標題: [操作疑難] 想要4K硬解及支援HDR的顯示卡....不用來打機的 [打印本頁]

作者: ttboy-max    時間: 2018-2-28 11:01     標題: 想要4K硬解及支援HDR的顯示卡....不用來打機的

是否用G記的1050或A記的RX560就已經可以.......我底板係Asrock extreme 4 990fx晶片好似pci-e 2.0來的.....只想用最便宜價錢可以支援到4K及HDR.....麻煩大家幫手推介
作者: zgmfx12a    時間: 2018-2-28 13:22

回復 1 #ttboy-max

HDR 要用madVR播; 最好買1050ti

via HKEPC Reader for Android
作者: ttboy-max    時間: 2018-2-28 14:35

回復 ttboy-max

HDR 要用madVR播; 最好買1050ti

zgmfx12a 發表於 2018-2-28 13:22

GTX1050TI WINDFORCE 4GB GDDR5 雙風扇顯示卡 GV-N105TWF2-4GD

GV-N105TD5-4GD GTX1050Ti 4GB GDDR5 顯示卡

呢兩張差少少價錢唔知有咩分別呢?
作者: sunnykoomos    時間: 2018-3-1 16:39

1030硬解咪算囖
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-1 18:07

回復 4 #sunnykoomos

HDR content 唔夠力水

作者: ttboy-max    時間: 2018-3-1 18:17

其實我想1070....但太貴....我又唔會用電腦打機
作者: ttboy-max    時間: 2018-3-1 18:17

回復 sunnykoomos

HDR content 唔夠力水

zgmfx12a 發表於 2018-3-1 18:07

1050夠嘛?
作者: maffy    時間: 2018-3-1 19:58

seems not support HDR?
作者: s84292    時間: 2018-3-1 21:14

你隻MON係咪支持HDR先
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-1 21:15

1050夠嘛?
ttboy-max 發表於 2018-3-1 18:17

better 4GB VRAM if using madVR for video placyback
作者: kai1122    時間: 2018-3-2 00:20

1050夠做
作者: kkl72    時間: 2018-3-2 11:53     標題: RE: 想要4K硬解及支援HDR的顯示卡....不用來打機的

1050夠做
kai1122 發表於 2018-3-2 00:20

1050 要出埋HDR? 窒到伯母都認唔到!
  1050ti 4g ram 都未得,起步都要1060 6g ram 先順。
作者: Hippo    時間: 2018-3-2 14:08

依家買 N 卡都要食炒價, 買個盒仔頂住先
慳返等下一代 intel iGPU 睇下解唔解到 HDR 好過
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-3 12:40

回復 12 #kkl72

睇下madVR 點set 啫, medium setting 1050ti 夠做la ; 而家癲到1030呢D 入門卡都炒價

作者: Kin_2012    時間: 2018-3-3 12:42

回覆 14# zgmfx12a

medium setting 行高流量的UHD一樣唔夠, 而且咁 set 不如買個 player 算
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-3 14:18

回復 15 #Kin_2012

百貨應百客

作者: Kin_2012    時間: 2018-3-4 00:08

回覆 16# zgmfx12a

而家係缺貨炒價趕百客
作者: 我唔係打手    時間: 2018-3-5 03:55

set乜鬼MadVR, 除非你直接出電腦Mon或舊電視, 否則買部有支援HDR的電視機慳手淨腳
就算你第時真係買部player來放4K UHD HDR碟咪一樣要部電視支援先做到
作者: maffy    時間: 2018-3-5 04:33

so, apple tv 4k
作者: Hippo    時間: 2018-3-5 11:36

maffy 發表於 2018-3-5 04:33

駁唔駁到 UHD bluray drive 或者出唔出到 UHD ISO menu 架?
定係只睇到 rip / streaming ??
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-5 13:40

