標題: [保養相關] 真係唔好以為係外國網買電腦硬件唔會出事 [打印本頁]

作者: LoveMariahDayAn    時間: 2019-10-23 14:09     標題: 真係唔好以為係外國網買電腦硬件唔會出事

我而家就出事

無啦啦 32G ram, 之前係肯定用到無問題既
(點解我咁清楚? 係因為我裝左 meminfo, 會睇到已經用左幾多 ram
咁我之前早一個星期到, 係試過用到 2xG ram, windows 既 icon 有 d 變左透明無野睇, 果陣係睇到用左大約 23G ram, 亦都睇到總數係 32G ram)

無啦啦尋晚開機用用下, 個 meminfo 話就黎無 ram
咁望下啦, 用左 13G ram, 點解個 warning 出得咁快既?
我之前 intel 部機, 24G ram, 都要 19G 到先轉色, 而且都無出呢隻 無 ram warning

睇清楚原來 physical memory 得 15.9G ram

搞左好耐, 先知原來其中一條 16G 插左塊板就係咁 reboot
姐係個 dr debug d code 係咁跳, 跳到咁上下就熄機, 等一兩秒再開過
dr debug d code 又跳過, 跟進又 loop 過

我自己覺得係條 ram 有問題囉
但係奇怪就係, 點解兩條 ram 其中一條有事
唔係開唔到機, 或者開機果陣 show error, 唔跳去 boot os

你入 bios 又無任何  warning
連任何 message 都無

正正常常入到 windows
竟然用用下發覺唔夠 ram, 先知有條 ram 疑似死左囉
作者: LoveMariahDayAn    時間: 2019-10-23 14:14

講番主題

我覺得係咁樣, 你外國網買其實應該唔係問題既應該

但係如果計番寄去 rma 地方(例如我而家可能係台灣)

加左呢個保養運費, 香港買原廠真代理行貨都係差唔多既
我會覺得買香港行貨會好 d d 囉

因為好似我而家咁, 一來一回都唔知搞到幾時

我都知香港代理換貨都有機會一兩個月
所以睇代理囉
作者: doggiestyle    時間: 2019-10-23 14:42

本來硬件就有機率係一買返黎就壞
更何況網購仲有一個翻 pack 既問題存在
作者: zoin0000    時間: 2019-10-23 14:47

平一半,那怕RMA都係比單程幾十
作者: andykmccc    時間: 2019-10-23 16:49

我覺得會海淘從來都唔係因為港行品質良率問題
作者: ten123456789    時間: 2019-10-23 17:11

用緊淘寶RAM
其實咪又係果幾間大廠做顆粒 幾可有假
頂多都係舊RAM吹返落黎重用
作者: Odda    時間: 2019-10-23 17:15

講番主題
...
我都知香港代理換貨都有機會一兩個月
所以睇代理囉
LoveMariahDayAn 發表於 2019-10-23 14:14

你講左港行最主要既問題
好彩過到驗屍官果關既就有機會一換一;
換唔到既都係幫你ship去RMA,而且為左慳運費而儲住o係到,等手頭有多D要修既硬件先一log過ship去RMA
而中間唔會主動update你個硬件既status

買外國水貨識睇時機買既就會平一截,
壞左要修理RMA既話,由寄件、到廠商修理、回件都有方法mon住個status
又唔需要特登請假去搞保養,courier上你公司到收件,回件到你屋企,搞掂
作者: antonyhk    時間: 2019-10-23 17:58

我諗其實而家只有粒U及底板係會買番行貨,主要因為係價差細唔係售後服務好囉!

好似前排Ryzen 3系出時又炒高及夾板一齊買就真係睬佢都傻,美森或新蛋買就搞掂
作者: 冰水半糖    時間: 2019-10-23 18:20

所有電子野都有壞的風險,重點是海淘你識不識rma
作者: louis3412    時間: 2019-10-23 19:21

碌槽有冇事?
有時槽有問題 插咩都開唔到機

via HKEPC Reader for Android
作者: evan11    時間: 2019-10-23 19:22

回覆 9# 冰水半糖

是的,個別例子實有,,,
作者: qq200367    時間: 2019-10-23 19:30

其實..個重點係乜??
一買翻來壞ram姐...
當初我買KING RAM 咪又係2條有1條壞...
最緊要七日內店鋪更換~
作者: 010    時間: 2019-10-23 19:48

