標題: [主機板] ITX底板容易壞? [打印本頁]

作者: Maxilogic    時間: 2018-10-5 16:43     標題: ITX底板容易壞?

我都google咗一輪,話itx底板容易壞似乎沒有什麼科學根據

但都是想聽考師兄們的意見, 我自己個去五六塊底板, 只用過一塊itx, 其他底板印像中都是用到太慢換機, 只有一塊itx用咗一年多就壞了

不知其他師兄壞itx的情況多唔多?

via HKEPC Reader for Android
作者: INGRAMLI    時間: 2018-10-5 16:54

未必同塊板有關,itx空間緊湊,散熱可能冇atx大機箱做得好,高温係電子零件大敵

作者: trustme133    時間: 2018-10-5 16:58

科學根據係itx底板因為要遷就體積.
零件分佈太過密質質.
各樣條件一定比大板失色.
比較易壞又有咩稀奇!
作者: qkuser    時間: 2018-10-5 17:08

我又唔覺喎,相反ITX 板做工精細,因為條件限制,好多時可能用料仲好d 所以易唔易壞最主要睇設計同用料
作者: Maxilogic    時間: 2018-10-5 18:51

或咁樣啦, 用緊itx嘅師兄可否分享下用咗幾耐 ,塊板是否健在?

我自己

1.25 年, 己壞

作者: TonyStack    時間: 2018-10-5 19:01

我覺得係用得ITX 部機長行唔熄 相對上其他底板用得耐 所以壞既機率會比較高
作者: ww9876    時間: 2018-10-5 21:47

一直都用itx. 好似都未試過壞。反而hd就死雞幾隻 。其實所有電子都係靠手神。

作者: bobljl    時間: 2018-10-5 23:24

黎个都唔一定的。    主要睇使用的环境如何。
作者: doggiestyle    時間: 2018-10-5 23:41

睇你點定義咩叫壞
大板多零件
壞條槽都叫壞...
作者: tompkyou    時間: 2018-10-5 23:46

4年,壞左一格 debug led 燈, rog impact 6好似

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
作者: Odda    時間: 2018-10-6 01:03

回覆 4# qkuser

我都係咁諗
ITX板用料好DD、賣又賣得貴D
作者: EVIS    時間: 2018-10-6 02:26

或咁樣啦, 用緊itx嘅師兄可否分享下用咗幾耐 ,塊板是否健在?

我自己

1.25 年, 己壞

via HKEPC Reader ...
Maxilogic 發表於 2018-10-5 18:51

ITX 300蚊又有 3000蚊又有, 有咩好討論
作者: sliva    時間: 2018-10-6 12:03

大陸廠B75 ITX用到依家仲未壞
作者: hkhappy945    時間: 2018-10-6 15:13

太多變數, 廠商又唔會公佈每塊版既銷量同維修率, 變左都市傳說
作者: computer1975    時間: 2018-10-6 22:52

注意散熱,其它聽天由命

作者: dvd-rw    時間: 2018-10-6 22:59

2012年用ITX板砌左一部 24x7 放屋企 VPN, web + sync dropbox 嘅server, 到而家無病無痛仲用緊,  1SSD + 2HDD
作者: kean23    時間: 2018-10-7 02:56

10年, minix + AMD
4年, H77 + 4770 Intel

不過少用.
對ITX 情有獨中
作者: tom0079    時間: 2018-10-7 07:38

樓主部itx係咪用黎打機多?仲要係細箱,細牛?
作者: Maxilogic    時間: 2018-10-7 10:04

唔打機,只係用嚟做文書,35W CPU, dc-atx power supply 用下面這種機箱, 除咗正面和背面上下左右都是 網格, 向上有一邊會畀2.5吋hdd遮住, 但 另一邊 面開揚

回覆 18# tom0079
ScreenHunter_386 Oct. 07 10.01.jpg

圖片附件: ScreenHunter_386 Oct. 07 10.01.jpg (2018-10-7 10:04, 80.16 KB) / 下載次數 4
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2085654&k=f8c4a2e7f45a5c518bc77c34d65cec48&t=1575782297&sid=aqZosqqK8v

