標題: 純養號碼求教 [打印本頁]

作者: tszyan29    時間: 2021-10-27 00:51     標題: 純養號碼求教

為養已故家人電話號碼
卡剛續約時將其號碼轉此儲值卡
想請教用邊一個plan最抵?純飛綫,不用上網
待到期前有邊一種卡轉係比較抵?
麻煩晒各位

圖片附件: Uploaded_via_HKEPC_IR_Pro_iOS(D0E1B).jpg (2021-10-27 00:47, 146.93 KB) / 下載次數 6
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2289639&k=e995cef983c97b607a2e3bd913bc007c&t=1670021352&sid=bPmTSOwj2S

作者: 56734    時間: 2021-10-27 01:24

3萬能卡 $50 360日

via HKEPC Reader for Android
作者: tszyan29    時間: 2021-10-27 02:02

小弟而家個情況
係咪應該開$68/plan先?
再等佢每月$3行政費
到咁上下轉去3?
唔該晒
作者: c14101    時間: 2021-10-27 09:35

如果個號碼對你/你家來說是重要的, 養號成本就不是唯一考慮, 你要考慮埋儲值卡補卡的問題,
你要好好保存儲值卡大卡, 也要考慮哪間公司補卡容易, 穩健, 等等

PS: 3 萬能卡不是 3HK 正台的卡, 是代理卡
作者: SYW    時間: 2021-10-27 11:58

3萬飛線, 聽以前師兄提過, 好似收$15/月.
申請埋volte之下, 好似都扣通話分鐘.

有錯請指正, 官網搵唔到

3萬養號係平, 但考慮埋飛線就未必
作者: s2140091    時間: 2021-10-27 12:18

有錯請指正, 官網搵唔到:di ...
SYW 發表於 2021-10-27 11:58

睇樓主飛線多唔多,計算扣分鐘都有10000分鐘一年,正常都夠用
作者: 56734    時間: 2021-10-27 13:27

你轉邊張儲值卡飛線都會扣通話分鐘/錢..…3萬增50 送300 分鐘…唔夠用開$65 plan 12000分鐘…至於你話收$15 1個月我就搵唔到資料…都係睇下樓主用多唔多   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: csuse123    時間: 2021-10-27 13:32

3萬飛線無月費,只扣通話。
申請$65 volte plan,包無限volte及12000分鐘,飛線當然要扣。
作者: SYW    時間: 2021-10-27 13:34

3萬飛線無月費,只扣通話。
申請$65 volte plan,包無限volte及12000分鐘,飛線當然要扣。 ...
csuse123 發表於 2021-10-27 13:32

你轉邊張儲值卡飛線都會扣通話分鐘/錢..…3萬增50 送300 分鐘…唔夠用開$65 plan 12000分鐘…至於你話收$ ...
56734 發表於 2021-10-27 13:27

謝謝兩位師兄
要打咩code可以飛線? 舊post已搵唔返, 官網又唔見有
作者: 56734    時間: 2021-10-27 13:44

謝謝兩位師兄
要打咩code可以飛線? 舊post已搵唔返, 官網又唔見有 ...
SYW 發表於 2021-10-27 13:34

**21*電話號碼#

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: slt    時間: 2021-10-27 23:12

回復 9 #SYW

其實飛線就咁用手機打電話頁面menu上的選項就得,除非你指明要例如15秒或20秒或25秒後先飛線,至要手動入code

p.s.CMHK prepaid 飛線係要先開三十日$15 plan,但飛線唔使計通話分鐘
作者: tszyan29    時間: 2021-10-28 01:20

如果個號碼對你/你家來說是重要的, 養號成本就不是唯一考慮, 你要考慮埋儲值卡補卡的問題,
你要好好保存儲 ...
c14101 發表於 2021-10-27 09:35

多謝大家回覆

其實都只係唔捨得
飛線方面用嘅分鐘小弟也不太清楚,因為只係叫做如有朋友搵佢,可以話返佢知道,其他如廣告電話更加係控制唔到
希望可以用較經濟方法養住
小弟亦不會考慮不知名代理卡,一為如果突然汁笠真係乜都冇
正常唔係間屋消失咗,都應該可以保存大卡
作者: youhello507    時間: 2021-10-28 12:55

hello card

作者: man333    時間: 2021-10-28 13:32

回覆 12# tszyan29

前幾年,我都遇上同你一樣情況,但經考慮最終沒有留下。如果大路及知名些,平靚正,就 cls hello,有飛線,通話費平  增埴20蚊 延長半年,每月收2元行政費,但每次增埴20送10元。或3hk 萬能咭 增埴50蚊 延長一年 (代理,現在可補卡) 又或者 HK mobile 買38蚊一年計劃 延長一年(代理,現在可補卡) (萬能咭有61.62.67.21飛線,HK mobile只有21全飛線,兩張都沒有收行政費)。但係如果你需要用飛線,就不要考慮用CMHK網絡的卡,因為沒有內置飛線,要付15一個月。數碼通的卡,需然有全套功能,但只係開了數據計劃先有效,否則要收行政費及沒有飛線。如你擔心補咭問題,明年3月實名制,大卡應該已不重要了。
作者: man333    時間: 2021-10-28 15:16

