標題: [保養相關] 有冇師兄用過旺電或黃金店舖買料砌機後提供的售後數年檢查服務? [打印本頁]

作者: Jim128    時間: 2019-5-6 23:12     標題: 有冇師兄用過旺電或黃金店舖買料砌機後提供的售後數年檢查服務?

請問有冇師兄用過旺電或黃金店舖買料砌機後所提供的售後數年檢查服務?
作者: zoin0000    時間: 2019-5-7 10:36

請問有冇師兄用過旺電或黃金店舖買料砌機後所提供的售後數年檢查服務?
Jim128 發表於 2019-5-6 23:12

黃金的售後數年檢查服務你當無, 個D叫水魚服務,

求期同你check話你壞左咩叫你比錢換件, 明明死MB可以話死牛, CM牛加錢換左隻無CM牛,
你條3000 Ram話慢叫你換條新, 點知新仲差過個本身個條Game Set>普通野, 話用朋友價收左你條Ram轉頭賣左佢,
代理有保唔同你講叫你加錢換件, 收左你件壞年去邊無人知,

呢D成日見到,之前有個fd機未夠一年(7個月)係其中一間3C買full set, 返去check到一肚氣, 比人點左2千幾當買教訓, 明明我都叫佢唔好返去
作者: big_nature    時間: 2019-5-7 10:45

查實冇經驗自行砌機,
買好野心目中電腦物件,
約A sir幫手砌,聽師兄們所言,
大約係2舊左右,又可以從中學下野,

其後有乜問題,
再請考A sir,又唔會使冤枉錢,
會係砌機初哥較方便學習方法。
作者: sport    時間: 2019-5-7 10:46

Jim128 發表於 2019-5-6 23:12

咁大個城隍廟都唔去?
https://www.facebook.com/Topperstech/
作者: Quiorra    時間: 2019-5-7 11:03

我之前用過(中田) 又唔係咁喎... 佢會講邊件parts 有問題, 之後如果有保會幫你同代理換 (好似係咁, 但好多年前)
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 11:25

求期同你check話你壞左咩叫你比錢換件, 明明死MB可以話 ...
zoin0000 發表於 2019-5-7 10:36

咁大鑊⋯⋯!其實佢地都要靠口碑做生意㗎! 又會咁狠死!
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 11:27

查實冇經驗自行砌機,
買好野心目中電腦物件,
約A sir幫手砌,聽師兄們所言,
大約係2舊左右,又可以從中 ...
big_nature 發表於 2019-5-7 10:45

我都覺得咁好D
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 11:30

咁大個城隍廟都唔去?
sport 發表於 2019-5-7 10:46

我都會咁做,只不過見到D宣傳單張,有興趣想討論下,聽聽各種經歷。
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 11:31

我之前用過(中田) 又唔係咁喎... 佢會講邊件parts 有問題, 之後如果有保會幫你同代理換 (好似係咁, 但好多 ...
Quiorra 發表於 2019-5-7 11:03

不是由你自己去代理換嗎?
作者: zoin0000    時間: 2019-5-7 11:33

咁大鑊⋯⋯!其實佢地都要靠口碑做生意㗎! 又會咁狠死!
Jim128 發表於 2019-5-7 11:25

個fd怕事, 個日叫左佢等我, 點知自己上去中大伏最後叫左a sir幫手
作者: sport    時間: 2019-5-7 11:38

我都會咁做,只不過見到D宣傳單張,有興趣想討論下,聽聽各種經歷。
Jim128 發表於 2019-5-7 11:30

都話宣傳單張囉!
作者: big_nature    時間: 2019-5-7 11:43

查實砌機唔算難,
初步砌好之後,再三check下插位是否正確,
有冇插錯位/插唔實。
(供電,HD及reset等等,有冇插漏)
開機後有砵一聲,基本就初步成功。

其後裝Windows及底板drivers,
按步就班就OK!

