標題: [中央處理器] Bug 11 又有新野 [打印本頁]

作者: CKmk2    時間: 2021-11-1 11:24     標題: Bug 11 又有新野

作者: noobkings    時間: 2021-11-1 11:27

Wintel聯盟又一力作
作者: Wanderer    時間: 2021-11-1 12:08

捉中曬youtuber做評測D路, 正常都係同一部機換唔同CPU黎試
作者: yfish    時間: 2021-11-1 12:14

作者: yanchoki    時間: 2021-11-1 12:20

用得amd都要有工程師底啦

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: pc1668    時間: 2021-11-1 12:25

No problem, I use Intel only
作者: 孤兒仔    時間: 2021-11-1 17:16

本身呢個版本就係同牙膏緊密配合而推出
MS唔出個更新版系統牙膏大細核一定屎都不如
作者: antonyhk    時間: 2021-11-1 17:21

用緊AMD, 堅持唔上Win 11

P.S. 已停哂所有Windows Update
作者: KinChungE    時間: 2021-11-1 17:46

捉中曬youtuber做評測D路, 正常都係同一部機換唔同CPU黎試
Wanderer 發表於 2021-11-1 12:08

係都專業少少
又唔係新CPU, 一定同一粒U Win10 vs Win11咁試
除非佢連Win10都整慢埋, 否則好易發現
作者: yfish    時間: 2021-11-1 17:48

作者: chwowaw21    時間: 2021-11-2 06:39

AMD 快D全線支持 Win7, 有官driver不需要做win白老鼠
作者: vvdee    時間: 2021-11-2 07:41

作者: 1756    時間: 2021-11-2 07:57

作者: CKmk2    時間: 2021-11-2 09:15

作者: Okt04175    時間: 2021-11-2 09:28

M$根本係趁機喺每次更新Bug11嗰時都刻意留低打擊AMD嘅Bug拖到勁遲先Fix,Wintel聯盟食相真係極之難睇。
作者: SEIKO    時間: 2021-11-2 09:37

回覆 13# 1756

真係慘M1 max看住2個雜牌嚮到小朋友打架
作者: Okt04175    時間: 2021-11-2 09:44

之前Bug10曾經喺多核心分工機制度伏Ryzen CPU,而家Bug11就喺CPU Cache支援方面伏Ryzen CPU,每次都針住Ryzen CPU強化過嘅領域去打擊。
M$次次出得Bug Fix都已經係親Intel傳媒做晒宣傳或者評測先出,Wintel聯盟食相太難睇我受唔落,無論平定貴都唔會再考慮用Intel CPU。
作者: 我要發大達    時間: 2021-11-2 12:12

之前Bug10曾經喺多核心分工機制度伏Ryzen CPU,而家Bug11就喺CPU Cache支援方面伏Ryzen CPU,每次都針住Ryz ...
Okt04175 發表於 2021-11-2 01:44

AGREE
作者: chkichung    時間: 2021-11-2 14:33

笑左,
AMD市場佔有率得2X%,
黎緊都唔知會唔會出更新,
過多兩年話唔定真係變少數族裔,
遲下可能玩隻GAME都要上網搵攻略點開GAME

又諗番起以前用AMD顯卡,
基本盤係要關硬體加速
作者: CKmk2    時間: 2021-11-2 15:14

作者: NG    時間: 2021-11-2 17:10

回覆 20# CKmk2

我覺得就不會是龍
如果是龍,intel才不會出這個良心價
不過如果是龍又是這個良心價我會好驚喜
作者: 孤兒仔    時間: 2021-11-2 17:12

係龍係蟲過多兩日就知啦

大家疊埋心水等review
CKmk2 發表於 2/11/2021 03:14 PM

其實係龍係蟲已經昭然若揭,不過結果如何基本唔重要,
龍門係可以搬嘅,只要搵到佢特點就可以大肆吹奏演義,
更甚者就算係缺點,頭皮夠硬都可以曲拗到直成為優點(如數字師兄),
呢啲套路屢見不鮮啦。
作者: freefdhk    時間: 2021-11-2 17:17

AMD 快D全線支持 Win7, 有官driver不需要做win白老鼠
chwowaw21 發表於 2021-11-2 06:39

其實 M$ 咁努力同 Intel 合作, 係咁搞低 AMD 效能.
AMD 應該真係唔好同佢客氣.
出返 Windows XP + 7 既 Driver 就可以大返佢~

作者: chkichung    時間: 2021-11-2 18:19

到時出左你地咪又係走去跑CINEBENCH分,
冇DDR5邊敢入GAME比FPS,
一係走去3D Mark專登剩TICK CPU SCORE,
跟住話高過你,
個陣AMD顯卡你地咪成班叫人關DLSS同關光追同你地比..

