標題: [產品資訊] Intel證實AMD推PCIe 4.0對玩家無用對遊戲性能影響極小 [打印本頁]

作者: wow189    時間: 2019-6-14 02:06     標題: Intel證實AMD推PCIe 4.0對玩家無用對遊戲性能影響極小

來源:
https://www.expreview.com/68935.html

AMD Ryzen 3000系列處理器和X570平台不僅帶來了更多的核心數和更強的單核性能,也成為了首個支持PCIe 4.0的消費級平台。與PCIe 3.0相比,PCIe 4.0頻寬翻倍,雙向頻寬達到了32GB/s。在Intel這邊,目前的第九代Intel Core處理器仍然只支持PCIe 3.0,在下一代處理器當中也沒有支持PCIe 4.0的打算。對此Intel表示PCIe 4.0對於目前遊戲玩家來說沒有什麼意義。

LegitReviews近日與Intel首席性能策略師Ryan Shrout討論了PCIe 4.0目前的影響,並對目前的主流解像度對顯示卡頻寬的影響進行了分析。根據分析結果,目前主流的解像度並沒有用完PCIe 3.0 x16接口的頻寬,Intel分別列舉了1920x1080、2560x1440、3840x2160解像度下不同更新率和色深對顯示卡頻寬的要求,其中PCIe 3.0 x8(63.2 Gbps)已經可以滿足4K 144Hz 10bit HDR的頻寬需求。

圖片來源:LegitReviews

Intel還引用了其他網站的測試結果,他們在不同的PCIe 3.0通道上測試了十幾款遊戲。從測試結果當中我們可以看出,從PCIe Gen3 x4(31.6Gbps)接口換到PCIe Gen3 x16(126.4Gbps)接口的性能提升非常小。所以雖然PCIe 4.0聽起來十分的高端,但是在目前並沒有多少用武之地。

我們此前也進行過相關測試,以下是部分測試結果。

因為PCIe 4.0將會提高順序讀寫性能,所以PCIe 4.0將會對未來幾年的SSD性能造成一定的影響,但是Intel表示這對PC遊戲的意義並不大,因為在讀取遊戲時並沒有用滿PCIe 3.0x4接口的頻寬,其中《DOOM》使用的頻寬超過2GB/s,仍然低於他們曾經測試過的1TB版本Samsung 970 Pro NVNeSSD的性能,所以SSD性能的提升對玩家來說並不重要。

覺得Intel今次有d肉酸 換轉intel推pcie4.0實吹到天花龍鳳 同埋冇考慮到雙卡用家
作者: bhkk00    時間: 2019-6-14 02:15

今代x8同x16己經有d分別
咁到下代既分別會更大
不過pcie4x16同pcie3x16未必有分別
最大好處係插雙卡變成2條pcie4x8都唔會影響性能

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
作者: 1756    時間: 2019-6-14 08:53

唔係影響極小,而係完全冇影響
目前最强gpu 2080ti都用唔到,你話我知有乜用?何況有幾多人用2080ti?
作者: rayw    時間: 2019-6-14 08:56

牙膏廠算吧啦
大把人等緊pcie4.0 m.2 ssd,點會冇用

via HKEPC Reader for Android
作者: 1132333    時間: 2019-6-14 08:59

有冇用都一樣
大把A粉排住隊買
作者: crackong    時間: 2019-6-14 09:00

點解唔等人地出左, 再等用家測試 ?
咁急出來左撲右撲
驚緊d咩?
作者: 1132333    時間: 2019-6-14 09:02

點解唔等人地出左, 再等用家測試 ?
咁急出來左撲右撲
驚緊d咩?
crackong 發表於 2019-6-14 09:00

咪同D A粉一樣囉
出都未出 日日係道打丁吹奏
原理一樣
賊喊捉賊,先知黎
作者: Botti    時間: 2019-6-14 09:05

唔噴下滅火劑,個個湧去對家
點算
無 4.0 標準/MB,點會有 4.0 顯卡/SSD/配件
快要一年半載先見到真正用途

唔知到 Intel 出 4.0 時,拎返呢篇野問佢,Intel 會點回應呢
作者: crackong    時間: 2019-6-14 09:17

唔噴下滅火劑,個個湧去對家
點算
無 4.0 標準/MB,點會有 4.0 顯卡/SSD/配件  
...
Botti 發表於 2019-6-14 09:05

Intel 好似話會跳過 4 直接2020 /2021出 5.0
到時尼幾幅圖就會比人拎番出來恥笑
作者: 第八銅人    時間: 2019-6-14 09:24

