標題: [其他] 新高登二手電腦 [打印本頁]

作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 14:02     標題: 新高登二手電腦

本人的朋友最近行經新高登,見到其中一間二手電腦舖,賣緊各代二手組裝電腦,店舖不開名。佢預算有限,看中了以下電腦:

1) 上上一代頂級CPU電腦, 例如i9-9900K CPU連其他完整組裝配件包window,價格5000元上下;
2) 上一代/近代中級CPU電腦,例如:
AMD 5600X CPU連其他完整組裝配件包括顯示卡和window,價格5000元上下
i9-10900 CPU連其他完整組裝配件包括顯示卡和window,價格7000元上下
i5-10600 CPU連其他完整組裝配件包window,價格3000元上下;

我一看有點心動,此類配置的電腦,足夠目前主流用家使用,但本人不清楚在預算有限的情況,長遠來說,是否買一手零件,抵過買二手電腦??

因此在此請教大家意見,謝謝大家
作者: kcthomlau    時間: 2021-11-21 14:23

包括顯示卡 < 咩顯示卡先?
5600X整機連windows抵喎
作者: KinChungE    時間: 2021-11-21 17:17

上上代i9 9900K冇乜用
因為你拎i5 11600K已經同佢同級
作者: 記憶體    時間: 2021-11-21 18:50

看用途,普通用家的話我認為cp值優先。因為過2年性能等等又大改了。

via HKEPC Reader for Android
作者: Pppk    時間: 2021-11-21 18:55

二手機要5000千整套9900k唔難啦
作者: 萌    時間: 2021-11-21 19:08

近呢幾代都換得快頂多用左1,2年,可能仲有原廠保用添
有鋪保可 一試
作者: chkichung    時間: 2021-11-21 19:40

陰公,
黎緊我係HKEPC放11900K+FORMULA+GSKILL 8X4 CL36
加埋都唔知有冇5000

作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 19:42

包括顯示卡 < 咩顯示卡先?
5600X整機連windows抵喎
kcthomlau 發表於 2021-11-21 14:23

根據我的朋友的說明,是幾年前出的入門顯示卡,包括:
GTX1650 GDDR5 4GB
GTX1060 GDDR5 3GB
作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 19:49

上上代i9 9900K冇乜用
因為你拎i5 11600K已經同佢同級
KinChungE 發表於 2021-11-21 17:17

i9-9900K的確是老款i9 cpu, 但老船都有三斤釘,放到現在仍有一定效能,足夠主流使用。
該店舖仍有其他更老舊的二手電腦出售,但我們沒有考慮,因為比主流11代i5電腦弱。

問題是,一般用家只考慮能否正常流暢使用,此類二手老款電腦整機買唔買得過??
作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 19:50

近呢幾代都換得快頂多用左1,2年,可能仲有原廠保用添
有鋪保可 一試
萌 發表於 2021-11-21 19:08

無錯,CPU換代,產生了二手貨,它們大多價格有折讓和少許保養期,令不追求極致效能的普通用家心動。
但朋友問過,舖保只有一個月,過後貴客自理。

各位認為,保養期是否太短??
作者: KinChungE    時間: 2021-11-21 19:52

i9-9900K的確是老款i9 cpu, 但老船都有三斤釘,放到現在仍有一定效能,足夠主流使用。
該店舖仍有其他更 ...
leaf_chan 發表於 2021-11-21 19:49

可以話你知, $5k夠買全新i5 11代既電腦
冇必要買二手
作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 19:54

可以話你知, $5k夠買全新i5 11代既電腦
冇必要買二手
KinChungE 發表於 2021-11-21 19:52

包唔包window??
作者: Pppk    時間: 2021-11-21 20:04

該店舖仍有其他更 ...
leaf_chan 發表於 2021-11-21 19:49

問題的確唔係9900K到,重好強勁,不過呢幾年Amd升幅,i5性能高咗,又平有低用,唔洗買i9級cpu了
作者: chkichung    時間: 2021-11-21 20:22

你在新高登買野,
要用貨品出門, 恕不退換既心態,
你呢家咁既心態十次唔夠比人呃
作者: MAX100    時間: 2021-11-21 20:23

包唔包window??
leaf_chan 發表於 2021-11-21 19:54

淘寶買條Windows key其實好平,十幾廿蚊人仔有交易
二手砌機個Windows 可能都係咁來....
現在MS 基本上都唔會點check 條key既來源
作者: ponghk    時間: 2021-11-21 20:55