作者: 可愛小企鵝    時間: 2019-5-7 11:43

求期同你check話你壞左咩叫你比錢換件, 明明死MB可以話 ...
zoin0000 發表於 2019-5-7 10:36

邊間去到咁盡?
大多數未至於咁狼死既
都係壞板唔同你講有保,叫你去買新
返修板可能當二手板拎去賣或者直接水第二個客買
4百蚊貨收你5百蚊仲話比你知平左比你又免檢查費
作者: zoin0000    時間: 2019-5-7 12:07

邊間去到呁盡?
大多數未至於咁狼死既
都係壞板唔同你講有保叫你去買新
返修板可能當二手板拎去賣或者直接 ...
可愛小企鵝 發表於 2019-5-7 11:43

3C其中一間,d whatapps對話,錄音仲係度,呢1-2個月事

個fd怕事其實玩大佢無所謂, 之前有個其他fd比超級黑店1314伏左佢最後玩個好大
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 14:33

個fd怕事, 個日叫左佢等我, 點知自己上去中大伏最後叫左a sir幫手
zoin0000 發表於 2019-5-7 11:33

諗諗下覺得未必係怕事⋯⋯,我突然覺得我都有機會係咁! 因為不懂電腦!當時完全唔識分辨個店員講嘅係合理抑或唔合理 !!!
我亦相信當時心中只會想着:不想拿著這麼重/大的機箱來來回回幾次。那些店員應該很懂得捉着機主這些想一次過維修搞掂的心理!
作者: zoin0000    時間: 2019-5-7 14:56

諗諗下覺得未必係怕事⋯⋯,我突然覺得我都有機會係咁! 因為不懂電腦!當時完全唔識分辨個店員講嘅係合 ...
Jim128 發表於 2019-5-7 14:33

個人意見去SSP, 上Ashop算, 呢幾個月我有3-4個fd最後由Asir出手處理
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 14:57

都話宣傳單張囉!
sport 發表於 2019-5-7 11:38

係呀???
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 15:16

查實砌機唔算難,
初步砌好之後,再三check下插位是否正確,
有冇插錯位/插唔實。
(供電,HD及reset等等, ...
big_nature 發表於 2019-5-7 11:43

其實我都有這個雄心壯志㗎!跟機箱說明書好似砌積木咁,我有少少信心㗎!但我完全冇信心可以啟動部腦所有嘅基本或進階功能!我試過只不過是重裝notebook的Win也完全失控,著不到機⋯⋯
所以我很著重砌機後可回家插電即用!
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 15:18

邊間去到咁盡?
大多數未至於咁狼死既
都係壞板唔同你講有保,叫你去買新
返修板可能當二手板拎去賣或者直 ...
可愛小企鵝 發表於 2019-5-7 11:43

就是怕了這些⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 15:19

3C其中一間,d whatapps對話,錄音仲係度,呢1-2個月事

個fd怕事其實玩大佢無所謂, 之前有個其他fd比超級黑 ...
zoin0000 發表於 2019-5-7 12:07

1314⋯⋯? 一生一世⋯⋯?
作者: Jim128    時間: 2019-5-7 15:25

個人意見去SSP, 上Ashop算, 呢幾個月我有3-4個fd最後由Asir出手處理
zoin0000 發表於 2019-5-7 14:56

???
作者: Jim128    時間: 2019-5-9 11:10

個fd怕事其實玩大佢無所謂, 之前有個其他fd比超級黑 ...
zoin0000 發表於 2019-5-7 12:07

師兄可否再用其他隱喻方法透露1314的名稱⋯⋯?因為至今仍想不到⋯⋯
作者: zoin0000    時間: 2019-5-9 11:12

師兄可否再用其他隱喻方法透露1314的名稱⋯⋯?因為至今仍想不到⋯⋯
Jim128 發表於 2019-5-9 11:10

computer1314呢間我估無人唔識

而3C其中一間非中央田,中伏個間仲要係fd
作者: raym123    時間: 2019-5-9 11:30

就算你砌埋, 搬返去都係勞氣,
要售後檢查服務, 買廠機.

高登,自己check 壞件, 自己上代理
作者: antonyhk    時間: 2019-5-9 12:02

其實電腦野,唔想煩就買廠機算數,一了百了,有咩事call CS。但如果唔值或者想DIY, 就要投資D時間學硬件及軟件知識,可先自學例如上網睇人較砌機、Youtube大把片教你,再搞唔掂就上EPC問或最後找A Sir解決。唔識一次兩次,撞個板實會有得著及經驗,之後就識得點搞!

我唔係IT人,都係慢慢自學從中識得點自己砌機及解決各種問題!