Intel夠證實多於四核對玩家無用對遊戲性能影響極小啦
作者: bejeweledman    時間: 2019-6-14 09:26

唔係影響極小,而係完全冇影響
目前最强gpu 2080ti都用唔到,你話我知有乜用?何況有幾多人用2080ti? ...
1756 發表於 14/6/2019 08:53

GPU parallel computing咪有用,唔好淨係諗打機先得㗎...
作者: palmaholic    時間: 2019-6-14 09:28

雖我不是什麼達人,但空間越大,塞車的機會越少。資源浪費也越少,如重發包。
有錯請指點,謝謝。
作者: 孤兒仔    時間: 2019-6-14 09:30

作者: ppp1225    時間: 2019-6-14 09:49

好難講有無用
睇埋價錢再睇下值唔值得有 4.0
作者: akymakr    時間: 2019-6-14 10:50

我單純地覺得 PCI-e 4.0 可以令 M.2 速度再有一定提升, 顯示卡沒有什麼分別, 可能是真的。但 Intel 你最後也要升級成 4.0 吧? 說這種荒涼話遲早原原本本還給你。
作者: wow189    時間: 2019-6-14 11:18

牙膏廠真係幫唔落
作者: 林洋2    時間: 2019-6-14 11:35

不要安裝寬頻,56K已足夠
作者: louis3412    時間: 2019-6-14 12:20

我認為56k已經足夠
intel擠牙膏仲大條道理攻擊同行
有用時方恨少!

作者: lui3271709    時間: 2019-6-14 12:33

跑車對都市人都係無咩用。

我係I 記就唔會攞出黎講
作者: MirageKnight    時間: 2019-6-14 12:36

GPU應該會推向Zen 咁模組化. 到時可能會用到大量PCIe bandwidth. 同時8K60fps 真係好食bandwidth. 當然今代GPU食得晒的機會好細. 唔通唔做好準備先? 我唔信intel出年話要出個張獨顯唔支援PCIe 4.0. . 而NVME 行PCI4.0又快左幾百MB/s. 的確有用.
作者: 可愛小企鵝    時間: 2019-6-14 12:52

煙條預買板同cpu返黎只係用3個月?
cpu效能夠用好多人5年-7年前既cpu仲用緊
連首發既產品都出到市場
對應既產品都當然唔會有
定係煙條佢預定全世界都要跟佢擠牙膏 2-3年後都冇野用到?
煙條搞到要出口術? 煙條只係證實左佢怕囉
作者: wyhui5124    時間: 2019-6-14 12:52

PCI-E 5.0已經出爐,Intel可能想跳過4.0而直上5.0
作者: 可愛小企鵝    時間: 2019-6-14 12:55

PCI-E 5.0已經出爐,Intel可能想跳過4.0而直上5.0
wyhui5124 發表於 2019-6-14 12:52

3上4都話冇用
咁佢出5黎託咩
作者: gundamdxhk    時間: 2019-6-14 13:36

wyhui5124 發表於 2019-6-14 12:52

到時標題係咁
Intel證實自家PCIe 5.0對玩家有用對遊戲性能影響極大

作者: KwokAngus    時間: 2019-6-14 13:41

算吧啦,點會冇用,大把人等緊 Thunderbolt TB4 上 PCIe 4.0 x4
egpu, 你俾多多佢都唔介意, PCIe 5.0 x8 拿拿聲拎出黎食入去TB spec 啦最好

不過咁,intel consumer market, PCIe Lane 都未夠用啦, 明白嘅

2張 10GbE card, 1 條m.2 NVMe, 單卡gpu, 唔知仲有冇Lane剩
作者: rcbananahk    時間: 2019-6-14 14:14

