標題: Sosim冧咗 [打印本頁]

作者: outdays    時間: 2021-3-27 12:05     標題: Sosim冧咗

我新開張sosim有信号冇反應,打客服熱線,
佢話佢嗰邊出咗問題要等幾個鐘先整返好
作者: Matt_Leung    時間: 2021-3-27 12:09

我嗰張正常用緊喎
作者: lolai    時間: 2021-3-27 12:17

佢話佢嗰邊出咗問題要等幾個鐘先整返好 ...
outdays 發表於 2021-3-27 12:05

新咭分唔到電話號碼?
要等?
作者: leewe    時間: 2021-3-27 12:45

有無用張simcard打電話出去
作者: outdays    時間: 2021-3-27 13:00

而家上吾到網,打得出,你睇下個日子
今朝早先開,之前只係有訊號,但係打唔出,
上唔到網

圖片附件: Screenshot_20210327-123430_訊息~6_copy_450x431.png (2021-3-27 12:58, 99.72 KB) / 下載次數 2
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2255235&k=d72b5d6cf6f1eaa1f12e9924706e20b2&t=1621259129&sid=9LXfcvKxdj

作者: fgfg    時間: 2021-3-27 13:31

而家上吾到網,打得出,你睇下個日子
今朝早先開,之前只係有訊號,但係打唔出,
上唔到網 ...
outdays 發表於 2021-3-27 13:00

昨日到期唔識自動續. 人手取消再申請. sms回覆60G計劃已經生效. 但係只上到FB和WP. 其他都上唔到. 剛剛先回覆正常.
作者: csuse123    時間: 2021-3-27 13:40

萬能卡都死火啦,昨日有人mnp,要攪到夜晚八點先完成,一般查詢##107#要幾小時才有回覆,應該係系統大問題。
建議短期內不要有任何動作。
作者: outdays    時間: 2021-3-27 13:42

我仲係未得
作者: 楓葉心    時間: 2021-3-27 14:49

睇黎係3個系統冧檔
作者: Matt_Leung    時間: 2021-3-27 15:03

睇黎係3個系統冧檔
楓葉心 發表於 2021-3-27 14:49

係咪個別地區問題?
我啱啱由九龍去到北區都冇事
作者: outdays    時間: 2021-3-27 15:15

係咪個別地區問題?
我啱啱由九龍去到北區都冇事
Matt_Leung 發表於 2021-3-27 15:03

應該唔關地區事,打電話問佢直接話佢地系統出咗問題.搶修緊
作者: fresh_banana    時間: 2021-3-27 16:40

用緊冇野
作者: csuse123    時間: 2021-3-27 20:59

用緊冇野
fresh_banana 發表於 2021-3-27 16:40

不是上網問題,而是3的二奶台(包括萬能、SoSIM、Chatime)內部系統、記錄及登記系統問題,所有與卡本身資料的查詢或使用完全失效,所以查不到卡資料、不能啟動新卡及增值、買plan都不可以。
所以建議短期內不要做任何動作,直到正常為止。
上網可以繼續,說不定這幾天因為沒有上網記錄,數據全部免費送出。
作者: outdays    時間: 2021-3-27 23:51

不是上網問題,而是3的二奶台(包括萬能、SoSIM、Chatime)內部系統、記錄及登記系統問題,所有與卡本身資 ...
csuse123 發表於 2021-3-27 20:59

對我來講就是上網問題,副卡, 纯上網用,
其他功能全部唔在乎,上網到而家都用唔到

作者: pkf    時間: 2021-3-28 00:26

早幾日開 sosim,  插卡唔識自動啟用, 打電話, ##107# 全部唔得

Call hotline幫我開卡後2個鐘用到
下張都未必用sosim

via HKEPC Reader for Android
作者: outdays    時間: 2021-3-28 10:31

頂你個肺,前前後後24小時先搞掂
作者: p.chan    時間: 2021-3-28 11:18

佢話佢嗰邊出咗問題要等幾個鐘先整返好 ...
outdays 發表於 2021-3-27 12:05

乜有過事?
尋日同今日都正常用到
作者: bukchi    時間: 2021-3-28 12:42

睇黎係3個系統冧檔

我係用3台, 兩日都上到網
如果係冧, 咁應該其他儲值卡都會一齊冧
作者: 控制    時間: 2021-3-28 13:19

我3萬呢幾日打電話同數據上網都無問題

作者: csuse123    時間: 2021-3-28 13:33

我在13#已說過,不是上網問題,我也是用萬能,上網完全沒有問題,其他3台儲值卡更加沒有任何問題。
因為問題在3的二奶台(包括萬能、SoSIM、Chatime)內部系統,如果需要使用這些系統(啟動、增值、買plan)才可以上網,就當然不能運作。
不過,現在一切已經正常,可以運作了,事件已告一段落。
作者: outdays    時間: 2021-3-28 14:39

我在13#已說過,不是上網問題,我也是用萬能,上網完全沒有問題,其他3台儲值卡更加沒有任何問題。
因為問 ...
csuse123 發表於 2021-3-28 13:33

作者: taison    時間: 2021-3-28 17:18

我張sosim同chatime用剩歡樂通宵上網,但琴晚上唔到

作者: pc1668    時間: 2021-3-28 17:40

睇黎係3個系統冧檔

I've two numbers using 3HK $138 數據王, no problem at all .  Monthly plan and prepaid sim are managed by different system, I suppose.