而腦場太人sales仲有昆水魚心態,中伏過後自強不息,而家真係除左買U及底板外,其他硬件都係上網買,直送到屋企唔洗"瀝"餐死,舒舒服服係屋企砌lego, 成功開機都幾有滿足感
作者: goom    時間: 2019-5-9 21:53

唔想煩廠機吧!
不是話新蛋好了
作者: Man@MFHK    時間: 2019-5-9 22:57

不嬲當無,唔係信唔信問題,而係一般自己都大概知咩事唔使勞煩自己成部搬去俾人check,自己拆件去搵代理好過。
不過都試過一次係某刀出機返到去藍畫面,因為唔係自己機成部返去佢地CS,check完話撞RAM,補錢upgrade第二隻牌子又真係乜事都無。
作者: C-Leung    時間: 2019-5-9 23:02

回復 23 #zoin0000

同問,1314真係唔識

via HKEPC Reader for Android
作者: rfdingo    時間: 2019-5-9 23:06

Google
computer1314

好多野睇喎XD
作者: TIMAXER    時間: 2019-5-9 23:10

有時間的話, 當然建議你自己學下砌機。叫做學多樣野,
砌到藍屏, 又可以上網google 出error 的原因, 又學埋藍屏解決嘅方法。
一箭雙鵰
PS:長年自己砌機, 有事google 自己解決一族。
作者: s123es12    時間: 2019-5-9 23:14

我來緊都打算 自己買料砌機好過
作者: happychanbb    時間: 2019-5-9 23:17

初學者極度推薦買完上Ashop砌
作者: 昨天的明天    時間: 2019-5-9 23:35

睇邊間囉 有d真係有心幫你check 有d就....申利: mk ssp 做過砌機

作者: eddychoy04    時間: 2019-5-9 23:46

我自從 1995 年在旺電砌部 486 之後都冇在香港机舖俾人砌, 澳門就 2007 年, 但都冇理佢有冇售後服務, 因都冇事, 有事都自己攪掂左.
你就當佢冇吧。

驚部机有事自己攪唔掂, 不如買廠机吧。
作者: C-Leung    時間: 2019-5-9 23:54

回復 29 #rfdingo

原來唔係賣電腦係整電腦
自己識砌機,從來都冇呢d需要
作者: Passer2k    時間: 2019-5-10 00:08

我自從 1995 年在旺電砌部 486 之後都冇在香港机舖俾人砌
eddychoy04 發表於 2019-5-9 23:46

『我自從 1995 年在旺電砌部 486 之後都冇在香港机舖俾人砌』
上面成句我可以copy&paste

當年我第2日部大碟機壞咗, 拆部機出嚟攞去保養, 舖頭問我點解唔成部抬去...
當年D機又重又界手, 搬來搬去做乜? 部大碟機仲要拖我成個月先換部新俾我...

今時今日可以好肯定同準備砌機嘅人講句, 『你無諗過自己解決電腦硬件問題, 咁你砌機嚟做乜嘢?』
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 00:48

就算你砌埋, 搬返去都係勞氣,
要售後檢查服務, 買廠機.

高登,自己check 壞件, 自己上代理 ...
raym123 發表於 2019-5-9 11:30

我已用了10多年廠機,有問題就叫他們上門維修,過了保養期就付錢,其間有說壞了甚麼,但我其實甚麼也不知,只知簽收及付款⋯⋯。今次想試一試砌機!
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 00:50

其實電腦野,唔想煩就買廠機算數,一了百了,有咩事call CS。但如果唔值或者想DIY, 就要投資D時間學硬件及 ...
antonyhk 發表於 2019-5-9 12:02

我就是剛剛開始起步、學習
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 00:52

唔想煩廠機吧!
不是話新蛋好了
goom 發表於 2019-5-9 21:53

樓上我已說我已有10多年廠機經驗⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 00:59

不嬲當無,唔係信唔信問題,而係一般自己都大概知咩事唔使勞煩自己成部搬去俾人check,自己拆件去搵代理好 ...
Man@MFHK 發表於 2019-5-9 22:57

