標題: [操作疑難] 新買sapphire radeon rx 590好似有D問題 [打印本頁]

作者: PPYUPP    時間: 2018-12-26 04:08     標題: 新買sapphire radeon rx 590好似有D問題

CPU : AMD 1700X
RAM: 16GB
POWER: 750W
打古墓特效開高就會間中花畫面, 溫度最高78度. 特效開中就好少花.
玩GEAR OF WAR 4 / DIRT 4 / forza horizon 4 開到最高又冇咩事. 唔知邊隻GAME 耗能多D.
  3D MARK 跑分好似有D低...
作者: 1chi    時間: 2018-12-26 04:13

軀動裝咩版本?18.12.3?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
作者: AMDyes    時間: 2018-12-26 08:43

擺明壞左,核心或ddr5壞,即換
作者: Enzo612    時間: 2018-12-26 08:47

144 MHz Mon ?
作者: henrietta    時間: 2018-12-26 10:12

RIP
ddr5壞多
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-26 11:11

最新DRIVER 18.12.3.   不過佢個RADEON 成日出番個舊版本通知.
普遍1080 MON.
真係黑仔, 諗住聖誕節打下機..而家聽日先可以去代理度換.
作者: yoyo348    時間: 2018-12-26 11:27

最新DRIVER 18.12.3.   不過佢個RADEON 成日出番個舊版本通知.
普遍1080 MON.
真係黑仔, 諗住聖誕節打下機. ...
PPYUPP 發表於 2018-12-26 11:11

用手機拍片比代理睇
作者: 1chi    時間: 2018-12-26 12:14

普遍1080 MON.
真係黑仔, 諗住聖誕節打下機. ...
PPYUPP 發表於 2018-12-26 11:11

裝18.12.2 試一次有沒花

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
作者: amdvintel    時間: 2018-12-26 12:18

新買就拎返去換新
作者: lion97    時間: 2018-12-26 13:55

I use 18.12.3 have problem,   but 18.12.2 is ok
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-26 13:56

一開始就係18.12.2,  就係因為花所以UP上18.12.3

回覆 7# yoyo348
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-26 13:59

10號買, 要去代理度走一轉..

回覆 9# amdvintel
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-26 14:00

THX.
咁要試多次,..
回覆 10# lion97
作者: yamade138    時間: 2018-12-27 12:08

78度已經好有問題,調高風翻轉速試下
作者: ricky1992    時間: 2018-12-27 21:13

會唔會係礦卡刷bios
作者: kennyleunghk    時間: 2018-12-28 12:32

畫面花係典型壞RAM 症狀
作者: hkpcchk    時間: 2018-12-28 21:35

邊度買?
作者: moonless    時間: 2018-12-29 05:05

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=511232
似乎18.12.2同18.12.3問題都幾多,可以試下DDU之後裝返舊版driver
咁都唔得就唯有走轉代理
作者: INVIN    時間: 2018-12-29 05:30

280x install 18.12.3
install 完即blue screen crash
要install 返 18.12.1
作者: nasedo    時間: 2018-12-29 14:37

壞卡?
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-29 18:18

聽樓上CHING 咁講,真唔知係咪壞, 前日拎去代理(Felton)度換,
點知冇得即換, 佢地話公司政策冇得一換一, 我話你賣D壞件俾我即係點都要我食O者.
然後又話要得供應商處理, 要等4-5星期.
唉!買件新玩具即換舊玩具.. Felton  入黑名單...
真係淘寶買仲有保障D...
作者: kingking1001    時間: 2018-12-29 18:39

頭7唔係可以鋪頭一換一咩
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-29 18:48

過左7日先發現有問題.

回覆 22# kingking1001
作者: hcs86    時間: 2018-12-29 21:58

我啱啱都行咗次time spy, display得4705分,係咪都算低?
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-30 00:00

起碼比我果張高D,  我玩DIRT4, forza horizon 4/ 都叫做順, 係玩古墓暗影花.
你試下玩暗影有冇問題
回覆 24# hcs86
作者: moonless    時間: 2018-12-30 00:56

聽樓上CHING 咁講,真唔知係咪壞, 前日拎去代理(Felton)度換,
點知冇得即換, 佢地話公司政策冇得一換一, 我 ...
PPYUPP 發表於 2018-12-29 18:18

