標題: [中央處理器] Intel U 真心貴D都值 [打印本頁]

作者: henrietta    時間: 2019-5-8 12:27     標題: Intel U 真心貴D都值

Intel IO做得好好
Full load都好順
絕對唔係核多就好

via HKEPC Reader for Android
作者: yick    時間: 2019-5-8 12:37

貴d唔等如多人會買
作者: P14    時間: 2019-5-8 12:55

貴d唔等如多人會買
yick 發表於 2019-5-8 12:37

買到斷價,都唔叫多人買
作者: bishop168    時間: 2019-5-8 13:05

絕對唔係核多就好

henrietta 發表於 2019-5-8 12:27

IO個方面真係煙條做得好過amd
如果amd全面壓到intel, 就唔會打性價比了XD
但大體而言各有各的好壞、現在自組市場出貨量amd少勝intel就可知amd的強處是有市場的,百貨應百客嘛
但無論如何、站在消費者立場我地都應支持amd壓迫牙膏量!
今天你買amd、就好可能另你未來幾十年都有又平又快的cpu可用!
大家還是買amd吧XD
作者: rt2156    時間: 2019-5-8 13:20

zen2 io提升好似唔錯

作者: hkpcchk    時間: 2019-5-8 13:44

zen3 話會改進左IO?
作者: Superpig_hk    時間: 2019-5-8 14:10

zen3 話會改進左IO?
hkpcchk 發表於 8-5-2019 13:44

AMD都吹咗好多年,跟住年年都廢
作者: simonyyy    時間: 2019-5-8 14:54

Actually I don't know why people will choose AMD CPU if they have enough budget
作者: bishop168    時間: 2019-5-8 14:57

回覆 7# Superpig_hk

amd intel這對同門師兄弟在過去都曾有勝負的, 不過intel勝多啲咁解。………
就技術上intel一定多過amd, 不過牙膏性格你唔迫佢佢都唔會比我地呢啲用家用咁解....
作者: kennyleunghk    時間: 2019-5-8 15:02

fullload好順???
乜AMD full load 會lag 架咩? 我淨係知多核無咁易full load 啫.....
IO intel強我作為前intel 用家係絕對同意嘅, 不過斷估你唔會用$4100 嘅 9900K 對比$1999 嘅 2700掛? 然後話法拉利係特別好, 唔明點解要買錢七?
作者: bishop168    時間: 2019-5-8 15:05

Actually I don't know why people will choose AMD CPU if they have enough budget
simonyyy 發表於 2019-5-8 14:54

enough budget......There are not enough resources to support the world's population
作者: crackong    時間: 2019-5-8 15:09

問題係同價錢之下AMD 完勝Intel.
同價錢之下, 一係核多過你兩粒, 一係線程多你兩倍, 一係iGPU 勁你兩倍.

IO 快幾個% 追唔番尼個差距
仲未計好多IO 問題係Windows 問題, 一用Linux 就唔見.
作者: bishop168    時間: 2019-5-8 15:12

fullload..........然後話法拉利係特別好, 唔明點解要買錢七?...........
kennyleunghk 發表於 2019-5-8 15:02

正常同價錢係人都會坐頭等唔去迫ECON.........
問題係我無咁多錢去坐
作者: kennyleunghk    時間: 2019-5-8 15:24

正常同價錢係人都會坐頭等唔去迫ECON.........
問題係我無咁多錢去坐 ...
bishop168 發表於 2019-5-8 15:12

而家經濟倉大d 闊d 喎
9900k 只係高頻+單核性能好少少, 打機差幾多個fps??? 插張2080/1080, 如果120FPS 同125FPS 咁, 分別係個屎忽無咁痕囉
係要J RAM speed 果d 微不足度嘅影響我都無野講了