機會留比有準備既人

早D support 咪support 得好D
作者: pnedved    時間: 2019-6-14 14:42

好肉酸
作者: louis3412    時間: 2019-6-14 14:48

算吧啦,點會冇用,大把人等緊 Thunderbolt TB4 上 PCIe 4.0 x4
egpu, 你俾多多佢都唔介意, PCIe 5.0 x ...
KwokAngus 發表於 2019-6-14 13:41

TB比intel主導住 邊有可能會主動去制定話用5.0

作者: pnedved    時間: 2019-6-14 16:10

圖片附件: image.jpg (2019-6-14 16:10, 15.15 KB) / 下載次數 15
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2132543&k=e945120c99b3eed5644d80f417f4a61b&t=1579699226&sid=16ZhiDqCfa5

作者: sport    時間: 2019-6-14 16:14

我勸大家不要用AMD PCIe 4.0, 用我Intel PCIe 5.0 先係王道
作者: Botti    時間: 2019-6-14 17:04

我等 AMD PCIe 6.0
煙條會話我知有咩弱點
作者: 1756    時間: 2019-6-14 17:17

回覆 21# 可愛小企鵝

點會用唔到5年呀?5年前嘅4790k放到今日仍然係夠用啦
作者: 1756    時間: 2019-6-14 17:23

egpu, 你俾多多佢都唔介意, PCIe 5.0 x ...
KwokAngus 發表於 2019-6-14 13:41

問題係依家gpu性能發展太慢,根本用唔盡3.0呀
2012年就開始吹奏4k, 依家2080ti征服咗4k未呀?
作者: crackong    時間: 2019-6-14 17:28

2012年就開始吹奏4k, 依家2080ti征服咗4k未呀? ...
1756 發表於 2019-6-14 17:23

人地講緊 TB3 駁出去用唔盡 GPU 性能
特別係 laptop 要用番內置 Mon 既時候, 一來一回個bandwidth 唔夠用, 講緊係跌30% 性能
作者: sport    時間: 2019-6-14 17:29

唔好話4代,2代都用到,快唔快之嘛
推唔推到今代卡,4790k+2080Ti 有37% Bottleneck
作者: 可愛小企鵝    時間: 2019-6-14 17:30

回覆  可愛小企鵝

1756 發表於 2019-6-14 17:17

我認為你誤會左我講咩
我係講緊cpu同主板好多人用5-7年仲用緊
應該唔會4.0既2-4年後都未出到有用既野
煙條認為用家只係用幾個月就要換新所以冇用
用幾年既野點可以只係睇下家.....
作者: KwokAngus    時間: 2019-6-14 17:33

2012年就開始吹奏4k, 依家2080ti征服咗4k未呀? ...
1756 發表於 2019-6-14 17:23

大把野要用PCIe bandwidth, gaming bandwidth requirement 根本偽命題
作者: angusepc    時間: 2019-6-14 17:36

雖然我相信係小, 但最大問題係........永遠都係有好過冇.
作者: testcb00    時間: 2019-6-14 17:45

PCIe 4.0 x2 行到 PCIe 3.0 x4 速度
PCIe 4.0 x8 行到 PCIe 3.0 x16 速度
如果3080Ti support PCIe 4.0, 又行不盡PCIe 4.0 x8
即是插在PCIe 4.0 x8 就足夠
意味着你用ATX 高階主板 可以用多條 PCIe 4.0 x8
這PCIe 4.0 x8 可能仲可以拆成2條 PCIe 4.0 x4
1條用來插 PCIe 4.0 NVMe M.2. SSD 同原有的PCIe 4.0 M.2. 行 RAID 0
1條用來插 10/40Gbe Multi-Gigabit PCIe Adapter / 直播卡 / TB3 Adapter

淨是睇 gaming 只反映 Intel 這年恐怕得 gaming 可以和 AMD 55開...
作者: winle01    時間: 2019-6-14 23:07