回復 18 #我唔係打手

你想係SDR 電視正確出到HDR content D色又唔會奇奇怪怪so far 得madVR做得到

作者: 我唔係打手    時間: 2018-3-5 13:59

回復 我唔係打手

你想係SDR 電視正確出到HDR content D色又唔會奇奇怪怪so far 得madVR做得到

via HKEPC  ...
zgmfx12a 發表於 2018-3-5 13:40

但樓主依家顯然係乜都未有
咁當然係買部有HDR的電視最簡單啦
否則本來張1030攪得掂的野, 依家攪到要買1050TI, 樓主仲話本來想買1070
個差價都夠買部細呎吋有HDR的4K電視
LG部43吋 HDR 4K電視都係賣5千幾
https://www.price.com.hk/product.php?p=258491
作者: jc0604535    時間: 2018-3-5 15:11

maffy 發表於 2018-3-5 04:33
依家支援全景聲未
作者: kenken33    時間: 2018-3-5 15:27

駁唔駁到 UHD bluray drive 或者出唔出到 UHD ISO menu 架?
定係只睇到 rip / streaming ?? ...
Hippo 發表於 5-3-2018 11:36

Apple TV 好似冇軟件開到4K 原盤?為睇戲直接買隻播放盒好過啦,1千內有交易
作者: yjfoeg    時間: 2018-3-5 15:31

真係想知道樓主用咩mon/電視睇HDR
btw樓主水已潛
作者: LoBo    時間: 2018-3-5 18:35

搭咀問一問,我有sony 55x8500c support hdr,有一張asus 1050ti,咁要咩cpu先可以睇得順hdr影片?
作者: peterma    時間: 2018-3-6 13:30

搭咀問一問,我有sony 55x8500c support hdr,有一張asus 1050ti,咁要咩cpu先可以睇得順hdr影片? ...
LoBo 發表於 2018-3-5 18:35

可參考這一篇文章的設定
http://www.hd.club.tw/thread-217528-1-1.html
作者: samhcl    時間: 2018-3-6 13:44

之前有師兄用madvd睇4K要用到1080ti SLI...

睇你有幾高/多processing要做
作者: peterma    時間: 2018-3-6 14:29

之前有師兄用madvd睇4K要用到1080ti SLI...

睇你有幾高/多processing要做
samhcl 發表於 2018-3-6 13:44

所以重點係部電腦Mon/電視本身有冇HDR功能
有的話, 好似我上面條link咁, HDR的那部份, 就用passthrough模式直接交比電腦Mon/電視本身的視頻運算晶片做, 會慳好多資源
正如我下面另一條link的8/F咁講, 要輕鬆咁出HDR, 要四樣野配合(不計要用MadVR模擬HDR)
OS+Player+VGA+Monitor   
OS->建議Win10
Player-> potplayer + MadVR
VGA -> 最新driver + HDMI2.0a
Monitor - > 支援HDR
http://www.hd.club.tw/thread-217351-1-4.html
作者: 校草    時間: 2018-3-6 21:03

但樓主依家顯然係乜都未有
咁當然係買部有HDR的電視最簡單啦
否則本來張1030攪得掂的野, 依家攪到要買105 ...
我唔係打手 發表於 2018-3-5 13:59

同意, 直接買HDR TV 可能係簡單d 既方法有部 TV 支援 HDR , 而且.  4k TV 都越來越平, 我建議 樓主 考慮呢個方法, 建議 Samsung, LG, Panasonic, 等等
作者: samhcl    時間: 2018-3-6 22:11

所以重點係部電腦/電視本身有冇HDR功能
有的話, 好似我上面條link咁, 用passthrough模式直接交比電腦/電 ...
peterma 發表於 2018-3-6 14:29

多謝師兄分享,非常有用的資訊和link, 己bookmark
作者: bbgirl223    時間: 2018-3-6 23:38

同意, 直接買HDR TV 可能係簡單d 既方法有部 TV 支援 HDR , 而且.  4k TV 都越來越平, 我建議 樓主 考慮呢 ...
校草 發表於 2018-3-6 21:03

直接買部HDR TV都無用
本來由電視經DLNA或者USB用電視內置player播係最靚既,根本就唔使用咩電腦同Madvr,只可惜Samsung,LG都無一部播4k 10 bit HDR片係兼容到出字幕
其中Samsung可以用DS video再經內置player黎播出到字幕,但播一些50GB以上既片就出現爆格兼停頓,電視本身粒chips唔夠行
除非你每次睇4k片都係用部UHD BD player播啦
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-7 16:15

回復 32 #bbgirl223

What about Sony / Panasonic?