你在新高登買野,
你呢家咁既心態十次唔夠比人呃 ...
chkichung 發表於 2021-11-21 08:22 PM

新高登買過幾次二手野, 都無問題, 我覺得佢地都算老實。

作者: chkichung    時間: 2021-11-21 20:58

新高登買過幾次二手野, 都無問題, 我覺得佢地都算老實。

via HKEPC Reader for Android ...
ponghk 發表於 2021-11-21 20:55

我好多年前自己中過招,
買左個主板返家用唔到, 完全唔著,
但拎番佢鋪頭, 同佢個堆RAM又用到,
完本佢都唔肯退,最後我話扣200, 求佢收番個主板,
跟住就冇下次=,=~
作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 21:09

現在MS 基本上都 ...
MAX100 發表於 2021-11-21 20:23

下,原來淘寶可以買便宜key,仲要咁平,聞所未聞。
作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 21:11

我好多年前自己中過招,
完本佢都唔 ...
chkichung 發表於 2021-11-21 20:58

當時你買左甚麼款式主機板,和為甚麼原因而買??可否詳細介紹一下??
作者: MAX100    時間: 2021-11-21 21:16

下,原來淘寶可以買便宜key,仲要咁平,聞所未聞。
leaf_chan 發表於 2021-11-21 21:09

好耐啦
作者: chkichung    時間: 2021-11-21 21:41

當時你買左甚麼款式主機板,和為甚麼原因而買??可否詳細介紹一下??
leaf_chan 發表於 2021-11-21 21:11

應該係ASUS的主板, 無記錯應該係ASUS Z170高階既型號, 位置應該係二樓, 樓梯上左直行, 左邊既鋪

買既原因, 個陣用緊Z170-A, 想試下勁野, 個快野個陣好似賣700幾
作者: leaf_chan    時間: 2021-11-21 22:15

謝謝大家的意見,我和朋友再考慮一下。
作者: ponghk    時間: 2021-11-21 22:20

我好多年前自己中過招,
完本佢都唔 ...
chkichung 發表於 2021-11-21 08:58 PM

有咩出奇 我由 dos 玩起, 你依啲以前屋企都遇過唔少啦

作者: ppoppq123    時間: 2021-11-21 22:23

響新高登買二手嘅小心啦,前嗰排我喺tk度買咗一塊h81 itx底板,點知第二日已經完全開唔到
我拎返去佢測試過唔得.我話不如退錢佢先同我講所有貨品貨物出門恕不退換,只可以用番同等價值換返佢其他嘅貨品
講真我響dcfever有時買到件產品出現問題一般啲買家都會承諾約返出嚟退錢,佢新高登嗰啲真係擺到明撳住嚟砌,呢啲咁嘅一招了生意真係多謝夾盛惠

我前嗰排先幫一個friend整咗一部ok合理平價嘅電腦
淘寶:E3-1270,計返匯率$225連埋運費送到屋企樓下自提櫃
8GB x 2 DDR3 RAM,計返匯率$258連埋運費送到屋企樓下智能櫃(唔抵得香港買二手都超過300擺到明鬥氣寧願幫襯淘寶貨都唔買香港炒家嘅炒貨吹咩)
B75 M.2 matx板,肥花150蚊收返嚟,可以裝到NVME m.2,讀寫速度竟然過1500
agi 512GB M.2 剪星嗰度買$399(我要求佢有新買新唔好買二手)
顯示卡:響肥花180蚊入咗一塊650ti boost
機箱及火牛:cooler master半模組550w,我有多免費畀佢
散熱器:淘寶9cm塔散,計返匯率$89送到屋企樓下智能櫃
Windows 10:淘寶直接買12蚊人仔一條即刻開通
價錢相宜平平哋又夠用(佢主要都係玩lol)
但佢有要求要四核心八線程,我見1230 V2淘仔都要買到二百幾蚊人仔,1270都係183蚊人仔價錢仲平啲所以性價比高入1270,我呢啲組合你如果計下響新高登真係畀你買到要收你幾多錢(劏到你一倍$有份)
作者: momocloz    時間: 2021-11-21 22:39