現正學習中,希望可快一點到達「大概知咩事」的階段⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 01:00

computer1314呢間我估無人唔識

而3C其中一間非中央田,中伏個間仲要係fd ...
zoin0000 發表於 2019-5-9 11:12

現在知道了!
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 01:06

砌到藍屏, 又可以上網google 出error 的原因, 又學埋 ...
TIMAXER 發表於 2019-5-9 23:10

看底板、機箱説明書砌部件,相信有機會,啟動部腦就冇信心⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 01:08

happychanbb 發表於 2019-5-9 23:17

計劃之中。
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 01:12

睇邊間囉 有d真係有心幫你check 有d就....申利: mk ssp 做過砌機

via HKEPC Reader for Android ...
昨天的明天 發表於 2019-5-9 23:35

師兄做過店舖砌機? 大膽一問,兩處不同地方的公司有沒有定下指引給你們⋯⋯?
作者: Jim128    時間: 2019-5-10 01:14

我自從 1995 年在旺電砌部 486 之後都冇在香港机舖俾人砌, 澳門就 2007 年, 但都冇理佢有冇售後服務, 因都 ...
eddychoy04 發表於 2019-5-9 23:46

想知多一點,聽聽師兄的經歷⋯⋯
作者: 昨天的明天    時間: 2019-5-10 01:41

回覆 44# Jim128

名就唔開啦
其實大鋪問題就唔大ge 睇人 有d人衝業績 亂9緊sale高佣唔等洗d野 唔出奇
反而有d細鋪 唔識電腦個d水魚走過去買件 死X硬啦
作者: 昨天的明天    時間: 2019-5-10 01:49

保養個part 反而覺得無咩大問題 壞有保就送返代理
過保咪叫你換野 係緊簡單 PS: 有d鋪頭會俾2手野
腦場有d老鼠屎 明明無壞都叫你換 其實係有的 但係少數 細鋪機會大好多
PS 鬼叫你乜都唔識咩
作者: Man@MFHK    時間: 2019-5-10 03:55

現正學習中,希望可快一點到達「大概知咩事」的階段⋯⋯
Jim128 發表於 2019-5-10 00:59

我都仲有好多野學,所以日日上黎蒲跟其他師兄學野
其實拎去俾人check好多時都一樣係估估下逐樣逐樣試,部機自己用開自己先知做過乜野然後出問題,再花時間搵出問題,如果真係硬件問題結果都係要換野,咁你自己拆件出黎拎去代理換同成部機拎俾舖check其實都係要時間。

其實俾舖砌係因為佢地砌得快大概係食餐飯既時間就有得拎,甚至包埋送貨,真係唔會係因為貪佢果三年所謂保養。
作者: raym123    時間: 2019-5-10 10:03

我已用了10多年廠機,有問題就叫他們上門維修,過了保養期就付錢,其間有說壞了甚麼,但我其實甚麼也不知 ...
Jim128 發表於 2019-5-10 00:48

你想砌乜機?
入門級
打機
nas
server
作者: evan11    時間: 2019-5-10 10:06

其實當無就得,佢最想你唔好煩佢煩代理,所以最緊要的保養貼紙.
作者: R跑車    時間: 2019-5-10 20:58

師兄做過店舖砌機? 大膽一問,兩處不同地方的公司有沒有定下指引給你們⋯⋯? ...
Jim128 發表於 2019-5-10 01:12

澳門唔知

香港可以話無咩特別指引..最緊要快
作者: Jim128    時間: 2019-5-12 23:22

回覆  Jim128

名就唔開啦
其實大鋪問題就唔大ge 睇人 有d人衝業績 亂9緊sale高佣唔等洗d野 唔出奇
反而 ...
昨天的明天 發表於 2019-5-10 01:41

名就當然唔需要開啦!只不過想聽下有冇啲蠱惑嘢⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-12 23:30

保養個part 反而覺得無咩大問題 壞有保就送返代理
過保咪叫你換野 係緊簡單 PS: 有d鋪頭會俾2手野
腦場有d ...
昨天的明天 發表於 2019-5-10 01:49

正因為唔可以「大概知乜嘢事」,所以確實有些担心查實件parts未壞但他們都叫你換多幾件野⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-12 23:55

我都仲有好多野學,所以日日上黎蒲跟其他師兄學野
其實拎去俾人check好多時都一樣係估估下逐樣逐樣 ...
Man@MFHK 發表於 2019-5-10 03:55

快與慢都不是問題,在我來說就算要砌六、七日我也覺得OK。
就講我剛剛壞了的那部過保廠機,突然有一日着機冇反應,我首先落街鋪問問情況,他們說可能死顯示咭、可能死Windows、最嚴重就死底板,要真正攞部機檢查過才知道,我都唔知壞邊度,如果係砌機更加唔知拆邊件出嚟⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-12 23:56