作者: bbgirl223    時間: 2018-3-7 17:06

回復 bbgirl223

What about Sony / Panasonic?

zgmfx12a 發表於 2018-3-7 16:15

果兩隻牌子無機係手試唔到唔知
作者: madebyp90    時間: 2018-3-7 17:13

本來由電視經DLNA或者USB用電視內置player播係最靚既,根本就唔使用咩電腦 ...
bbgirl223 發表於 2018-3-6 23:38

LG用家

佢個os,經lan,畫面ok
不過冇字幕

而且不太好用
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-7 18:52

回復 34 #bbgirl223

屋企有EZ1000, 不過個media player D function 少到爆

作者: bbgirl223    時間: 2018-3-7 19:13

回復 bbgirl223

屋企有EZ1000, 不過個media player D function 少到爆  

via HKEPC Reader for Andr ...
zgmfx12a 發表於 2018-3-7 18:52

少function都唔緊要,最緊要係出到畫面靚同兼容字幕,而家幾乎所有4k 10bit HDR片都係西片,唔通剩係睇DEMO片咩
作者: nelsonlee130    時間: 2018-3-7 20:58

除非你每次睇4k片都係用部UHD BD player播啦
bbgirl223 發表於 2018-3-6 11:38 PM

買得4K電視買埋Player傍身都好正常
最慘香港選擇少到
Panasonic UB900, Sony UBP-X800/X1000 通通無入焗買美/日版
作者: 校草    時間: 2018-3-8 14:54

本來由電視經DLNA或者USB用電視內置player播係最靚既,根本就唔使用咩電腦 ...
bbgirl223 發表於 2018-3-6 23:38

多謝SHARE. 其實要唔要match 返同牌子既BD player 同 TV? (例如) LG TV 一定要配返 LG BD player)
作者: KinChungE    時間: 2018-3-8 16:14

多謝SHARE. 其實要唔要match 返同牌子既BD player 同 TV? (例如) LG TV 一定要配返 LG BD player) ...
校草 發表於 2018-3-8 14:54

冇需要
作者: cloudfly    時間: 2018-3-8 16:58

少function都唔緊要,最緊要係出到畫面靚同兼容字幕,而家幾乎所有4k 10bit HDR片都係西片,唔通剩係睇DEM ...
bbgirl223 發表於 2018-3-7 19:13

播唔播到ISO, remux 版?身在日本
作者: cloudfly    時間: 2018-3-8 17:01

我想問我用緊HDR 電視, 電腦有HDR10既片, 可以點播?
用powerdvd 17 play唔到hdr
同問, 如果dual mon (mon + TV) mon 無hdr 但我播片係電視出又得唔得?
用緊win7 必要時可升win10
作者: Kin_2012    時間: 2018-3-8 17:12

回覆 42# cloudfly

Win7 一定唔得

https://tw.cyberlink.com/products/powerdvd-ultra/spec_zh_HK.html
作者: polarhei    時間: 2018-3-10 22:22

回覆 3# ttboy-max

全高,半高,有燈,冇燈,單風扇,雙風扇之分。
作者: tkip    時間: 2018-3-11 13:02

搭咀問一問,我有sony 55x8500c support hdr,有一張asus 1050ti,咁要咩cpu先可以睇得順hdr影片? ...
LoBo 發表於 2018-3-5 18:35

我都係用sony 55x8500 + asus 1050ti 4g,cpu 用 8700k!
作者: kkl72    時間: 2018-3-12 22:59

我都係用sony 55x8500 + asus 1050ti 4g,cpu 用 8700k!
tkip 發表於 2018-3-11 13:02

如用8700k的話,本來內顯已夠用,但最大鑊係冇乜版廠有HDMI2.0既版,大部份仲係1.4
作者: kenken33    時間: 2018-3-13 00:54

如用8700k的話,本來內顯已夠用,但最大鑊係冇乜版廠有HDMI2.0既版,大部份仲係1.4 ...
kkl72 發表於 12-3-2018 22:59

https://ark.intel.com/zh-tw/prod ... ache-up-to-4_70-GHz

粒U內顯本身係1.4
作者: kkl72    時間: 2018-3-13 01:28

粒U內顯本身係1.4
kenken33 發表於 2018-3-13 00:54

原來係咁,咁為有用DP轉HDMI........
作者: y.man31    時間: 2018-3-14 11:59

LG用家

佢個os,經lan,畫面ok
不過冇字幕

而且不太好用
madebyp90 發表於 2018-3-7 17:13

冇字幕? 係唔係關片源事? 因為我D FD 可以睇戲睇到字幕, 佢地都係用緊 LG TV .
作者: y.man31    時間: 2018-3-14 12:00