如果未到limit 個數又點解會好左少少? 唔應該系1樣?
作者: ytyufgfck12    時間: 2019-6-14 23:37

作者: pnedved    時間: 2019-6-15 11:37

哈哈!
作者: kcthomlau    時間: 2019-6-15 11:44

回覆  可愛小企鵝

1756 發表於 2019-6-14 17:17

如果9900k又用到5年, 咁intel執得
作者: killer699    時間: 2019-6-15 11:52

多核對遊戲影響極小
功耗對電費影響極小
製程對效能影響極小
漏洞對安全影響極小
補丁對性能影響極小

可以無限類比落去
無非都係想指出
ZEN2對INTEL降價空間影響極小

作者: ten123456789    時間: 2019-6-15 11:56

當年4核夠用咪又咁講 家下上唔到5GHz 無6-8核都打唔到機TIM
作者: pnedved    時間: 2019-6-15 12:12

多核對遊戲影響極小
功耗對電費影響極小
製程對效能影響極小
漏洞對安全影響極小
補丁對性能影響極小

可 ...
killer699 發表於 2019-6-15 11:52

降唔降都冇乜影響你會蠢到去用嗎?
作者: Passer2k    時間: 2019-6-15 12:31

Intel 成日都踩人地新支援嘅嘢
當年AMD南橋直接支援SATA 3.0 (6Gb), Intel夠話無用啦, 依家又點?
又踩多核又踩膠水, 依家又點?
仲曾經豪言3D加速應該係由CPU負責, 依家咪又係跟人出顯咭...
明明PCIe加速對自家TB都極有利, 就因為自己未有4.0就踩, 忽忽地...
作者: greatnews    時間: 2019-6-15 12:52

我比較期待PCIE 4.0 X4的NVME通道及設備快D出!
PCIE 3.0 X4的NVME都仲係慢
作者: bejeweledman    時間: 2019-6-15 18:45

Intel 成日都踩人地新支援嘅嘢
當年AMD南橋直接支援SATA 3.0 (6Gb), Intel夠話無用啦, 依家又點?
又踩多核 ...
Passer2k 發表於 15/6/2019 12:31

而家都唔知幾時先出到desktop用10nm
可能真係用14nm+++ 10C20T死頂住先
作者: pk5052tk    時間: 2019-6-16 11:10

作者: yick    時間: 2019-6-16 14:26

自己用唔著就話件產品無用???
作者: Okt04175    時間: 2019-6-16 19:26

Intel:求下你們啦,唔好因為我冇PCI-E 4.0就轉會啦!

作者: inone2    時間: 2019-6-16 19:35

如果INTEL 真係 2021/2022 先轉會PCI-E 5.0,未必支援同兼容 PCI-E 4.0,如果 NVIDIA 唔出PCI-E 4.0卡,你地到時係轉唔到會架!!! 依我2017年架預測,2020年INTEL先會更新10 NM 同 新架構,到時你要連顯卡轉會,否則要等多一代先換得機!!!!
作者: testcb00    時間: 2019-6-17 02:18

回覆 53# inone2

到時outel就 cpu + mb + 自家 gpu integrated 成一張板咁賣比你 不再同你玩 PCIe x.0
作者: smoke_cheese    時間: 2019-6-17 03:40

不如加幾粒 switch chip 分多啲 PCIe 3.0 slot 出來
相信未來這兩三年內,兩條 PCIe 3.0 x4 又或者一條 PCIe 3.0 x8 比一條 PCIe 4.0 x4 更有用
作者: inone2    時間: 2019-6-17 14:42

回覆 54# testcb00

可能性極低,因為咁做佢賺唔到最多錢錢,而如果NVIDIA 同佢一齊造市,雙A 黨 開心死!!!!
作者: Okt04175    時間: 2019-6-17 15:06

橫掂目前大多數顯示卡都用唔盡PCI-E 3.0 x8嘅頻寬,咁有PCI-E 4.0咪仲好,日後啲顯示卡可以嘗試出埋PCI-E x4金手指嘅版本,普及之後可以慳返材料費賣平啲仲好啦。