我有D想知新高登買二手嘢邊間信得過
電梯上轉左有一兩間見到有D怕怕
作者: l0001    時間: 2021-11-22 00:11

我有D想知新高登買二手嘢邊間信得過
電梯上轉左有一兩間見到有D怕怕
momocloz 發表於 2021-11-21 22:39

邊間信得過多數取決於有問題出現時的處理方法,講明貨物出門恕不退換就真係要自已衡量風險
作者: kaiou    時間: 2021-11-22 00:11

新高登買過2次2手野,sound card插完無反應,mon壞開關制<唔為意佢係拔插so>
整底板,整完都係壞,以後只買新野
反而年頭同FD買部Dell2手文書PC,重未壞
作者: chkichung    時間: 2021-11-22 00:23

我個估計係咁,
D二手完美運行既,應該係比晒D砌機佬當新機賣比人,
D咩鬼3600X, 10400組合丫, 姐係估下都明咩事,
我就唔信咁多倉底貨可以清丫.
剩底唔得個D, 新高登就賣, 唔係用唔到既, 只係局部性功能殘缺,
我都係估咋, 無證據, 講完不負責任嫁啦
作者: freefdhk    時間: 2021-11-22 01:48

新高登買過2次2手野,sound card插完無反應,mon壞開關制
整底板,整完都係壞,以後只買新野
反而年頭同FD買部D ...
kaiou 發表於 2021-11-22 00:11

新高登好多暗病舊貨當正常咁賣.
基本上只要著到機就當正常.  穩唔穩定係其次既事.
如果幾舊水部機真係無所謂.
樓主5000蚊買新高登2手真係風險太大
作者: TEKKHG    時間: 2021-11-22 10:18

最平7$有交易總要可以home 升上pro

作者: vinsai    時間: 2021-11-22 11:02

之前塊Z77板用左6,7年壞左
去新高登買塊2手H67用到依家,買個陣佢有試著機
估唔到2012砌嘅電腦可以淨係換一塊板用成十年
作者: Takuto_Youta    時間: 2021-11-22 15:29

我去新高登淨係會買火牛
板u ram貴過淘寶
ASUS 最雞嘅H61板(最多用到77W CPU嗰隻)賣$170 閒魚¥120都執到塊P67
DDR3 RAM 4GB $100 8GB $200 淘寶4GB ¥42 8GB ¥110 淘寶平一半
CPU 淘寶可以買到E3嘅CPU 香港有啲難揾 就算有都應該係貴過淘寶

唯獨火牛喺新高登買會平啲 想喺淘寶揾到有4個SATA供電 又有顯示卡雙8PIN嘅牛已經要超過¥100 反而新高登$100就買到有上述要求嘅牛

同埋如果你急用嘅話 新高登可以即時買到 淘寶運過黎都要等幾日

新高登啲舖係咪因為要交租先將啲價定貴啲?
作者: cronaldo    時間: 2021-11-22 16:00

免費即場試零件,著機先俾錢

作者: 炎冬    時間: 2021-11-22 16:10

響新高登買二手嘅小心啦,前嗰排我喺tk度買咗一塊h81 itx底板,點知第二日已經完全開唔到
我拎返去佢測試過唔 ...
ppoppq123 發表於 2021-11-21 22:23

B75 M.2 matx板<--有沒model, 我都有塊舊板死了, 現在得返CPU/RAM/SSD/PSU, 沒動力齊番做一部機~
作者: t1174-3    時間: 2021-11-22 16:27

可能要學下跑新高登了, 玩在賺不到錢, 不可下下全新, 另外開始學用 UNRAID, 它說可以 HARDWARE 換也不是問題, 事實好多人用 2手/舊 PARTS 跑UNRAID, 那戶學下跑新高登好有用呀~
TB 不是不可以, 不過如我咁萬年新手, TB 好像太難. 而且也要朋友幫手. 而且只是差數十, 可能 SHIPPING OR 卡一次關就冇晒. 人仔對HKD 也是問題, 你見HKD 數比較大, 但也要想枇, RMB 要乘1.1至1.2 吧.
作者: Takuto_Youta    時間: 2021-11-22 18:03

