標題: 請問老人家用電話卡,有乜介紹? [打印本頁]

作者: hkghost    時間: 2019-9-5 13:19     標題: 請問老人家用電話卡,有乜介紹?

最主要上網,極少打電話。
請問最平有邊款卡介紹?
作者: TE7489    時間: 2019-9-5 13:36

以下年卡價錢為鴨記最平檔口的售價:

(1) 頻繁地底紅、藍、綠、橙、紫線上網為主:橙萬 ($140) / 屎年 ($120)

(2) 不經常地底上網:鴨聊佳(30GB本地數據)($120) / 橙萬($140)

(3) 經常瀏覽Youtube:卡巴人 ($60 / $59 只限羅湖城)
作者: Energizer    時間: 2019-9-5 14:16

老人家如果頻繁地底紅、藍、綠、橙、紫線上網兼經常瀏覽Youtube為主,點算

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
作者: mnop492    時間: 2019-9-5 14:31

老人家如果頻繁地底紅、藍、綠、橙、紫線上網兼經常瀏覽Youtube為主,點算  

via HKEPC IR Pro 3.5.2  ...
Energizer 發表於 2019-9-5 14:16

3hk $118 21mb 無限上網
作者: c14101    時間: 2019-9-5 18:21

最主要上網,極少打電話。
請問最平有邊款卡介紹?
hkghost 發表於 2019-9-5 13:19

你順便講埋,要不要養號,要不要 mnp

via HKEPC Reader for Android
作者: hkghost    時間: 2019-9-6 14:03

要養卡,因為可方便老人家,唔使成日換號碼。
作者: TE7489    時間: 2019-9-6 15:19

先假設長者長期地底上網但不經常去Youtube,唯一選擇:MNP去標萬開橙萬PLAN。

約滿日或截數日前一個月開始,長者本人連同身分證副本親身前往銅鑼灣/荃灣/元朗
食蕉辦理轉台用標萬手續,標萬卡價$100,開卡後有$110。

轉台手續完成後,額外購買一張萬能$80增值券。

成功轉台當日先增值$80一次,當標萬內餘額達$220時,以$198開橙萬PLAN,
開PLAN後餘額為$22。

若長者長期地底上網並經常使用Youtube的話,轉台用3HK $118 21Mbps,
用年卡無著數。
作者: hkghost    時間: 2019-9-11 20:50

你順便講埋,要不要養號,要不要 mnp

c14101 發表於 2019-9-5 18:21

什麼是mnp。。??
作者: c14101    時間: 2019-9-11 21:00

什麼是mnp。。??
hkghost 發表於 2019-9-11 20:50

攜號轉台

作者: hkghost    時間: 2019-9-11 21:29

攜號轉台

c14101 發表於 2019-9-11 21:00

謝謝回應........
作者: iamla    時間: 2019-9-12 10:43

If using more than 15G / month, use Kabayan K60 (MNP)
Otherwise, MNP去標萬開橙萬
No need Keep no., can also use 鴨聊佳
長者長期地底上網 <- meaningless, young people may not do so. Besides, CMHK in major MTR improve a lot, OK smooth.
作者: liederho    時間: 2019-9-12 11:05

MO SIM? 有2+20GB 社交數據用, 而且免合約同行政費
作者: FT907    時間: 2019-9-12 23:07

deleted
作者: moslwc    時間: 2019-9-15 12:28

最後上了 台$48 +$18(在大陸打出/接聽 有優惠 $0.65/min)
FT907 發表於 2019-9-12 23:07

$48+$18 ? 上網收幾錢?
作者: Wah On    時間: 2019-9-15 18:39

$48 + 18 ??  Voice only?
作者: fresh_banana    時間: 2019-9-15 18:52

最後上了 台$48 +$18(在大陸打出/接聽 有優惠 $0.65/min)
FT907 發表於 12/9/2019 23:07

樓主?

又話要上網?
作者: FT907    時間: 2019-9-16 08:27

樓主?

又話要上網?
fresh_banana 發表於 2019-9-15 18:52

deleted
作者: FT907    時間: 2019-9-16 08:27

$48 + 18 ??  Voice only?
Wah On 發表於 2019-9-15 18:39

deleted
作者: FT907    時間: 2019-9-16 08:28

$48+$18 ? 上網收幾錢?
moslwc 發表於 2019-9-15 12:28

deleted
作者: shewenhao    時間: 2019-9-18 16:58

我平時就係一次過出家庭plan比曬成家唔洗煩
就算轉做無限除返開一個人都平好多

SMT用家
作者: hkghost    時間: 2019-9-21 05:42

出左IMC卡。。。。98蚊年卡。。。
作者: bbsunny    時間: 2019-9-21 10:30

出左IMC卡。。。。98蚊年卡。。。
hkghost 發表於 2019-9-21 05:42

雖然好多人講你哩張卡,但我寧願買萬年卡或者ABC
作者: big_nature    時間: 2019-9-21 16:31

家長者都想養號,只係WS下而已!
要可擕號轉台,應點做最好?
真心請教!