Intel次次落後於人就打嘴砲,今次直頭係56k上網已經夠啲Friend嚟。
作者: pnedved    時間: 2019-6-17 16:42

橫掂目前大多數顯示卡都用唔盡PCI-E 3.0 x8嘅頻寬,咁有PCI-E 4.0咪仲好,日後啲顯示卡可以嘗試出埋PCI-E x ...
Okt04175 發表於 2019-6-17 15:06

仲要56k全層共享
作者: testcb00    時間: 2019-6-17 21:03

回覆 55# smoke_cheese

也對 加 switch chip bandwidth 又不會變
一條 PCIe 4.0 x16 = 四條 PCIe 3.0 x8
作者: AhLex    時間: 2019-6-17 21:30

AMD反證Intel無推PCIe 4.0對非玩家非遊戲用性能影響極深
作者: uKernel    時間: 2019-6-17 22:05

咁Intel證實咗CPU 性能對遊戲影響遠不及Display card未?

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
作者: ocean15    時間: 2019-6-18 00:04

Intel : 打機4核已足夠
作者: yanliu    時間: 2019-6-18 00:30

一塊底板用兩年咁少咩,而家未有分別唔代表兩年後升級冇作用。
作者: 可愛小企鵝    時間: 2019-6-18 12:22

Intel證實咗超線程冇用
有都叫你關左佢唔好用
作者: yick    時間: 2019-6-18 21:32

ocean15 發表於 2019-6-18 00:04

我用I5 2500,   慢到仆X
作者: tobytongtong    時間: 2019-6-18 23:29

其實intel都係想講佢就出pcie 5.0姐
作者: sport    時間: 2019-6-18 23:37

10nm都未出,仲pcie 5.0 ?
作者: JASV    時間: 2019-6-19 13:41

借口, INTEL係掙錢呀!
作者: ~Mars~    時間: 2019-6-19 13:51

ocean15 發表於 2019-6-18 00:04

Intel: i3-7350K is better for gaming than R5 1600
作者: dom    時間: 2019-6-19 15:16

煙條自己出唔到 咪酸人無用囉

Optane 夠無用啦, 貴到死 倒不如直接買 PCIe ,既 SSD

作者: tocheukho    時間: 2019-6-19 18:56

消費級板 開多幾條pcie 通道仲好啦
作者: EVANGELION    時間: 2019-6-19 20:02

其實intel都係想講佢就出pcie 5.0姐
tobytongtong 發表於 2019-6-18 23:29

4都 性能影響極小何況5
到時咪又係amd證實intel推PCIe 5.0對玩家無用對遊戲性能影響極小
作者: yick    時間: 2019-6-20 00:27

話PCIE 4.0 夠用果D~

我希望佢用AMD 推土機就夠用了~
作者: 20030311    時間: 2019-6-20 12:59

Marketing 信得過,豬乸會上樹
永恆嘅真理
作者: 可愛小企鵝    時間: 2019-6-20 13:08

話PCIE 4.0 夠用果D~

我希望佢用AMD 推土機就夠用了~
yick 發表於 2019-6-20 00:27

D野永遠唔會夠用
當所謂夠用又有新野出又會有新既需求
如果唔係點呃D人一直買野
作者: GetA_Life    時間: 2019-6-23 17:51

對家出新野就梗係搵機會抺黑啦,唔通幫對手整打手文賺錢咩。
作者: cheungmanhoi    時間: 2019-6-24 00:51

煙條自己出唔到 咪酸人無用囉  

Optane 夠無用啦, 貴到死 倒不如直接買 PCIe ,既 SS ...
dom 發表於 2019-6-19 03:16 PM

又唔好咁講
Optane高階果d pcie ssd係好快
作者: minibanana    時間: 2019-6-24 17:33

支援既bandwidth高左咁多, 點會無用
只係現時D產品未用得盡
有左新接口, 樽頸寬左, 我就唔信D產品唔會upgarde

好似dual channel ram對文書應用夠無影響啦
作者: yulapkan    時間: 2019-6-25 20:25

intel真係講得就講

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2