回覆 24# ppoppq123

你嗰塊B75係咪呢塊黎

But我會揀E3 1230 可以再平多幾蚊
作者: ppoppq123    時間: 2021-11-22 19:02

回覆  ppoppq123

你嗰塊B75係咪呢塊黎

Takuto_Youta 發表於 2021-11-22 18:03

冇錯就係呢塊,都要留意下佢cpu隔離有四個jumpers位
四個都係1-2就係用pci-e嘅速度,2-3就係用sata2嘅速度

另外點解唔買1230係因為當初想搵返個平衡要求又有1230 v2嘅差唔多級數但係價錢又要平啲,然後上網好大程度畀人耳濡目染響b站睇到大量嘅1270高性價比同埋1230v2對1270嘅測試最後畀我揀咗1270.
咁當然如果揀咗1230 V2 ddr3有1600
但係1333同1600喺我眼中毫冇分別而且心理上覺得畀多十元八塊買1270條氣會(鋸)啲
作者: BlackJack    時間: 2021-11-22 19:42

cronaldo 發表於 2021-11-22 16:00

之前試過,有暗病
番去先知
作者: fatboynam    時間: 2021-11-22 21:49

你嗰塊B75係咪呢塊黎

Takuto_Youta 發表於 2021-11-22 18:03

新高登仲有冇,
作者: Takuto_Youta    時間: 2021-11-22 22:53

新高登仲有冇,
fatboynam 發表於 2021-11-22 21:49

新高登唔見有呢啲寨板賣
就算有都可能屈你$300一塊
作者: fatboynam    時間: 2021-11-22 23:18

回覆 41# Takuto_Youta

唔該曬師兄, 以為新高登有
作者: ppoppq123    時間: 2021-11-23 01:06

新高登唔見有呢啲寨板賣
就算有都可能屈你$300一塊
Takuto_Youta 發表於 2021-11-22 22:53

佢如果當全新買300蚊其實真係差唔多,呢塊板響淘寶買全新都已經要210幾蚊人仔,計返匯率同寄到過嚟平極都差唔多要270至280
不過都成日睇淘寶見到全新嘅“科腦”寨板一般都要180蚊人仔打上

話就話係寨板至少叫做係全新,擺得響天貓買最多買到係人哋換過嘅貨唔會買到啲玩到殘曬(猶如身高登嗰啲咁嘅)
作者: billykhw    時間: 2021-11-23 06:23

新高登買底板又好Display card都好就算吧啦
試機係著呀
底板可以4個SATA有3個唔得
CPU Fan插頭壞既(快手趁唔覺插第二個fan位)
Display card就淨係佢試既頭先出到畫面
例子多到聽到悶
有咩事就賴同拖,搏人幾百蚊嫌煩費時走黎走去當跌左
淘寶有時仲平(計埋運費喎)
係未試過先唔揀淘寶
作者: billykhw    時間: 2021-11-23 06:31

cronaldo 發表於 22-11-2021 16:00

冇用的
以底板為例
CPU fan供電位死既
SATA4個壞3個
裝極裝唔到driver原來係Audio chip死左
插Display card就係咁reboot
乜鬼問題都可以有

拎返去話有問題喎
佢地只會大大聲講試過著機喎係你D其他野有問題
換板咪又係換塊有其他問題既
收返塊板轉頭賣俾另一隻水魚
作者: 炎冬    時間: 2021-11-23 12:23

你嗰塊B75係咪呢塊黎

唔知現在仲找不找到B75 or H/Z77 有4條Ram slot的新MB嗎?
作者: ppoppq123    時間: 2021-11-23 15:13

唔知現在仲找不找到B75 or H/Z77 有4條Ram slot的新MB嗎?
炎冬 發表於 2021-11-23 12:23

難了淘寶有售嗰啲全新寨板都只得兩槽,不如定期留意一下呢度有冇C兄出售啦.
作者: 萌    時間: 2021-11-23 16:45

我記得果陣呢度係成日有人想淘出POST D人就講淘寶隔山買牛...新高登現場即試有壞包換...時代變了
作者: waimtrp    時間: 2021-11-23 16:58

有幾間試過買顯卡底板 都OK喎

一般都有7日保 有問題都會更換或退款
作者: 返工搭巴士    時間: 2021-11-23 18:15

包唔包window??
leaf_chan 發表於 2021-11-21 19:54

淘條key 人仔10元

作者: ppoppq123    時間: 2021-11-23 20:56

我記得果陣呢度係成日有人想淘出POST D人就講淘寶隔山買牛...新高登現場即試有壞包換...時代變了 ...
萌 發表於 2021-11-23 16:45

其實以前我都同tk買過幾次嘢,老闆佢人係唔錯的
有時有啲嘢真係有問題佢都好主動會幫手解決問題
但係唔好怪我喺呢度講,令到我覺得佢只做一招了係因為佢店嗰度有另一個(應該係新移民)嘅手法就真係唔係好得啦
嗰次塊h81 itx出咗問題之後我攞到去t k嗰度佢指向叫另一個人幫我睇