係咪有人幻想多左
冇人講過外國買就一定唔會壞
海外買但又唔識或唔熟RMA流程就唔好隔山買件
呢度好多人喺海外買件都係當冇保
作者: gundamdxhk    時間: 2019-10-23 19:58

我覺得有乜風險都未理解
見平就跟風去網購既人先係問題
作者: ahtung9323    時間: 2019-10-23 20:00

你以為姐 唔好以為個個都係咁
作者: antonyhk    時間: 2019-10-23 21:06

其實海淘RAM會壞機率真算少,我地用NAS海淘硬碟4隻4隻咁買返黎再拆殼取出硬碟放入NAS風險咪仲大?不過相同既行貨價錢可以買6隻硬碟,如果壞既咪再買換上去,除笨有精

買野永遠都係睇錢份上做人
作者: 隨機人生    時間: 2019-10-23 23:36

作者: Mr.scy    時間: 2019-10-24 00:12

所以其實問題係邊?
海淘RAM個價錢平一截,保養同RMA時間大家差唔多
無問題嘅時候賺咗,有問題都係打個和,仲要多好多選擇
作者: Man@MFHK    時間: 2019-10-24 00:31

點解一口咬定係RAM事?唔可以係底板事?
RAM或者CPU呢D唔重又少機率出事先會多人海淘,有乜事要寄返廠其實成本計同你請假搭車去搵代理差唔多。
重既野例如HDD,除非好平先會有人海淘。
底板呢D就多數係因為香港無得賣而又好想要先會上網買,否則一般都係搵代替品。
作者: lolololl    時間: 2019-10-24 00:49

篇文睇到我好迷
作者: Baggio3go    時間: 2019-10-24 01:51

其實寄去台灣分分鐘仲平過港行攞去代理整
過一過海, 油車, 泊車錢, 起碼一舊水, 仲未計要請日假去, 一個唔好彩冇得即時一換一, 又要去多次
寄去台灣就幾十蚊, 順風就區區都有鋪, 仲方便過攞去代理
作者: Miipp    時間: 2019-10-24 08:19

所有電子野都有壞的風險,重點是海淘你識不識rma
冰水半糖 發表於 2019-10-23 18:20

rma 運費平過我請 1~2 日假, 假期值錢得多. 亦唔使遊地鐵河去 d 鳥不生蛋的工廈.

兼且海淘咁多年, 可能人品好未需要用到過 rma
作者: Kennn    時間: 2019-10-24 08:50

試下分別插單條有無問題先啦,我覺得RAM槽有問題多過會係條RAM有問題,入BIOS認到,WINDOWS比唔到容量你既 ...
隨機人生 發表於 2019-10-23 11:36 PM

試過粒ryzen壞咗,唔識行dual channel 加認唔足RAM,所以唔一定係壞RAM

via HKEPC Reader for Android
作者: free3sky    時間: 2019-10-24 10:30

很明顯不關網購事,很多電腦用用一下都會是這樣,刷一刷,轉一轉可能又好似。
作者: 香煎香腸    時間: 2019-10-24 21:07

最慘係外國買件,然後寄到黎壞左再RMA  RMA唔識 就哂錢啦
作者: nihplod    時間: 2019-10-24 21:26

本地行貨一樣有機會壞件
作者: evan11    時間: 2019-10-24 21:53

回覆 25# 香煎香腸

邊會唔識,普通admin野黎。
作者: iamstupid    時間: 2019-10-27 22:04

搞左好耐, 先知原來其中一條 16G 插左塊板就係咁 reboot
姐係個 dr debug d code 係咁跳, 跳到咁上下就熄機, 等一兩秒再開過
dr debug d code 又跳過, 跟進又 loop 過

我自己覺得係條 ram 有問題囉
但係奇怪就係, 點解兩條 ram 其中一條有事
唔係開唔到機, 或者開機果陣 show error, 唔跳去 boot os

你入 bios 又無任何  warning
連任何 message 都無

正正常常入到 windows
竟然用用下發覺唔夠 ram, 先知有條 ram 疑似死左囉

壞RAM... 我試過兩種情況:
1)行PROGRAM(例如browser)會不停死;Save Excel file會時正常時Corrupt。
2)不能開機。一開便關機,然後reboot,關機>reboot>關機>reboot…。
作者: yick    時間: 2019-10-27 22:38

店鋪有D 係7日內包換?
作者: gustlee    時間: 2019-10-28 15:09

我今年4月新蛋買左gskill 4 module, 上星期其中一條死左, 即刻RMA去台灣

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
作者: tom.cat    時間: 2019-10-28 16:58

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2