2700只係i5 嘅價 重點, 底板唔使換, 慳多一千由2060升2070
作者: henrietta    時間: 2019-5-8 15:33

9900k 只係高頻+單核性能好少少, 打機差幾多個fps??? 插張2080/1080 ...
kennyleunghk 發表於 2019-5-8 15:24

快D就係快D

作者: kennyleunghk    時間: 2019-5-8 15:38

快D就係快D

henrietta 發表於 2019-5-8 15:33

哦
咁點解唔用i9同i5比?
跟住曲線i5 慢?
快D就係快D嘛
作者: crackong    時間: 2019-5-8 15:48

快D就係快D

henrietta 發表於 2019-5-8 15:33

h 君幾時返日本?
作者: s84292    時間: 2019-5-8 16:08

9900k 只係高頻+單核性能好少少, 打機差幾多個fps??? 插張2080/1080 ...
kennyleunghk 發表於 2019-5-8 15:24

打機呢度真係有D玄, 如果玩舊GAME,例如我玩CS GO 4K
INTEL 9900K有150+, 2700得100左右,明明顯卡都一樣

不過新GAME 就無咩分別, 不過好多新GAME 其實I3 I9都差唔多,因為全部食GPU
作者: zgmfx12a    時間: 2019-5-8 16:11

回復 1 #henrietta

打哂patch未? 打完NVME ssd 效能直線下降, 未計後續嘅smt bug

作者: kennyleunghk    時間: 2019-5-8 16:18

打機呢度真係有D玄, 如果玩舊GAME,例如我玩CS GO 4K
INTEL 9900K有150+, 2700得100左右,明明顯卡都一樣

...
s84292 發表於 2019-5-8 16:08

FPS 去到過百, 打起上黎跟本無分別
貴2千銀, 多50FPS  心理上無咁唔抵咁囉, 但係其他game頂盡都係幾FPS
反而工作軟件類大家8C16T intel 就真係快好多啦, workstation 行繪圖剪片果2千銀係抵俾的
作者: gundamdxhk    時間: 2019-5-8 16:27

打機特別舊game
9900k隨時輸比7700k
作者: s2140091    時間: 2019-5-8 16:37

用得開心就得,起碼我轉會amd後覺得物有所值,唔會後悔
作者: crackong    時間: 2019-5-8 16:46

...
s84292 發表於 2019-5-8 16:08

CSGO 尼隻 intel 無限優化game , 7700k 就來打嬴9900k .
7700k 只係輸係原廠boost clock 太低.
作者: momojaijai    時間: 2019-5-8 16:54

有無限金錢就最好
咁就唔會去諗C/P, 幾貴都冇問題
作者: henrietta    時間: 2019-5-8 17:00

打機特別舊game
9900k隨時輸比7700k
gundamdxhk 發表於 2019-5-8 16:27

熄剩4核

作者: henrietta    時間: 2019-5-8 17:00

咁點解唔用i9同i5比?
跟住曲線i5 慢?
快D就係快D嘛
kennyleunghk 發表於 2019-5-8 15:38

I5少核

作者: EVIS    時間: 2019-5-8 17:15

有無限金錢就最好
咁就唔會去諗C/P, 幾貴都冇問題
momojaijai 發表於 2019-5-8 16:54

有時情意結既野唔是睇CP …
作者: hkmand001    時間: 2019-5-8 17:28

Intel最喜歡去優化遊戲fps
等D傻仔以為自己值得買得高fps核心
直到amd更新,fps開始追上去
班人自然會後悔自己買左一個火爐
而且還是無優勢
作者: hk2054    時間: 2019-5-8 17:50

i5 9400F $1,230
Ryzen 5 2600X $1,450
如果打機嚟講,intel在相同price level仲係快D

Source:
https://www.techspot.com/review/ ... -amd-ryzen-5-2600x/

圖片附件: Average.png (2019-5-8 17:50, 78.61 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2125152&k=8fe43748873543b73407f3c1649e9675&t=1571554340&sid=37bxFLx4Rf