真係有心玩,
不如比下IPHONE用AMD定INTEL主板充電快D,
比下THUNDERBOLT4邊個傳輸速度快電壓高,
第日出左M.2 PCI-E5 睇下邊個速度快
再唔係比下內顯4K下玩GAME有幾多FPS, 最多可以出幾多個屏幕

你地一唔夠講就拎1080P/2K, 跟住話FPS高過你,
再唔夠就同你講P1, P2食唔食電,
一係話自己唔打機,
你地番去買3900X啦咪煩
作者: DeathKnight    時間: 2021-11-2 18:37

樓上唔止一位師兄話Microsoft特登搞AMD...
我又唔覺得Microsoft會搞呢啲小動作
Xbox由第三代主機開始已經用AMD CPU
AMD報復的話佢場console大戰隨時兵敗如山倒
作者: Okt04175    時間: 2021-11-2 19:56

回覆 25# DeathKnight
M$會搞小動作唔代表AMD都要咁做,AMD唔做唔代表M$冇做,而且AMD拎Xbox嚟出氣只會拆自己招牌,人哋做唔好係人哋嘅事 做好自己係應該嘅。
M$同Intel夾埋打壓AMD已經係公開秘密,一次當巧合兩次當係唔好彩到第三次擺明係有心,M$搞AMD已經不下三次喇,AMD繼續做君子咁樣唔代表M$就唔係小人,AMD還AMD M$還M$。
作者: Passer2k    時間: 2021-11-2 20:43

回覆  CKmk2
不過如果是龍又是這個良心價我會好驚喜 ...
NG 發表於 2021-11-2 17:10

睇咁耐, 終於有師兄講出重點
AMD唔係開善堂, Intel更加唔係, 有出眾嘅產品點會平俾你?
一相情原相信Intel會良心發現, AMD都唔會啦
我信A粉I粉都想Intel賣大包, 始終有競爭先會平, 平先係硬道理
當然你未必介意佢賣得貴, 但係正常都唔介意佢賣得平掛
作者: 1597532468000    時間: 2021-11-2 21:32

樓上唔止一位師兄話Microsoft特登搞AMD...
我又唔覺得Microsoft會搞呢啲小動作
Xbox由第三代主機開始已經用 ...
DeathKnight 發表於 2021-11-2 18:37

AMD唔會自己倒自己米掛, 報牛對佢都冇好處既
反而係人都見到Wintel吹風叫人買Win11新OS+12th gen big.LITTLE以全新產品作為賣點, 咁岩又Win11有L3 Cache既Bug對AMD不利既, 再咁岩AMD又打算用3D V-Cache黎做賣點喎
係咪太巧合呢?
作者: 1756    時間: 2021-11-2 22:41

作者: 1756    時間: 2021-11-2 22:43

作者: CKmk2    時間: 2021-11-2 22:45

作者: noobkings    時間: 2021-11-2 23:25

無謂浪費時間同佢嘈,反正都選擇性失明
作者: Passer2k    時間: 2021-11-2 23:43

笑咗,當年core 2打爆amd嗰陣仲比對家平噃,咁快就唔記得啦?
1756 發表於 2021-11-2 22:41

哇... 講到"扣肉"咁遠...
當年係迫到AMD一年就劈價一半, 我唔介意歷史重演~

唔洗太遠, 3070個建議零售價都夠大包 (唔炒嘅話...)
作者: Wanderer    時間: 2021-11-2 23:54

AMD唔會自己倒自己米掛, 報牛對佢都冇好處既
反而係人都見到Wintel吹風叫人買Win11新OS+12th gen big.LI ...
1597532468000 發表於 2021-11-2 21:32

X86平台首次出現大小核架構 Windows都可以完美接軌,反而AMD傳統架構各種bug,仲拖住黎fix完一樣又出另外一樣。而家唯有呃住自己alder lake未有user base未試到bug先。但如果完美launch,0問題,咁我真係要對Wintel投不信任票
作者: dds    時間: 2021-11-2 23:59

全屋 得一部 機用 AMD CPU

就喺部 Xbox s.   其餘個 5-6部 PC,  NAS.

清一色 intel.

已經將堆 win10 掟晒去 vmware ws / esxi as VMDK.

baremetal 已經 up 晒 win11.
作者: 沙盒A    時間: 2021-11-3 00:08

X86平台首次出現大小核架構 Windows都可以完美接軌,反而AMD傳統架構各種bug,仲拖住黎fix完一樣又出另外 ...
Wanderer 發表於 2021-11-2 23:54

ADL不是第一粒大小核架構X86
Lakefield先係
作者: dieago    時間: 2021-11-3 01:14

寡頭壟斷~無法喇! 日日鬼鬼祟祟玩野, 奈佢吾何!
市場仲有M1 macos, 好彩當年apple無汁, 今日系有os簡, 做壞事坐牢系天公地道, 好人好姐向監倉賴死吾走而投訴無自由? x86可能走到盡頭, 有船期早D book 好.
利申, 未買m1, 快了.
作者: chik    時間: 2021-11-3 02:28

呢度有兩粒amd cpu既師兄有冇諗吓做同樣試驗?睇吓係咪真係換cpu後會效能大幅下跌
作者: ckyuen2    時間: 2021-11-3 07:10

ADL不是第一粒大小核架構X86
Lakefield先係
沙盒A 發表於 2021-11-3 00:08

唔多同功能嘅都計的話,486DX有cpu+fpu都係
作者: ckyuen2    時間: 2021-11-3 07:12

X86平台首次出現大小核架構 Windows都可以完美接軌,反而AMD傳統架構各種bug,仲拖住黎fix完一樣又出另外 ...
Wanderer 發表於 2021-11-2 23:54

無問題反而不信任,你不如咪鬼玩windows或者玩吓兆芯
作者: CKmk2    時間: 2021-11-3 07:22

作者: NG    時間: 2021-11-3 08:16

回覆 30# 1756

贏了,贏在用賈圖呀嗎
快說說為什麼12900k可以行quad channel ram
作者: CKmk2    時間: 2021-11-3 15:49

作者: s84292    時間: 2021-11-3 18:25

chwowaw21 發表於 2021-11-2 06:39

AMD唔會再支持WIN7,死左條心佢

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2