你想砌乜機?
入門級
打機
nas
server
raym123 發表於 2019-5-10 10:03

普通級文書機姐⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-12 23:57

其實當無就得,佢最想你唔好煩佢煩代理,所以最緊要的保養貼紙.
evan11 發表於 2019-5-10 10:06

明白,謝謝。
作者: Man@MFHK    時間: 2019-5-12 23:58

快與慢都不是問題,在我來說就算要砌六、七日我也覺得OK。
就講我剛剛壞了的那部過保廠機,突然有一日着 ...
Jim128 發表於 2019-5-12 23:55

著機無反應⋯⋯
第一火牛有無動靜?
第二底板燈號一無著?
作者: Jim128    時間: 2019-5-13 00:00

澳門唔知

香港可以話無咩特別指引..最緊要快
R跑車 發表於 2019-5-10 20:58

會唔會有啲地方取巧呢⋯⋯?
作者: raym123    時間: 2019-5-13 10:00

普通級文書機姐⋯⋯
Jim128 發表於 2019-5-12 23:56

普通級文書機計, 砌機+window license, 多數貴過廠機
作者: Jim128    時間: 2019-5-13 16:31

著機無反應⋯⋯
第一火牛有無動靜?
第二底板燈號一無著?
Man@MFHK 發表於 2019-5-12 23:58

只看見風扇轉動,前面板的信號燈橙色長著,其他冇反應⋯⋯
作者: Jim128    時間: 2019-5-13 16:33

普通級文書機計, 砌機+window license, 多數貴過廠機
raym123 發表於 2019-5-13 10:00

會呀!但今次想砌機及日後license可再用
作者: Man@MFHK    時間: 2019-5-13 17:26

只看見風扇轉動,前面板的信號燈橙色長著,其他冇反應⋯⋯
Jim128 發表於 2019-5-13 16:31

即係部機通到電,只係無畫面。
首先check下個芒係咪插線鬆左或者揀錯input(例如插住DVI但揀左VGA),有時唔小心hi到粒掣轉左台唔奇,我都試過。
然後如果係用display card,試下拆走轉用onboard display,睇下係咪display card壞。
如果證實同顯示方面無關,就可以check下RAM有無問題,抽插下每條RAM,試下單獨每一條RAM著唔著到機。
下一步就係檢查裝OS既HDD/SSD有無問題。
如果以上都check過正常,咁就可能係CPU、底板問題。
作者: Jim128    時間: 2019-5-14 23:51

即係部機通到電,只係無畫面。
首先check下個芒係咪插線鬆左或者揀錯input(例如插住DVI但揀左VGA),有時唔 ...
Man@MFHK 發表於 2019-5-13 17:26

之前睇過個mon果方面冇問題,顯示卡及onboard就未試過,乜原來onboard display可以直插唔需要入內調教就可以立即有畫面⋯⋯?因為許久之前廠機客服曾經教過抽出插入RAM的方法成功解決了壞機問題,所以今次亦試過了但無效。請問在不能著機的情況下可以怎樣檢查HDD有冇問題呢?
作者: louis3412    時間: 2019-5-15 00:16

happychanbb 發表於 2019-5-9 23:17

有心人響側邊同佢吹住水咁砌
應該就以後再唔需要任何砌機服務
作者: Jim128    時間: 2019-5-18 23:49

有心人響側邊同佢吹住水咁砌
應該就以後再唔需要任何砌機服務
louis3412 發表於 2019-5-15 00:16

師兄請問是什麼意思呢?
作者: zoin0000    時間: 2019-5-20 10:31

師兄請問是什麼意思呢?
Jim128 發表於 2019-5-18 23:49

asir教你砌機
作者: Jim128    時間: 2019-5-20 23:16

asir教你砌機
zoin0000 發表於 2019-5-20 10:31

明白,可能我誤會了⋯⋯
作者: minibanana    時間: 2019-5-21 16:00

識砌, 砌得好, 使用地方乾爽, 塵少, 散熱好. 廿年都唔壞
作者: R跑車    時間: 2019-5-21 18:49

會唔會有啲地方取巧呢⋯⋯?
Jim128 發表於 2019-5-13 00:00

有..而且存在古惑野..