依家佢用緊SUN ,每月$96。

作者: big_nature    時間: 2019-9-21 16:49

回覆 21# hkghost

請問:
尼張卡昰否可携號轉台?
同$98用一年?
作者: NOPSS    時間: 2019-9-21 16:50

用SUN 起碼養到號碼。

用卡吾記得入錢 好大件事
作者: big_nature    時間: 2019-9-21 18:06

回覆 25# NOPSS[/i

請問所謂携號轉台係乜意思? (如IMC卡)
是否轉左台,於一年到期日,在規定時間(通常7天)
個號唔充值/續約就會失去?
自己冇用過,真係唔明規則!

作者: TE7489    時間: 2019-9-21 20:29

(1) 要可擕號轉台,應點做最好?
(2) 尼張卡昰否可携號轉台?同$98用一年?
(3) 請問所謂携號轉台係乜意思? (如IMC卡)
(4) 是否轉左台,於一年到期日,在規定時間(通常7天)個號唔充值/續約就會失去?big_nature 發表於 2019-9-21 16:31

(1) 約滿前一個月至個半月去CSL指定五間門市轉用哈佬,以後一年最平$37養號。

(2) 第一:要去IMC官網登記,第二:$68就得。詳細請瀏覽以下網址:

https://imc-networks.com.hk/imc/lang/chi/recharge.php#menu

(3) 將你的手機NUMBER轉用其他台的簡稱。

(4) 要睇台的政策,CSL可以寬限你一個星期,3HK係一過期就無情講。
作者: hkghost    時間: 2019-9-21 21:13

回覆  hkghost

請問:
尼張卡昰否可携號轉台?
同$98用一年?
big_nature 發表於 2019-9-21 16:49

可以。
作者: big_nature    時間: 2019-9-21 22:33

(1) 約滿前一個月至個半月去CSL指定五間門市轉用哈佬,以後一年最平$37養號。

(2) 第一:要去IMC官網登 ...
TE7489 發表於 2019-9-21 20:29

唔該晒師兄!

譬如家人用開sun,
直接去IMC門市搞轉台就ok?
imc會同我搞好轉台。

365日後(假設數據未用盡),
再同IMC增值,便可一直用同一電話號,
對嗎?
作者: TE7489    時間: 2019-9-21 23:36

(1) IMC無門市,MNP要直接去Alfa Indo或網上搞。

(2) 正確。
作者: hkghost    時間: 2019-9-25 03:39

雖然好多人講你哩張卡,但我寧願買萬年卡或者ABC
bbsunny 發表於 2019-9-21 10:30

why?
作者: TE7489    時間: 2019-9-25 09:26

IMC唔抵,就係咁簡單。

以IMC 3GB版年卡為例,火爆哥宜家賣$50。

面值$98的ABC卡最平賣緊$40,開年PLAN後
就有7GB(標準5GB+ABC送嗰2GB)。

$50買3GB,同$40買7GB比,你話呢?
作者: c14101    時間: 2019-9-25 13:41

大家留意返,樓主之前說想養住個號碼方便老人家用。
Abc 只係買新卡用平,養卡續開 data plan 會價錢跟 imc 差不多

作者: tp380    時間: 2019-9-25 14:28

IMC 同最平完全扯唔上關係,但我覺得如果要 MNP 就最方便係佢。
我自已轉咗幾張過去,肥花的艇仔可以收卡後先俾錢,無乜風險,出去買哈佬的車費都慳返。如果擔心個人私隱就要自已去印尼舖搞。不過我覺得其實印尼舖未又係艇仔
不過如果要SEND SMS,就要另外入錢。另外高用量的佢就絶對唔抵用。
作者: bbsunny    時間: 2019-9-25 17:51

why?
hkghost 發表於 2019-9-25 03:39

哩兩張卡,CSL同3網址都有講過合作
驚IMC執
之前有間執左(唔記得咩名)哩到好多人中招
作者: hkghost    時間: 2019-9-26 00:25

IMC唔抵,就係咁簡單。

以IMC 3GB版年卡為例,火爆哥宜家賣$50。

面值$98的ABC卡最平賣緊$40,開年PLAN後 ...
TE7489 發表於 2019-9-25 09:26

請問那裡買...??
作者: whatasite    時間: 2019-9-26 15:33

MO SIM? 有2+20GB 社交數據用, 而且免合約同行政費
liederho 發表於 2019-9-12 11:05

我上個月都幫婆婆轉左, 屋企有wifi比佢睇d 國內劇
data出街用都係whatapp留言多
作者: 1個閒人    時間: 2019-9-26 15:57

長老鐘意去旅行嗎?
"港中澳台咭"都幾方便,又有話音漫遊,有急事都可以打電話問功課
作者: TE7489    時間: 2019-9-26 16:28

請問那裡買...??hkghost 發表於 2019-9-26 00:25

鴨記。
作者: hkghost    時間: 2019-10-1 03:47

位置?

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2