香港代理間間都咁上下,漢4算好啲至少盒有貼紙唔洗下下跟單保
去啲代理度要比車錢仲要冇得一換一,有啲就算有都要你加錢,量你嫌麻煩唔想等
搞到而家寧願幫襯森林/新蛋,有事自己做好功課RMA仲冇咁受氣
作者: amdvintel    時間: 2018-12-30 04:04

回覆 21# PPYUPP

真心Felton 呢間代理有保同無差唔遠,以前試過去到無冇貨要我等左幾個月,影印單又話唔保,底板仲大鑊,個肥仔攞個放大鏡驗屍官甘驗重check得誇張過我去買二手俾人......
作者: Dalacin    時間: 2018-12-30 14:23

漢4以前試過上去,佢行一次3d mark如果無問題就當張卡無事,有時張卡有問題,係要玩一段時間先出現,例如玩1個鐘後先出現,佢行1次3D mark就算做完野,想你快d走自己搞掂佢,咁樣同無保有咩分別。。。。。
作者: PPYUPP    時間: 2018-12-30 17:18

而家冇野望, 望佢過年前(舊曆)搞掂俾番我.
作者: hcs86    時間: 2018-12-30 17:38

起碼比我果張高D,  我玩DIRT4, forza horizon 4/ 都叫做順, 係玩古墓暗影花.
你試下玩暗影有冇問題
回覆  h ...
PPYUPP 發表於 2018-12-30 00:00

我冇暗影,不過個情況應該同你差不多,張display card體質唔係咁好
上個月先啱啱砌好部機,最先未DL game,只係上下網,DL返d軟件都好地地
係試過一兩次睇youtube hang一兩秒(畫面freeze咗,聲音變咗deeeeeeee咁)
之後DL game玩咗一兩個鐘都冇事
但最近開始有問題,玩titanfall 2同watch dogs 2都試過玩玩下黑mon(風扇,燈全部都著)
曾經懷疑過係AMD Radeon driver問題(手痕升咗上18.12.3),down返落18.12.2都係咁

最後發現係display card過熱,用furMark燒機燒到74~75度就會黑mon
而Sapphire Trixx去到呢個溫度,風扇只係行38%......
最後我手動set 60度40%,70度100%先可以穩定燒機(keep住66~67度,48%左右)
用Trixx個auto setting係會過熱......
作者: hcs86    時間: 2018-12-30 17:40

回覆  PPYUPP

真心Felton 呢間代理有保同無差唔遠,以前試過去到無冇貨要我等左幾個月,影印單又話唔保, ...
amdvintel 發表於 2018-12-30 04:04

如果felton都係用燒機/3D Mark試,我應該有得換,auto setting燒5分鐘已經黑mon,分數又咁低
作者: MaTT    時間: 2019-1-2 17:26

我有張sapphire卡,一年壞兩次,保養期內佢地都係直接寄RMA,話唔會check...
作者: hkpcchk    時間: 2019-1-6 23:02

新卡咁快壞,個名都臭晒
作者: moonless    時間: 2019-1-7 10:40

我冇暗影,不過個情況應該同你差不多,張display card體質唔係咁好
上個月先啱啱砌好部機,最先未DL game,只 ...
hcs86 發表於 2018-12-30 17:38

590根本就係將Polaris谷到盡,個能耗比仲冇Vega56控制得好
仲有18.12.2同18.12.3都係年度大更新=bug多有排fix,要試就試再早一個版本嘅driver
作者: bobocar    時間: 2019-1-8 04:40

間間代理都咁垃圾....
作者: pang1987    時間: 2019-1-8 12:27

間間代理都咁垃圾....
bobocar 發表於 8-1-2019 04:40 AM

之不過呢度有幾位高人 講到你唔買本地行貨就好有問題好蝕底咁
作者: lyh1993    時間: 2019-1-8 18:49

pang1987 發表於 2019-1-8 12:27 PM

兩睇啦 如果差2 300都可以買港行 始終顯卡都算高危野 而且而加D行保都唔只一年

平得多咪買水
作者: PPYUPP    時間: 2019-1-9 01:42

一買番來就已經係18.2.2, 見有問題就再UP上18.2.3, 再有問題都係以為張卡有事, 冇諗會係DRIVER 問題
總之就賴野...
回覆 34# moonless
作者: chris_kai_kai    時間: 2019-1-9 10:59

