標題: [中央處理器] xander 保 ryzen 斷腳既話 有無得比錢整 [打印本頁]

作者: gogoal1982    時間: 2019-8-3 19:56     標題: xander 保 ryzen 斷腳既話 有無得比錢整

抽起隻散熱時點知同粒u痴太實 一抽起粒u d 腳斷一條 有幾條r左 xender 有無得比錢整的
作者: 冰水半糖    時間: 2019-8-3 21:06

無熱機就拆?
作者: DGCNYO    時間: 2019-8-3 21:17

就算唔熱都知要左右鬆下話....
作者: sport    時間: 2019-8-3 21:28

下次記得拆散熱器,開機15分鍾熱咗機先
然後左右扭吓先好甩出黎
點解唔問咗先拆,出咗事先黎問?
你粒咩Series U,d導熱膏咁快乾哂?
正常就冇得整,如係舊U就唔好整
作者: 毛毛怪    時間: 2019-8-3 21:55

寄番大陸整,不過預左冇保,不過一定用得番(如果冇燒)
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-3 22:11

就算唔熱都知要左右鬆下話....
DGCNYO 發表於 2019-8-3 21:17

我昨日先上機,估佢唔到咁快合左體,我都唔算好大力.......而家無左一條針,幾下小小灣,上左機又奇怪地用到,但唔知邊度會有暗病
作者: zoin0000    時間: 2019-8-3 22:20

抽起隻散熱時點知同粒u痴太實 一抽起粒u d 腳斷一條 有幾條r左 xender 有無得比錢整的 ...
gogoal1982 發表於 2019-8-3 19:56

r左 自己拉返直就得, email 問AMD
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-3 22:43

r左 自己拉返直就得, email 問AMD
zoin0000 發表於 2019-8-3 22:20

斷左一條
作者: PowerShot    時間: 2019-8-4 00:37

斷左一條
gogoal1982 發表於 2019-8-3 22:43

斷左那條好在可能備用.  不過睇番datasheet.  如果斷左, 華強係係朋友
作者: zoin0000    時間: 2019-8-4 09:00

斷左一條
gogoal1982 發表於 2019-8-3 22:43

斷左要email 問AMD
作者: Botti    時間: 2019-8-4 09:11

就咁上 xander,9成以上機會唔蘇你
問完 AMD, 肯的話先上 xander

上網查下隻腳係做咩,搏下唔影響

無得保只有上華強...
作者: LoveMariahDayAn    時間: 2019-8-4 10:28

就咁上 xander,9成以上機會唔蘇你
問完 AMD, 肯的話先上 xander

上網查下隻腳係做咩,搏下唔影響  ...
Botti 發表於 4/8/2019 09:11

估唔到去到第二頁先講番正題

我咁關心係因為我都想知, 如果斷腳唔保, 同無保養有咩分別

唔保我洗鬼係香港買咩?
作者: 毛毛怪    時間: 2019-8-4 10:36

回覆 12# LoveMariahDayAn

呢個好明顯係人為...
作者: LoveMariahDayAn    時間: 2019-8-4 10:50

回覆  LoveMariahDayAn

呢個好明顯係人為...
毛毛怪 發表於 4/8/2019 10:36

咁以前 intel 仲用緊 pga 果陣保唔保?
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-4 11:55

tb 揾到間有得整,問左價都係200內搞掂,但問題係要點寄去,有無師兄有計可寄到cpu 返大陸
作者: LoveMariahDayAn    時間: 2019-8-4 13:47

tb 揾到間有得整,問左價都係200內搞掂,但問題係要點寄去,有無師兄有計可寄到cpu 返大陸 ...
gogoal1982 發表於 4/8/2019 11:55

問左 xander 保養包唔包先, 再上黎同我地傾下啦

你係出面整過, 香港代理同 AMD 廠方之後就一定唔會再幫你做保養啦
作者: sunyan12    時間: 2019-8-4 17:08

回覆 12# LoveMariahDayAn

明顯人為
作者: doggiestyle    時間: 2019-8-4 22:24

講時講 ,宜家 D 針咁幼 ,彎左都未必睇到
作者: KING008    時間: 2019-8-4 23:14

唔保 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2019-8-4 10:28

問黎都多餘, 不知你問下底板斷腳保唔保,
人為就人為拉
作者: TEKKHG    時間: 2019-8-4 23:30

回復 13 #毛毛怪

可唔可以講是設計問題

via HKEPC Reader for Android
作者: ytyufgfck12    時間: 2019-8-4 23:44

作者: 孤兒仔    時間: 2019-8-5 01:17

作者: kcthomlau    時間: 2019-8-5 11:44

正常斷針腳一定人為
通常我都轉一轉先, 用陰力起散熱
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-5 17:47

正常斷針腳一定人為
通常我都轉一轉先, 用陰力起散熱
kcthomlau 發表於 2019-8-5 11:44

有早知無乞衣=,=呢野我都知,無諗過一日就痴到咁實
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-5 17:48