作者: pnedved    時間: 2019-5-8 18:02

快極都係快埋呢個零月到7月已經2個世界..
作者: karaswa    時間: 2019-5-8 18:13

睇預算做人喇  我情願CPU慳來既錢換張靚D既顯卡
當然你本身預算都多既就另計
作者: EVIS    時間: 2019-5-8 18:14

i5 9400F $1,230
Ryzen 5 2600X $1,450
如果打機嚟講,intel在相同price level仲係快D

Source:
...
hk2054 發表於 2019-5-8 17:50

9400F 冇得超貧…
作者: 044003    時間: 2019-5-8 18:16

絕對唔係核多就好

henrietta 發表於 2019-5-8 12:27

即係有咩分別?
作者: hk2054    時間: 2019-5-8 18:20

9400F 冇得超貧…
EVIS 發表於 2019-5-8 18:14

重點係2600x超左都慢過9400F少少
當然幾個月後又可以係另一世界
作者: Kennn    時間: 2019-5-8 18:26

數格仔C/P AMD 真係冇得輸喎

作者: kljlkjxcv    時間: 2019-5-8 18:36

FPS 去到過百, 打起上黎跟本無分別
貴2千銀, 多50FPS  心理上無咁唔抵咁囉, 但係其他game頂盡都 ...
kennyleunghk 發表於 2019-5-8 16:18

input lag都差幾皮啦師兄
csgo班人追求300fps
作者: ccc123    時間: 2019-5-8 18:46

一直都食煙。。。。。
作者: mpegdecoder    時間: 2019-5-8 18:49

有內建nsa國安模式, 又有漏洞神級快補, 超值  
作者: ytyufgfck12    時間: 2019-5-8 19:10

作者: goom    時間: 2019-5-8 19:21

fullload好順???
乜AMD full load 會lag 架咩? 我淨係知多核無咁易full load 啫.....
IO intel強我作為前in ...
kennyleunghk 發表於 2019-5-8 15:02

廣告貼笑笑就好
full load時間短唔會感覺到LAG
作者: goom    時間: 2019-5-8 19:29

有內建nsa國安模式, 又有漏洞神級快補, 超值
mpegdecoder 發表於 2019-5-8 18:49

對哟,到時可以有一部MMD制片機
作者: 可愛小企鵝    時間: 2019-5-8 19:36

回覆 40# goom

我公司部Intel成日都會lag到以為當左
Intel full load 唔會lag? 連笑話都唔係囉
作者: minibanana    時間: 2019-5-8 19:42

high-end野,從來無性價可言,只係你認為值唔值
最近出左粒9900k, 雖然我覺得唔值,但用家公司埋數多budget要用左佢,9900k+rtx2060真係純粹文書用途......
作者: bbgirl223    時間: 2019-5-8 19:56

真心講用緊8700k就一定唔會換9900k,太熱
作者: yick    時間: 2019-5-8 21:37

https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1
作者: chrislo0904    時間: 2019-5-8 22:08

好多年前買過amd 真係有唔穩定問題,但係見依一兩年amd咁上進,黎緊換機都係會換amd,係見新u 出等吓,如果唔係依幾日都出咗
上面有位師兄講緊好啱,唔洗換板已經係優勢,intel u 貴過人,又牙膏,換親都要換板
多工都好重要講真,我地依d 一路打機一路bt,等緊開場仲要開幾個chrome 既人黎講,amd 首選

作者: goom    時間: 2019-5-8 22:44

回覆  goom

Intel full load 唔會lag? 連笑話都唔係囉 ...
可愛小企鵝 發表於 2019-5-8 19:36

混水摸魚機你都厭棄被雷劈呀!!你應該開心才對
作者: goom    時間: 2019-5-8 22:46

好多年前買過amd 真係有唔穩定問題,但係見依一兩年amd咁上進,黎緊換機都係會換amd,係見新u 出等吓,如果 ...
chrislo0904 發表於 2019-5-8 22:08

bt 就洋垃圾啦 原生8~12sata
作者: zgmfx12a    時間: 2019-5-8 23:02

回復 henrietta

打哂patch未? 打完NVME ssd 效能直線下降, 未計後續嘅smt bug

via HKEPC Reader for Andr ...
zgmfx12a 發表於 2019-5-8 16:11

樓主咪掛着溝日本妺潛水, 回應下

作者: minibanana    時間: 2019-5-8 23:38

真心講用緊8700k就一定唔會換9900k,太熱
bbgirl223 發表於 2019-5-8 19:56

其實9900k 一d都唔熱,只係turbo boost果下突然上到5GHz, 個溫度計算先話熱,其實隻cooler仲係凍的
我熄左turbo boost長行4.2GHz仲好,full load 55度左右
作者: kcthomlau    時間: 2019-5-9 00:01