不過近年砌機量少左..古惑野都可以話少左少少既
作者: tskso    時間: 2019-5-21 19:19

之前正x 喺大西北開嘅分店我都相信或者會check下, 如果係黃金 買嘢最緊要快 真係冇咁好心機同你搞
作者: R跑車    時間: 2019-5-21 20:00

檢查係買家既權利..建議大家盡可能都使用..
作者: Jim128    時間: 2019-5-21 23:34

識砌, 砌得好, 使用地方乾爽, 塵少, 散熱好. 廿年都唔壞
minibanana 發表於 2019-5-21 16:00

我用了同一牌子的廠機接近廿年,但不是一部而是幾部⋯⋯,最長命那部只是用了約六年!
作者: Jim128    時間: 2019-5-21 23:45

有..而且存在古惑野..

不過近年砌機量少左..古惑野都可以話少左少少既 ...
R跑車 發表於 2019-5-21 18:49

師兄說近年少咗人砌機,你的意思是反而多了人用了廠機?
另外師兄可否分享所謂古惑嘢的經歷⋯⋯?
作者: Jim128    時間: 2019-5-21 23:55

之前正x 喺大西北開嘅分店我都相信或者會check下, 如果係黃金 買嘢最緊要快 真係冇咁好心機同你搞 ...
tskso 發表於 2019-5-21 19:19

會不會是旺季人多才冇心機做?抑或是慣性?
作者: Jim128    時間: 2019-5-21 23:59

檢查係買家既權利..建議大家盡可能都使用..
R跑車 發表於 2019-5-21 20:00

A Sir 還教我最好就開盒check底板⋯⋯
作者: alexnh3    時間: 2019-5-22 09:53

其實拎得成部機去深水埗 , 唔差左過多條馬路上A SIR到搞
作者: steleung    時間: 2019-5-22 10:07

砌到藍屏, 又可以上網google 出error 的原因, 又學埋 ...
TIMAXER 發表於 2019-5-9 23:10

其實砌機真係唔難,試下試下就得。宜家有google同youtube已經容易好多啦~想當年pentium 120年代砌機嘅我,仲攞住一本本嘅manual睇,嗰時連pdf呢個format都未出現。
好懷念當時嘅Pentium 120/8mb ram/Biostar mb/120gb Quantum hdd/sound blaster 16/Zoom 33.6k internal modem/14" Philips crt mon/Canon BJC 600 printer/AT keyboard/serial mouse,咁就兩皮嘢。
唔知呢度有幾多人砌過AT keyboard呢?

作者: steleung    時間: 2019-5-22 10:21

另外師兄可否分享所謂古惑嘢的經歷⋯⋯? ...
Jim128 發表於 2019-5-21 23:45

我廿年前都做過砌機,分享吓,其實都唔可以話古唔古惑嘅,只係舖有parts試機,試完會知邊件嘢唔得,如果冇表面傷痕,會退返俾代理換貨,但客通常都唔等得咁耐,所以有時有同款就換咗俾客先,但有機會壞貨到代理,代理話人為唔肯換貨,咁舖就會硬食,所以有舖叫人補錢換parts並唔出奇。當然,舖咁做而代理又肯退貨,咁舖咪賺咗囉,但講真,都有risk代理唔肯換貨㗎

作者: louis3412    時間: 2019-5-22 13:22

回復 78 #steleung

有冇試過明知邊度壞但報多d parts比人?
e.g. 死火牛 除左叫佢補牛牛錢 再叫人換埋display card

作者: steleung    時間: 2019-5-22 14:26

回復 steleung

有冇試過明知邊度壞但報多d parts比人?
e.g. 死火牛 除左叫佢補牛牛錢 再叫人換埋display c ...
louis3412 發表於 2019-5-22 13:22

我嗰時做個間冇咁做,但如果咁做就明呃啦。不過如果我係客,會叫佢換咗牛先,試俾我睇係咁換牛已ok

作者: longleg    時間: 2019-5-22 14:36

我覺得無咩用
作者: R跑車    時間: 2019-5-22 19:09

另外師兄可否分享所謂古惑嘢的經歷⋯⋯? ...
Jim128 發表於 2019-5-21 23:45

因為手機智能左,多左人買手機..所以少左人買電腦..少左人買電腦..自然少左人買砌機

古惑野可以好多..
先講一個會常見少少

當有個客要求換貨..但要試睇下有無壞先換
但點樣試?
有D產品一定要配上某D產品先試到
咁如果當時個D產品無件
就好大機會將新貨拆開試完再PEAK
(但會揀邊D新貨呢..當然係最容易PEAK得返既新貨)
作者: hkpcchk    時間: 2019-5-25 23:08