買得4K電視買埋Player傍身都好正常
最慘香港選擇少到
Panasonic UB900, Sony UBP-X800/X1000 通 ...
nelsonlee130 發表於 2018-3-7 20:58

LG 或者Philips既PLAYER? 好唔好?
作者: MelonGx    時間: 2018-3-14 12:52

SONY 75Z9D HDMI Port No.3
UHD630 + Gigabyte Z370N-WIFI HDMI 2.0 Port
播 SONY HDR 測試片
MadVR set passthrough 嗰項 出唔到 HDR,電視本身 HDR 自動設定 同 HDR 關閉 效果一致
PowerDVD 播 4K BD 光碟就正常出到,電視本身 HDR 自動設定 同 HDR10 效果一致
唔知點解

同埋根據呢個狀況(內顯 搞唔掂 檔案嘅 HDR)
如果你想 睇片 同 睇碟 一齊得
必須 內顯+指定主機板 同 獨顯 一齊有
檔案用 獨顯 處理
光碟用 內顯+指定主機板 處理
作者: nelsonlee130    時間: 2018-3-14 17:13

回覆 50# y.man31

無留意
自用緊sony x800
曾經考慮過oppo 203
作者: jc0604535    時間: 2018-3-14 19:56

回覆 52# nelsonlee130
播SSA字幕有冇問題?同埋會自動讀嗎?
作者: madebyp90    時間: 2018-3-15 02:25

冇字幕? 係唔係關片源事? 因為我D FD 可以睇戲睇到字幕, 佢地都係用緊 LG TV . ...
y.man31 發表於 2018-3-14 11:59

我用nas dlna放片
外掛字幕,有D ok,有D fail

Mkv 內建字幕,ssa係fail的

已放棄,睇netflix算
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-15 13:21

回復 51 #MelonGx

HDMI 2.0 夠bandwidth係4k 60Hz 444 下播10bits HDR? 試下梗硬set 30Hz 再用passthrough 得唔得

作者: Mike    時間: 2018-3-15 13:41

回復 MelonGx

HDMI 2.0 夠bandwidth係4k 60Hz 444 下播10bits HDR? 試下梗硬set 30Hz 再用passthrough 得 ...
zgmfx12a 發表於 2018-3-15 13:21

應該唔得
維基:
『HDMI 2.0a
2015年4月8日提出
支援高動態範圍成像(HDR)

HDMI 2.0b
支援高動態範圍成像(HDR)影片的傳輸 頻寬高達18Gbps 4K @ 50與/ 60(2160P),這是1080/60的影片解析度的清晰的4倍 多達32個音訊通道進行多維身臨其境的音訊體驗 最多的最高音訊保真度1536kHz音訊取樣頻率 雙影片的同時遞送流提供給多個用戶在同一螢幕上 同時傳送多路音訊多用戶(最多4) 9影片寬高比:為廣角戲劇21支援 影片和音訊流的動態同步 CEC擴充功能通過單一控制點提供更多的擴充功能命令和消費電子裝置的控制』

而且仲要留意條HDMI線的版本都要配合
作者: nelsonlee130    時間: 2018-3-15 16:16

回覆 53# jc0604535

你意思係BD + USB外掛字幕? 唔得
NAS播 .ts 檔連字幕就無問題
作者: mankowk    時間: 2018-3-15 17:56

想請教大家,

打算睇電腦既 4K UHD BD 片源,
畫面 經 HDMI-2.0b x2 + Display Port-1.4 出3隻 monitor/TV,
聲音 經 HDMI-2.0b x1 去 Amplifier 解 Dolby Atmos 出.