咁佢試過都唔得之後我都有主動問有冇另一塊h81嘅itx可以更換但當時佢個樣已經有啲發曬老脾,我話咁好啦如果冇嘅話我可唔可以退錢我咁講

佢嗰一刻的時起曬槓話「唔得㗎喎呢度冇得有壞包退錢」我即時打左個突
咁我就話咁算啦有冇都係itx,跟住佢就摷咗一塊h61嘅畀我
咁當時我有攞i3-4160cpu同ram過埋嚟
咁我話呢粒U同佢唔同你不如畀番一粒同級嘅U你幫我配返我同你交換U咁樣講啦,點知佢就摷咗一i3 2120畀我話呢粒同佢交換
我即刻講話級數同價錢都唔同喎點可以就咁換呀
佢即時發爛渣話「我而家呢塊板已經蝕咗畀你,你仲有乜嘢唔滿意」
跟住tk見到勢色唔對即時講「咁樣啦我補番50蚊畀你啦」
嗰刻我都諗住算數,就照佢話補番50蚊同佢換咗嗰粒U
但嗰次之後心情真係唔好,亦都同自己講以後寧願淘寶都唔再幫襯新高登任何嘅二手硬件
如果唔係因為疫情擋住咗兩地過關,我呢啲住天水圍嘅從我屋企出發去到深圳灣順豐都不過係半個鐘頭之內嘅事
萬一買返嚟件嘢有咩事都可以即時過關再寄返去間淘店
另支付寶亦都會代為做中間人唔會立即過咗數畀嗰間舖頭
你睇下香港呢啲咁嘅所謂做生意嘅嘴臉,真係唔好意思再講句多謝夾盛惠
作者: Takuto_Youta    時間: 2021-11-23 21:29

回覆 45# 炎冬

寨板唔出四條ram槽
but我手上有Gigbyate B75 同埋 Biostar Z77 都係4條ram槽
睇你有冇興趣
作者: Takuto_Youta    時間: 2021-11-23 21:40

其實以前我都同tk買過幾次嘢,老闆佢人係唔錯的
有時有啲嘢真係有問題佢都好主動會幫手解決問題
但係唔好 ...
ppoppq123 發表於 2021-11-23 20:56

認同
但而家封左關 淘得電子野出左問題基本上冇得退 順豐唔會幫你寄電子野
唯一一次我買左粒X4 955 點知塊板食唔到125W嘅CPU 套版u一直都藍mon
然後賣家話退翻粒CPU去比佢試 咁我就嘗試用香港郵政用平郵寄翻大陸
因為之前上youtube揾淘寶退貨 有條片係講用香港郵政嘅投寄易 寄野去大陸
但去到郵局 佢得平郵 同 快遞
快遞要成舊水 仲貴過粒CPU
咁我只好揀平郵 比左$23郵費
最後用左一個星期先寄到去深圳 好彩退得到
呢個係我唯一一次喺淘寶退貨嘅經歷

大陸寄野黎香港好容易
香港寄野返大陸難過登天
作者: lui3271709    時間: 2021-11-23 21:47

有時候都係執d 舊野/2手野换自己部機d壞零件。

死馬當活馬醫。
作者: extrawong    時間: 2021-11-24 10:43

巴打, 我都係, 基本上我D 機九成件都係新高登買
之前買左部廠機HP i3-8100 8GB  250GB HDD 買返去即時用, 無乜問題, 兩年前買都係$1800
仲好健康
新高登既鋪都有老實鋪同水人鋪, 同正常鋪頭一様
作者: kenkendee    時間: 2021-11-29 00:55

你在新高登買野,
你呢家咁既心態十次唔夠比人呃 ...
chkichung 發表於 2021-11-21 20:22

我都買過2~3次, 有次塊板唔WORK, 個老細試左成半粒鐘鍾然後換另一塊比我. 都OK既
作者: waimtrp    時間: 2021-11-30 13:10

新高登買二手嘢有時都睇彩數 都有問題要退要換貨就要睇老闆心情

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2