有錢應該2990WX
作者: pkmon9527    時間: 2019-5-9 00:03

世界大戰結束未
作者: bishop168    時間: 2019-5-9 00:21

世界大戰結束未
pkmon9527 發表於 2019-5-9 00:03 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?
goto=findpost&pid=38394097&ptid=2498146][/url]

好難結束...cpu市場非A側I...
作者: awinds    時間: 2019-5-9 00:27

我覺得RYZEN 初期主要衰係D底板廠
唔比資源去搞好主板
好多都係照INTEL板改設計去比RYZEN用
講真 我係公司係用緊E5-XEON E5-2650V2
我都會覺得LAG
都一樣會出BSOD
作者: GeneralShepherd    時間: 2019-5-9 00:36

intel掌握好多I/O,儲存相關IP
表現好過AMD都係理所當然

但而家既AMD都已經唔係10年前既爛南橋
最為重要既穩定性亦一早改善好多

但樓主可否拎d實證例子出黎, 論證下你既描述
作者: zgmfx12a    時間: 2019-5-9 00:37

回復 50 #minibanana

如果唔行turbo boost TDP可以控制係95w, 加上焊錫導熱同降壓, 散熱會再好D

作者: tuyylihk    時間: 2019-5-9 00:43

回覆  goom

Intel full load 唔會lag? 連笑話都唔係囉 ...

公司機....99%係衰唔夠RAM或者衰硬碟
你以為用AMD會有分別?
作者: bishop168    時間: 2019-5-9 01:41

公司機....99%係衰唔夠RAM或者衰硬碟
你以為用AMD會有分別?
tuyylihk 發表於 2019-5-9 00:43

我覺得好大機會amd都一樣lag......
公司機太多其他限制了....
作者: akam7777    時間: 2019-5-9 01:42

如果……係如果,
粒i5-9400F  $1450
   R5-2600    $1150
    i7-9700K  $4000
   R7-2700X  $2500

真係睇唔到貴D既優勢及值得
從那裡來?
((新手,婦孺,小學生另計,
     因為易比人誤導))

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
作者: hkmand001    時間: 2019-5-9 01:55

如果……係如果,

真係 ...
akam7777 發表於 2019-5-9 01:42

D人對amd無信心係因為之前無用過
所以特別係推薦一D無接觸過電腦人士
你推amd比其他人話你坑人
我自己從來不偏不倚
Amd係優化上面輸左
所以打機fps比較差
打機intel ,"係好合理的做法
作者: chue    時間: 2019-5-9 01:57

反而未來有機會改用 ARM 陣營,現時開始跟進考核中
作者: kean23    時間: 2019-5-9 02:10

我只知而家用緊既2990wx快同價既intel好多, 值呢個價
作者: ricky1992    時間: 2019-5-9 02:21

我之前幫阿妹揀notebook今次我都揀3500u
因為性價比高
其實用落真係好順唔lag
唔主力高頻較番省電2ghz左右又順又快又慳電
作者: chris_kai_kai    時間: 2019-5-9 02:38

如果會玩VM,intel優化上真係好啲。

不過呢啲野都唔係一定,經歷過P-D同埋prescott年代既intel,我真係講唔出intel一定比amd呢個conclusion。
作者: goom    時間: 2019-5-9 03:32

如果會玩VM,intel優化上真係好啲。

不過呢啲野都唔係一定,經歷過P-D同埋prescott年代既intel,我真係講 ...
chris_kai_kai 發表於 2019-5-9 02:38

真的好優化!上年一月前時
key  intel vm bug
作者: bbcar    時間: 2019-5-9 03:48

intel driver 寫得好, 穩定, 所以感覺IO快D
作者: kennyleunghk    時間: 2019-5-9 03:51

input lag都差幾皮啦師兄
csgo班人追求300fps
kljlkjxcv 發表於 2019-5-8 18:36

真心想知插住個144 mon
200 同300 FPS 有乜分別, 小弟才梳學淺未玩過高FPS
未來會否追求1000FPS? ...
當你追求FPS 到瘋狂程度插個240 mon, 實際操作有幾大分別
有無人實測過個input lag difference 實際玩起上黎有乜影響?
作者: kennyleunghk    時間: 2019-5-9 04:06