ATX機都唔知點拎去黃金
作者: Jim128    時間: 2019-5-26 22:44

其實砌機真係唔難,試下試下就得。宜家有google同youtube已經容易好多啦~想當年pentium 120年代砌機嘅我 ...
steleung 發表於 2019-5-22 10:07

唉⋯⋯!八、九日前我還在這post內講應該有信心自己砌,只是不懂得啟動電腦,但現在不敢講了⋯⋯。雖然一直在旁看著砌機,但很多很多地方也摸不著頭腦!啟動一事更是白癡中的白癡!
作者: clownfish    時間: 2019-5-26 23:03

回覆 75# Jim128

尤期 intel 底板
作者: Jim128    時間: 2019-5-26 23:05

我廿年前都做過砌機,分享吓,其實都唔可以話古唔古惑嘅,只係舖有parts試機,試完會知邊件嘢唔得,如果 ...
steleung 發表於 2019-5-22 10:21

原來有呢D故事⋯⋯,在我個人來說就一定等代理。
作者: Jim128    時間: 2019-5-26 23:21

我嗰時做個間冇咁做,但如果咁做就明呃啦。不過如果我係客,會叫佢換咗牛先,試俾我睇係咁換牛已ok

via  ...
steleung 發表於 2019-5-22 14:26

其實我都有D擔心這個情況!以我為例,我分不清楚那些是火牛問題,那些是顯卡問題⋯⋯,維修人員説甚麼我也不知道真與假⋯⋯!
作者: Jim128    時間: 2019-5-26 23:29

因為手機智能左,多左人買手機..所以少左人買電腦..少左人買電腦..自然少左人買砌機

古惑野可以好多..
...
R跑車 發表於 2019-5-22 19:09

係噃!忘記咗越來越多低頭族!
常見少少!我就第一次聽到!
作者: Jim128    時間: 2019-5-26 23:37

ATX機都唔知點拎去黃金
hkpcchk 發表於 2019-5-25 23:08

我就用車仔運部已砌好的ATX機箱由深水埗返屋企。
作者: Jim128    時間: 2019-5-26 23:40

回覆  Jim128

尤期 intel 底板
clownfish 發表於 2019-5-26 23:03

Intel出嘅底板?
作者: clownfish    時間: 2019-5-27 01:46

Intel出嘅底板?
Jim128 發表於 2019-5-26 23:40

用intel CPU
作者: alan11abc    時間: 2019-5-27 01:50

我用了同一牌子的廠機接近廿年,但不是一部而是幾部⋯⋯,最長命那部只是用了約六年! ...
Jim128 發表於 2019-5-21 23:34

買部洋垃圾用得耐過你,不過當然要清塵啦
作者: Jim128    時間: 2019-5-27 19:01

用intel CPU
clownfish 發表於 2019-5-27 01:46

用intel CPU嘅底板容易壞過AMD CPU嘅?
作者: a189252158    時間: 2019-5-27 19:03

5年免費檢查
作者: Jim128    時間: 2019-5-27 19:03

買部洋垃圾用得耐過你,不過當然要清塵啦
alan11abc 發表於 2019-5-27 01:50

對不起,師兄,不懂甚麼是洋垃圾⋯⋯
作者: alan11abc    時間: 2019-5-27 19:29

對不起,師兄,不懂甚麼是洋垃圾⋯⋯
Jim128 發表於 2019-5-27 19:03

l5420+g41 大陸mb+4g ram+個垃圾超頻3散熱自己換左   有似2013年買落 ,硬碟未完全壞就換左2次(硬碟)到
24/7
作者: clownfish    時間: 2019-5-27 21:07

用intel CPU嘅底板容易壞過AMD CPU嘅?
Jim128 發表於 2019-5-27 19:01

否定............
作者: clownfish    時間: 2019-5-27 21:07

5年免費檢查
a189252158 發表於 2019-5-27 19:03

99年免費檢查
作者: Jim128    時間: 2019-5-28 00:19

5年免費檢查
a189252158 發表於 2019-5-27 19:03

有相當吸引力㗎⋯⋯,所以才想聽聽各種經歷。
作者: Jim128    時間: 2019-5-28 00:24

l5420+g41 大陸mb+4g ram+個垃圾超頻3散熱自己換左   有似2013年買落 ,硬碟未完全 ...
alan11abc 發表於 2019-5-27 19:29

利害! 還要24x7長著機超過6年!

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2