作者: vvdee    時間: 2018-10-7 17:18

一直都用itx. 好似都未試過壞。反而hd就死雞幾隻  。其實所有電子都係靠手神。

via HKEPC Reader for A ...
ww9876 發表於 2018-10-5 21:47

x2

一塊b75裝1230v2 係公司 用sfx牛350w
一塊b75裝2500k 送比朋友 用1u牛200w
一塊h81裝4980hq 自用 用外置電源直插200w
一塊h81裝g3258 阿哥用。外置牛直插180w
一塊h110m裝6700k 家用 技加箱仔一體牛180w

上面有三塊用左三年,仲全部都係二手,未壞過
作者: Advanced Ivan    時間: 2018-10-10 09:49

我塊 ASUS P10S-I Server板, 開咗2年24x7
行5隻HDD, 逼曬落一個ITX箱......
其實都係睇設計同用料, 無話ITX一定短命D嘅
作者: iori_hk    時間: 2018-10-10 11:59

兩部機同一日出。
A. i7 4790k, Asus Maximus 7 formula + Corsair 750D ATX case, 7 x 24 運作, 到而家仲正常
B. i7 4790k, Asus Maximus 7 Impact + Corsair 250D ITX case, 底板過左保無耐壞
作者: mwhgame    時間: 2018-10-12 20:46

一直都用ITX
ASUS, GIGA, MSI都有
未死過板
作者: Maxilogic    時間: 2018-10-12 22:10

多謝曬咁多位師兄, 睇嚟都係我黑仔多
其實啲細itx機箱 用過真係唔係好想再用, 係可以擺喺枱頭, 但係風扇好嘈。 通風好的機箱 又同matx差唔多size

作者: hkpcchk    時間: 2018-10-13 13:36

itx貴又貴過人
作者: henry17    時間: 2018-10-21 10:54

有分別既咩?
作者: Miipp    時間: 2018-10-21 11:11

我塊 H77 itx 動物機 24h x 365 已經長開左幾年重當值緊
作者: DGCNYO    時間: 2018-10-21 12:50

作者: caihk    時間: 2018-10-21 14:34

多謝曬咁多位師兄, 睇嚟都係我黑仔多
其實啲細itx機箱 用過真係唔係好想再用, 係可以擺喺枱頭, 但係風扇 ...
Maxilogic 發表於 2018-10-12 22:10

一般嚟講,用itx底板都係諗住慳位,不過itx通常又貴過matx。 如果想抵玩啲買matx底板,又唔想用大機箱徙位,可以諗下呢啲款。最近買咗個覺得ok,用到matx,標準atx牛,而且個size唔算大,放係台面都唔係好阻訂,不過就冇得裝風扇,要裝風扇要diy。 如果部電腦功耗唔大,靠機箱兩邊側板通風孔形成自然風道都ok。 其實要部電腦耐用,散熱真係幾重要,長時間高溫環境下工作,電子零件容易出問題。

作者: kofz    時間: 2018-10-21 15:31

itx貴又貴過人
hkpcchk 發表於 2018-10-13 13:36

板越細技術要求反而越高

成本貴左自然賣貴 d我覺得好正常

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
作者: kofz    時間: 2018-10-21 15:31

我塊 H77 itx 動物機 24h x 365 已經長開左幾年重當值緊
Miipp 發表於 2018-10-21 11:11

好多人用 itx diy nas

作者: rc421111111    時間: 2018-10-23 04:52

作者: 路人乙    時間: 2018-10-23 07:57

温度高咪會縮短壽命囉,
最常見就係電解電容,每高10度短命50%

作者: trustme133    時間: 2018-10-23 08:46

敢電子顯微鏡下的CPU內部電路 ,都係 分佈太過密質質   ,  但是CPU不超頻下使用,係最難壞最耐用波,   ...
rc421111111 發表於 2018-10-23 04:52

講古唔好駁古!
不要問,只要信.
因為係某代理見佢收最多壞板就係itx板.
多口問就有以上答案喇.
你下次拎板去整可以問下無問題.

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2