本身已有 support Dolby Atmos 既 Amplifier.
準備買呢張 Display Card, Gigabyte GTX 1050 Windforce 2G GV-N1050WF2-2GD, 呢張卡有3個 HDMI-2.0b

我咁樣做 work 唔 work?
作者: jc0604535    時間: 2018-3-16 16:37

單純為播4K HDR 10BIT而砌部PC,倒不如買OPPO 203好過,起碼慳位慳電又專精,就是不知道可否完美播放(下載)主流字幕格式?
睇到有部Egreat A11 硬盤4K HDR播放器就做到,若再追加BD player就一流~~
作者: MelonGx    時間: 2018-3-16 17:15

想請教大家,

打算睇電腦既 4K UHD BD 片源,
畫面 經 HDMI-2.0b x2 + Display Port-1.4 出3隻 monitor/TV ...
mankowk 發表於 2018-3-15 17:56

呢個要問顯示卡生產商 或者 nVidia
單純為播4K HDR 10BIT而砌部PC,倒不如買OPPO 203好過,起碼慳位慳電又專精,就是不知道可否完美播放(下載) ...
jc0604535 發表於 2018-3-16 16:37

有夠級數嘅顯卡就得
作者: dieago    時間: 2018-3-16 20:13

吾要function,Ps/Xb+4k tv+netflix最平,免去硬食display card。
作者: maximtam    時間: 2018-3-17 14:03

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-17 15:13

回復 58 #mankowk

如果落madVR做video render仲要出4* 4k 60Hz 得2GB vram 實唔夠

作者: maximtam    時間: 2018-3-17 16:50

作者: maximtam    時間: 2018-3-18 05:13

作者: ttboy-max    時間: 2018-3-19 10:45

其實我主要想換卡係因為想換4K mon....依家張gforce560....最多1080p....我唔打電腦game....係怕換左mon上網睇字好辛苦同濛
作者: Hippo    時間: 2018-3-19 14:14

只係為左 4K 字體唔濛唔化, 用返 intel iGPU 都得啦, Haswell 都夠出 4K @24Hz
作者: ttboy-max    時間: 2018-3-19 15:42

只係為左 4K 字體唔濛唔化, 用返 intel iGPU 都得啦, Haswell 都夠出 4K @24Hz
Hippo 發表於 2018-3-19 14:14

我粒U係好舊嘅AMD....無內顯
作者: 校草    時間: 2018-3-19 22:23

我用nas dlna放片
外掛字幕,有D ok,有D fail

Mkv 內建字幕,ssa係fail的

已放棄,睇netflix算 ...
madebyp90 發表於 2018-3-15 02:25

我有個問題, 咩電話支援netflix app, 除左lg? 想屋企睇到HQ 電影
作者: y.man31    時間: 2018-3-22 16:32

我有個問題, 咩電話支援netflix app, 除左lg? 想屋企睇到HQ 電影
校草 發表於 2018-3-19 22:23

其實係唔係所有電視都支援 netflix? 我知LG可以支援, 其他就唔知
作者: jc0604535    時間: 2018-3-23 09:10

Gtx 1030/1050/1060/1070/1080系列嘅 HDMI PORT系 HDMI 2.0a 定係 2.0b, N卡官網就話係2.0b,連GTX1080貴卡都係得2.0b

HDMI 2.0b 行4K 60HZ 只有 8BIT 色彩
作者: jc0604535    時間: 2018-3-23 09:12

回覆 69# 校草
買部 XBOX ONE S完美支援 Netflix. 4K + TRUEHD Atmos
作者: Mickey616    時間: 2018-3-23 09:22

幾百蚊 zido x9s 完美支援 HDR , 7.1 Atmos
作者: zgmfx12a    時間: 2018-3-23 12:09

回復 71 #jc0604535

So far 冇卡行2.1, 要4k 60Hz 10bits 444 只可以用dp

作者: jc0604535    時間: 2018-3-23 19:47

回復 jc0604535

So far 冇卡行2.1, 要4k 60Hz 10bits 444 只可以用dp

via HKEPC Reader for Android ...
zgmfx12a 發表於 2018-3-23 12:09

DP1.4 係咪可以用usb-type C 轉HDMI 頭出HDMI 2.0A?
作者: s84292    時間: 2018-3-23 20:40

DP1.4 係咪可以用usb-type C 轉HDMI 頭出HDMI 2.0A?
jc0604535 發表於 2018-3-23 19:47

可以, DP1.4 TYPE-C直接轉HDMI
作者: maximtam    時間: 2018-3-23 21:44

依家支援全景聲未
作者: Kin_2012    時間: 2018-3-23 23:38

回覆 77# maximtam

一向都支持.....
作者: maximtam    時間: 2018-3-24 20:57

多謝師兄分享,非常有用的資訊

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2