ps. Obviously you're not a 3HK user
作者: csuse123    時間: 2021-3-28 20:57

我張sosim同chatime用剩歡樂通宵上網,但琴晚上唔到

taison 發表於 2021-3-28 17:18

昨晚12時後我也有用chatime上網,上到的,直到1時半左右,但有兩次斷網,要reboot。
在凌晨1:25左右打##107#,很快便收到回覆sms,以下是router有關紀錄:

圖片附件: ChatimeSMS.png (2021-3-28 20:56, 28.28 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2255471&k=3e5a9f5525701ff92913e0a9738581b9&t=1621259129&sid=9LXfcvKxdj

作者: 格拉底    時間: 2021-3-28 21:39

我隻北區最北,近兩日3仔訊號都唔穩定,收得差咗,室外有3Mb已經要感恩

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: likammy    時間: 2021-3-28 23:21

I've two numbers using 3HK $138 數據王, no problem at all .  Monthly plan and prepaid sim are m ...
pc1668 發表於 2021-3-28 17:40

我都係用$138, 不過係MO+, 一切正常
作者: poylam    時間: 2021-3-29 12:46

新開卡用唔到. ,  用.##107#check ....  未有申請增值計劃

舊卡首月數據在今日早上0:00 收sms 停止,    但而家 仍用到數據  
作者: jetflyer    時間: 2021-3-29 13:25

正常返?
噚晚十一點用到清晨一點幾睇YouTube一直都好順
不過無測速所以唔知實際幾快
以前測試一直保持到6點幾Mbps
估計噚晚亦一樣
作者: csuse123    時間: 2021-3-29 13:41

正常返?
噚晚十一點用到清晨一點幾睇YouTube一直都好順
不過無測速所以唔知實際幾快
以前測試一直保持到6 ...
jetflyer 發表於 2021-3-29 13:25

如我上面幅圖顯示,應該在28/3清晨就正常了,其實我每晚都差不多在同一時間(1:25~1:35)左右發出一個查詢碼,圖上就顯示收到回覆sms的時間,可見由22/3至27/3大部份日子都很遲,最快都要等超過半小時,27/3更是災難。但到28/3就只需要等幾秒鐘,明顯是已正常了。
而昨晚我下載了一個有256MB的軟件,花了4分半鐘,計一計就知速度,如下:
256*8/4.5/60=7.5Mbps,所以連速度都正常了。
作者: pc1668    時間: 2021-3-29 19:31

我都係用$138, 不過係MO+, 一切正常
likammy 發表於 2021-3-28 23:21

Just curious, would there be any difference between 3HK and MO+ if the plan feature is the same, say $138 21Mbps unlimit plan
作者: likammy    時間: 2021-3-29 21:06

Just curious, would there be any difference between 3HK and MO+ if the plan feature is the same, s ...
pc1668 發表於 2021-3-29 19:31

咁我就唔知有咩分別呀, 不過追POST 見過最近有人係3HK 街檔簽約, 係簽MO+ PLAN
作者: tp380    時間: 2021-3-30 08:50

百佳FB 話SOSIM 會有UPGRADE,唔知有乜搞作呢?
唔知會唔會如果有返D 低用量年PLAN 之類…

"仲有,SoSIM好快就會全新Upgrade????,為你帶嚟更貼心體驗????,你都快啲嚟百佳或者上 #百佳網店 買返張$33 SoSIM任用數據^儲值卡啦"  < FROM 百佳FB
作者: bukchi    時間: 2021-3-30 11:10

百佳FB 話SOSIM 會有UPGRADE,唔知有乜搞作呢?

"仲有,SoSIM好 ...
tp380 發表於 2021-3-30 08:50

係咪有新野出?之前出左$10 任用ZOOM, 唔知黎係會有其他任用?
作者: 格拉底    時間: 2021-3-30 11:48

可能可以MNP

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: hkepc.whoever    時間: 2021-3-30 12:25

"仲有,SoSIM好 ...
tp380 發表於 2021-3-30 08:50

會唔會有5g   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: lolai    時間: 2021-3-30 12:34

可能可以MNP  

格拉底 發表於 2021-3-30 11:48

如果係,3仲有上台客?
作者: y.man31    時間: 2021-3-30 12:37

可能可以MNP  

如果係咁, 其他卡大地震都似
作者: 格拉底    時間: 2021-3-30 12:54

3上台客應該唔得,要過冷河
點會震啊,D人對儲值卡冇信心

作者: pc1668    時間: 2021-3-30 13:11

可能可以MNP  

Next to impossible coz there is a new 3 DIY to serve the purpose
作者: post    時間: 2021-3-30 13:18

不是上網問題,而是3的二奶台(包括萬能、SoSIM、Chatime)內部系統、記錄及登記系統問題,所有與卡本身資 ...
csuse123 發表於 2021-3-27 20:59

請問登出APP(Mx3)後,現在再登入是否會出現問題?
作者: y.man31    時間: 2021-3-30 13:23

3上台客應該唔得,要過冷河  
點會震啊,D人對儲值卡冇信心

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
格拉底 發表於 2021-3-30 12:54

我講話其他卡, 當然係指同類儲值卡啦
作者: y.man31    時間: 2021-3-30 13:24

Next to impossible coz there is a new 3 DIY to serve the purpose
pc1668 發表於 2021-3-30 13:11

係都好呀, 又或者唔同價位唔同數據量都唔錯
作者: csuse123    時間: 2021-3-30 13:29

請問登出APP(Mx3)後,現在再登入是否會出現問題?
post 發表於 2021-3-30 13:18

沒法回答,我沒有使用my3。
作者: post    時間: 2021-3-30 17:11

沒法回答,我沒有使用my3。
csuse123 發表於 2021-3-30 13:29

多謝回覆。

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2