重點係2600x超左都慢過9400F少少
當然幾個月後又可以係另一世界
hk2054 發表於 2019-5-8 18:20

點為之快過? 淨計gaming?
一樣based clock 各有輸嬴= intel嬴?  當然intel 嬴果D 個 percentage 係大d嘅
https://www.youtube.com/watch?v=hmhBgLSIneQ

多工AMD 嬴照當輸?  當然你部電腦淨係用黎打機嘅咁Intel 真係無得輸嘅, 講gaming, intel 係嬴, 公認
但人地多6t, 打緊機仲可以有力係background run埋他野, 不過無緊要, 點都係intel 嬴
full load 唔lag 嘛
作者: sport    時間: 2019-5-9 06:55

AMD U 真心平D都值,尤其3代7nm
作者: henrietta    時間: 2019-5-9 07:13

回覆  goom

HDD係咁
作者: henrietta    時間: 2019-5-9 07:16

如果……係如果,

真係 ...
akam7777 發表於 2019-5-9 01:42

9700K要4000咩
作者: ernesttsim    時間: 2019-5-9 07:31

冇為意樓主原來係h君,浪費咗我啲時間
以為佢只會出現喺水區
作者: sport    時間: 2019-5-9 09:32

9700K要4000咩
henrietta 發表於 2019-5-9 07:16

i5-9400F  $1220
R5-2600   $1150
i7-9700K  $3220
R7-2700X $2330
作者: siuhung    時間: 2019-5-9 10:40

enough budget......There are not enough resources to support the world's population
bishop168 發表於 2019-5-8 15:05

r u Thanos?
作者: t19922006    時間: 2019-5-9 10:46

回覆 48# goom

BT緊係用舊SSD, 或直接落NAS
仲用幾隻HDD BT, 史前人
洋垃圾又燒電, 打機又慢
Ryzen打機同專業工作都OK, 點解仲要用洋垃圾
作者: Kennn    時間: 2019-5-9 13:35

冇為意樓主原來係h君,浪費咗我啲時間
以為佢只會出現喺水區
ernesttsim 發表於 2019-5-9 07:31 AM

水區吹一世都唔會有分加嘛

作者: henrietta    時間: 2019-5-9 17:27

Kennn 發表於 2019-5-9 13:35

Intel U由細用到大

作者: sport    時間: 2019-5-9 17:28

Intel U由細用到大

henrietta 發表於 2019-5-9 17:27

用過幾多粒?
作者: clownfish    時間: 2019-5-9 17:32

還要經 I/O 傳輸?
作者: crackong    時間: 2019-5-9 17:36

Kennn 發表於 2019-5-9 13:35

所以佢一出手就係具爭議性題目
作者: sport    時間: 2019-5-9 17:45

回覆  goom

Ryzen打機同專 ...
t19922006 發表於 2019-5-9 10:46

環保嘛!
作者: clownfish    時間: 2019-5-9 17:51

回覆 72# ernesttsim

咩事?
作者: antonyhk    時間: 2019-5-9 18:34

回復 81 #sport

我都好環保BT, 不過係將史前隻150GB 死雞HDD配上美森買既8TB WD Easystore硬碟盒,再插係NAS當外置BT cache, 點知B左成年幾兩年都未死等去
作者: henrietta    時間: 2019-5-9 18:36

用過幾多粒?
sport 發表於 2019-5-9 17:28

數唔到

作者: EVIS    時間: 2019-5-9 18:47

數唔到

henrietta 發表於 2019-5-9 18:36

西利王
作者: MelonGx    時間: 2019-5-9 19:02

而家 聯強 同另一個代理 已經講明 大陸 Intel 大幅加價
由於水客嘅存在 勢必令到香港行貨加價
到時仲講唔講得出 真心貴啲都值
作者: happy1234    時間: 2019-5-9 19:02