回覆 12# tszyan29

樓主,我見意你保留一段時間就好,因為長期保留,當你諗起這個號碼,就想念已故的親人,令都自己佷思念傷感,最終令都自己不開心。
作者: landfi    時間: 2021-10-28 15:32

如果比我, 會直接通知所有親友後(係人都知就可免), 直接取消咗佢算, 因為無咩實制作用
成大張相放定在神枱日夜供奉, 日夜全家室內狂吸每次上中下路合共9支香的二手煙, 仲未計門口果啲喎, 會無曬感覺
作者: axeoil    時間: 2021-10-28 16:06

唔想唔記得增值續PLAN果D, 可以上台
聯通有養號碼PLAN, 一個月11蚊, 可以飛線, 一個月好似有幾百分鐘,  咩都唔洗煩
作者: sojoke    時間: 2021-10-29 11:15

聯通有養號碼PLAN, 一個月11蚊, 可以飛線, 一個月好似有幾百分鐘,  咩 ...
axeoil 發表於 2021-10-28 16:06

煩在兩年後仲續唔續到$11啫,如果諗住之後月月$20都接受到就少樣煩惱了。
作者: tszyan29    時間: 2021-10-30 00:08

回覆  tszyan29

前幾年,我都遇上同你一樣情況,但經考慮最終沒有留下。如果大路及知名些,平靚正,就 cl ...
man333 發表於 2021-10-28 13:32

唔該師兄
我而家1樓嗰張轉唔轉到Hello卡?
定係要過冷河,去其他台?因為個冧巴已經落咗去呢度

有時好難話忘記就係忘記,最起碼個whatsapp唔會洗先,不過都係一個過程
作者: tszyan29    時間: 2021-10-30 00:08

聯通有養號碼PLAN, 一個月11蚊, 可以飛線, 一個月好似有幾百分鐘,  咩 ...
axeoil 發表於 2021-10-28 16:06

多謝師兄分享,呢個$11/月都可以喎
作者: s886168    時間: 2021-10-30 21:50

Hello 3年 $148
作者: sojoke    時間: 2021-10-30 23:10

唔該師兄
我而家1樓嗰張轉唔轉到Hello卡?
定係要過冷河,去其他台?因為個冧巴已經落咗去呢度

有時好難 ...
tszyan29 發表於 2021-10-30 00:08

Hello可以去試,如果卡ICCID 開頭8985200,都大機會得,問題係sales會唔會唔想做話無卡,或者佢問返你有之前有無問過貨之類,中途可能話之後實名都要上返台之類,真係好似唐僧取西經咁,意智唔堅定呢…..
作者: sojoke    時間: 2021-10-30 23:15

多謝師兄分享,呢個$11/月都可以喎
tszyan29 發表於 2021-10-30 00:08

每年都要$132而且必須自動信用卡轉帳,兩年後到期亦未必續返$11個月,咁如果hello難轉,去搵直銷做3萬能卡,唔買plan通話用儲值額扣,每年都只不過$50,網上搵買家買券仲平啲添。
作者: tszyan29    時間: 2021-10-31 14:40

Hello可以去試,如果卡ICCID 開頭8985200,都大機會得,問題係sales會唔會唔想做話無卡,或者佢問返你有 ...
sojoke 發表於 2021-10-30 23:10

返去睇吓先
多謝師兄賜教
作者: tszyan29    時間: 2021-11-1 01:30

Hello可以去試,如果卡ICCID 開頭8985200,都大機會得,問題係sales會唔會唔想做話無卡,或者佢問返你有 ...
sojoke 發表於 2021-10-30 23:10

係呀係89852000
咁我使唔使啟動咗先,定係直接去門市問轉唔轉到
hello卡?
作者: 旺角阿周    時間: 2021-11-1 05:20

Hello 3年 $148
s886168 發表於 2021-10-30 21:50

而家mnp易嗎?

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2