表
thanks all of you

即係 電話號碼係跟 $78卡  未拆卡套知唔知咩 tel no. ?

pay $60 for $78 卡折扣高 d

$78卡 + $300 refill ( $60+270) = $330 可以用到 3 個幾月

9x per month only

係半年先岩
係呀唔知電話no.
不過我只會用張卡黎上網
唔會打電話,所以咩no都無所謂

作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-27 01:15

原帖由 PCCW 於 2009-3-26 23:31 發表

peoples 用八達通增值 300蚊有430 價值一樣
http://www.hk.chinamobile.com/p_prepaid_refillbonus_tc.jsp

雖然價值一樣
但係你要同時間俾多$30佢袋喔~~
如果增100有200我都唔會增300囉~~
作者: 1227    時間: 2009-3-27 01:24

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-27 01:09 發表

係半年先岩
係呀唔知電話no.
不過我只會用張卡黎上網
唔會打電話,所以咩no都無所謂

用到半年 咁多  請問點計架

上面有 ching 話有 $98 card賣, 不過在下搵唔到
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-27 01:29

原帖由 1227 於 2009-3-27 01:24 發表

用到半年 咁多  請問點計架

上面有 ching 話有 $98 card賣, 不過在下搵唔到

當儲值卡有$50或以上就有180日(即6個月)
我果日去買都唔見有$98卡賣$68(直頭唔見有得賣)
只係見$78卡賣$68

作者: 1227    時間: 2009-3-27 10:14

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-27 01:29 發表

當儲值卡有$50或以上就有180日(即6個月)
我果日去買都唔見有$98卡賣$68(直頭唔見有得賣)
只係見$78卡賣$68

原來誤會左 我意思係 ($78+300)-98-98-98=84 大約用到 3個幾月

$98卡可能比人掃晒或 peoples 唔出

作者: 回憶是很痛苦    時間: 2009-3-27 14:15

原帖由 1227 於 2009-3-27 10:14 發表

原來誤會左 我意思係 ($78+300)-98-98-98=84 大約用到 3個幾月

$98卡可能比人掃晒或 peoples 唔出

你搞錯左啦
增值卷增$300就有$400增值額
八達通增$300就送$430增值額
PS:鴨記$300面值既只賣$270
所以係($78+$400)-$98-$98-$98-$98=$86 四個幾月先真
作者: PCCW    時間: 2009-3-27 16:01

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-27 01:15 發表

雖然價值一樣
但係你要同時間俾多$30佢袋喔~~
如果增100有200我都唔會增300囉~~

我覺得去開鴨記行街順路買 當然係鴨記抵
如果專登去 去門市用八達通唔洗煩

p.s.去鴨記同d友仔講 門市增值同你價值一樣 唔同你買
平d啦
作者: cheongt    時間: 2009-3-29 17:40

無限任用流動數據服務(必須先申請 $98「流動數據組合」)
---------------------------------
請問要先申請即係咩意思
作者: goldfish    時間: 2009-3-29 21:51

作者: Johnny1988    時間: 2009-3-29 22:52

原帖由 PCCW 於 2009-3-27 16:01 發表

我覺得去開鴨記行街順路買 當然係鴨記抵
如果專登去 去門市用八達通唔洗煩

p.s.去鴨記同d友仔講 門市增值同你價值一樣 唔同你買
平d啦

有得講價
作者: mlau    時間: 2009-3-29 23:03

去鴨記一次過買5張 98蚊 咭, $68*5 =$340
去買一張 98蚊咭, 再加300蚊增值 = $368, 實得 $528,
都係可以用五個月, 淨返 $38 可以用黎打電話, 你係俾多 $28,
都係差唔多,
作者: SSF    時間: 2009-3-30 00:33

原帖由 goldfish 於 2009-3-29 21:51 發表

即係先申請「流動數據組合」, 才用任用流動數據服務
無記錯, 要send 兩個sms去peoples先可以用到無限任用流動數據服務

*106*01# 開啟 GPRS服務
*103*01# 開啟 流動數據組合 (24小時內才生效)

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2