當你用INTEL 死板仲要無新板買果時就唔會咁講,AMD 起碼可以買到新板,INTEL
可能有既但係搵到你傻仔囉
作者: goom    時間: 2019-5-9 21:24

我覺得好大機會amd都一樣lag......
公司機太多其他限制了....
bishop168 發表於 2019-5-9 01:41

望都望公司機慢,只求穩定就OK
開個案五分鐘,運算半粒鐘,就最好!
到換了機快三倍,你工作效率昇唔到三倍只會被人話...............
作者: goom    時間: 2019-5-9 21:26

回覆  goom

Ryzen打機同專 ...
t19922006 發表於 2019-5-9 10:46

因我補釘補到唔知有無用途,見插到多HD 又行ECC 未用佢
作者: 打雜一名    時間: 2019-5-10 11:42

作者: bishop168    時間: 2019-5-10 12:53

好耐年前用過AMD, XP2500個期,  pentium -> P3 733, 之後D人測試amd xp2500+ 可以比美P4 2.4G, 又平D, 就由 ...
打雜一名 發表於 2019-5-10 11:42

十多年前未i記一面倒時, 就算唔玩game都感到好大分別
作者: monkey    時間: 2019-5-10 16:14

AMD CPU二手價好似MAZDA 車咁, 總係低D
作者: hkmand001    時間: 2019-5-10 16:27

我一定睇硬件買
好似amd 2600 vs 9400f
2600 6/12
9400f 6/6
雞肋的斬左六個春
我話之你優化再好。
優化到一個水平就會到極限
相反amd就仲未優化好
潛在幅度可以好大
所以我100%選擇amd
作者: 打雜一名    時間: 2019-5-10 17:05

作者: wingwingwing    時間: 2019-5-11 06:36

路過。嘩好多師兄講得好有道理,例如#4,#10,#12.

但利申已3,4年冇買機,1年內亦唔諗住買。
覺得對電子野唔駛有感情,亦唔駛有偏見,間間都係奸奸地為賺錢,
今期邊間CP值高就用邊間,不過尼個期限的勝出者多數係intel,
但都有時係AMD, 撞啱係咁既時期就更加要買AMD了,唔係INTEL冇正野出。但如果你唔駛睇價錢次次買最頂級,就多數係INTEL吧,
但都冇乜好讚佢,佢應份的,價錢已反映。

但賤格到貼地如嘩喂無恥敗類,就唔駛計乜C唔CP值了,
幫襯佢等如助紂為虐,真係留意吓會買既人都特別無恥啲,
8成冇乜道德觀念既人。我講近來先買既人。
作者: coffeeaddict    時間: 2019-5-11 08:03

好多年前買過amd 真係有唔穩定問題,但係見依一兩年amd咁上進,黎緊換機都係會換amd,係見新u 出等吓,如果 ...
chrislo0904 發表於 2019-5-8 22:08

睇reviews fps有十幾二十分別但大家fps都高時係feel唔到分別, 但amd多幾個threads或core就少好多突然lag一兩秒, 打機唔好話兩秒, 半秒lag lag下已經被人打死左

作者: onetoend    時間: 2019-5-11 09:36

回復 95 #wingwingwing

人地講amd. intel cpu,你就講 華為 ( 講政治請去時事版啦)

作者: chue    時間: 2019-5-11 09:45

佢咪講左咯,話間間都係奸商
作者: manhoi    時間: 2019-5-11 11:33

其實我用咁多年intel同最近一年轉左Ryzen
都feel唔到intel嘅IO所謂特別勁

以前feel到慢主要都係因為冇SSD,唔夠ram,爛鬼winxp膠著性定格
作者: lpc041088    時間: 2019-5-11 11:37

AMD CPU二手價好似MAZDA 車咁, 總係低D
monkey 發表於 2019-5-10 16:14

品牌價值 > 性能價值

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2