我標提到講明係比錢整,又無話屈代理換
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-5 18:01

新高登個邊唔知有無人識補cpu針腳,有無師兄試過,而家粒u 用到,但完來有兩條ram slot 用唔到,變相行唔到dual ram ,而家打機慢左好多.....r20 test 無分別,但3d mark 個spy time test, cpu score 少左成千幾分,打assassin's  creed odyssey 慢左好多
作者: Mr.scy    時間: 2019-8-5 18:06

回復 26 #gogoal1982

有時開到機唔代表無問題,唔好到時炒咗Windows/其他硬件就因小失大

作者: KinChungE    時間: 2019-8-5 23:51

唔保 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2019-8-4 10:28

不嬲CPU保只係包壞U
斷腳唔會睬你

利申: 見過冇超過既壞U
作者: 毛毛怪    時間: 2019-8-10 14:21

回覆 26# gogoal1982

淘寶同賣家DEAL好返深圳寄返去再用集運啦
作者: Odda    時間: 2019-8-10 14:44

有早知無乞衣=,=呢野我都知,無諗過一日就痴到咁實
gogoal1982 發表於 2019-8-5 17:47

咁係裝既時間越短,個Thermal Paste先會越漿、痴但CPU越實
用得耐先會開始乾
作者: Odda    時間: 2019-8-10 14:49

tb 揾到間有得整,問左價都係200內搞掂,但問題係要點寄去,有無師兄有計可寄到cpu 返大陸 ...
gogoal1982 發表於 2019-8-4 11:55

就咁用SF寄上去唔得?
大陸寄U落黎無問題
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-12 18:05

就咁用SF寄上去唔得?
大陸寄U落黎無問題
Odda 發表於 2019-8-10 14:49

因為入大陸要打稅,掉轉入香港就免稅,揾朋友帶左返大陸寄了,好快整好,係來回物流時間耐,100蚊人仔搞掂唔計運費
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-12 18:05

唔記得講我粒係3900X買左粒3600代用等粒U返黎
作者: s84292    時間: 2019-8-12 18:23

唔保 ...

我相信全世界, 幾乎所有代理保養都唔會包斷腳
除非隻腳係自己無啦啦,或者開盒一刻就斷, 自己整斷有咩好講

保比你係人情,唔保比你係理所當然

問下AMD,都係唔得就去搵人補針吧

LINUS 咁出名的硬體評測媒體, 自己人為跌壞粒INTEL送測的XEON 8100 (少左兩條通道)
最後INTEL咪又係要佢自己比錢買唔幫佢維修
作者: TEKKHG    時間: 2019-8-12 18:30

回復 34 #s84292

補完會唔會無更好 例如唔穩定 or接觸不完整

作者: 禁止進入    時間: 2019-8-12 18:42

唔保 ...

PGA呢啲咁安全既socket ,斷腳既話就100%用家問題。
唔保你先正常

買過粒cpu囉,反正大部人買既係cheap cpu而唔係mb
作者: croesus008    時間: 2019-8-12 19:13

將斷噶針放返原來位置,就得.接觸到應該可以用的翻..彎噶針就用刀片來了翻直.
作者: Botti    時間: 2019-8-13 08:37

回復 s84292

補完會唔會無更好 例如唔穩定 or接觸不完整

via HKEPC Reader for Android ...
TEKKHG 發表於 2019-8-12 18:30

要睇斷邊d腳,不能一既而論
上網應該查到
如果無用的,由得佢
控制的,低電流/無電流,補 - 應該無問題
有關電源的,就要祈個福...
作者: ujoy    時間: 2019-8-13 10:09

PGA呢啲咁安全既socket ,斷腳既話就100%用家問題。
唔保你先正常

買過粒cpu囉,反正大部人買既係cheap  ...
禁止進入 發表於 12/8/2019 18:42

it seems that this forum and foreign forum also have people break the leg during remove the cpu cooler, is it the problem of the thermal paste too sticky ?
thanks

this case really make me afraid to use the ryzen, will the ryzen 3000 cpu  need more often to re-apply thermal paste ?
thanks
作者: zoin0000    時間: 2019-8-13 13:21

因為入大陸要打稅,掉轉入香港就免稅,揾朋友帶左返大陸寄了,好快整好,係來回物流時間耐,100蚊人仔搞掂唔計 ...
gogoal1982 發表於 2019-8-12 18:05

你有無問過AMD整唔整先
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-13 15:42

你有無問過AMD整唔整先
zoin0000 發表於 2019-8-13 13:21

比錢都唔肯整,大陸師傅一個鍾就整好....
作者: ujoy    時間: 2019-8-13 16:47

抽起隻散熱時點知同粒u痴太實 一抽起粒u d 腳斷一條 有幾條r左 xender 有無得比錢整的 ...
gogoal1982 發表於 3/8/2019 19:56

which thermal paste you are using?

thanks
作者: gogoal1982    時間: 2019-8-13 17:22

which thermal paste you are using?

thanks
ujoy 發表於 2019-8-13 16:47

原裝
作者: dom    時間: 2019-8-13 22:38

唔保 ...
LoveMariahDayAn 發表於 4-8-2019 10:28 AM

斷針你係海外買一樣唔保 , 因為一定當人為 (PTP)

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2