pang1987 發表於 2019-1-8 12:27

樓主果case,如果唔係買港行保養仲麻煩喎。

當然你話evga就唔同講法,可惜唔出A卡。

via HKEPC Reader for Android
作者: pang1987    時間: 2019-1-10 23:54

樓主果case,如果唔係買港行保養仲麻煩喎。

當然你話evga就唔同講法,可惜唔出A卡。

via HKEPC Reader  ...
chris_kai_kai 發表於 9-1-2019 10:59 AM

買得水貨 梗係買有得RMA嘅牌子啦
遇到呢啲情況就寄去RMA囉
有幾麻煩喎
若然連顯卡呢啲都買無得RMA的水貨,咁就叫做笨
作者: chris_kai_kai    時間: 2019-1-11 08:38

買得水貨 梗係買有得RMA嘅牌子啦
遇到呢啲情況就寄去RMA囉
有幾麻煩喎
若然連顯卡呢啲都買無得RMA ...
pang1987 發表於 2019-1-10 23:54

A卡邊張可以RMA?

Sapphire、MSI、Gigabyte、Asus、Asrock都唔得。
作者: m92fshing    時間: 2019-1-11 09:03

A卡邊張可以RMA?

Sapphire、MSI、Gigabyte、Asus、Asrock都唔得。
chris_kai_kai 發表於 2019-1-11 08:38

唔係唔可以RMA,假設張卡係美國買,你就要自己俾錢寄去美國,之後維修完廠家再寄去你美國集運地址,再自行經集運送番香港

作者: chris_kai_kai    時間: 2019-1-11 11:24

唔係唔可以RMA,假設張卡係美國買,你就要自己俾錢寄去美國,之後維修完廠家再寄去你美國集運地址,再自 ...
m92fshing 發表於 2019-1-11 09:03

多謝師兄更正,但問題係去美國既來回運費同時間,而且某啲顯卡有一定重量,唔係比行貨平得多,對我嚟講就無乜吸引力。

顯卡,底板都係高危,因為太多電子零件。玩左diy接近廿年,唔係未試過顯卡買新會壞

作者: m92fshing    時間: 2019-1-11 13:09

多謝師兄更正,但問題係去美國既來回運費同時間,而且某啲顯卡有一定重量,唔係比行貨平得多,對我嚟講就 ...
chris_kai_kai 發表於 2019-1-11 11:24

買行貨都有麻煩既地方,第一就係驚撞到驗屍官,成日少少野都當人為損壞唔保,谷氣!  第二,要花時間來回代理2次,已經無咗一日人工同4次車費

如果買張卡值2千以上,水貨同行貨差價大過5百,其實都值得買。因為郵局用e-express寄2kg貨去美國只係$150,再加上集運4磅野番香港約$100,每次維修成本約$250,但就唔駛花你好多時間

作者: ramm    時間: 2019-1-11 14:11

張卡壞左
作者: Dalacin    時間: 2019-1-11 17:08

我電腦咁多樣零件,顯卡壞既次數最多。
作者: pang1987    時間: 2019-1-13 19:51

多謝師兄更正,但問題係去美國既來回運費同時間,而且某啲顯卡有一定重量,唔係比行貨平得多,對我嚟講就 ...
chris_kai_kai 發表於 11-1-2019 11:24 AM

學樓上ching咪得囉, 再唔係 A卡無咁咪買N卡囉
老佬貨唔吸引你 ,相對來講 行貨所謂保養 對我亦都完全無吸引力
我情願花錢去順豐郵局寄去rma,都唔願亦唔會花時間花精神去所謂代理做保養維修
亦唔見得行貨維修一定快過RMA  講運費 我請假去代理 一定貴過我寄RMA
你鐘意行貨就用得開心啲 我鐘意外國貨我都買得開心
作者: hkpcchk    時間: 2019-1-13 19:58

evga 全球RMA 寄台灣真係方便,希望佢出A卡
作者: chris_kai_kai    時間: 2019-1-13 22:06

學樓上ching咪得囉, 再唔係 A卡無咁咪買N卡囉
老佬貨唔吸引你 ,相對來講 行貨所謂保養 對我亦都完 ...
pang1987 發表於 2019-1-13 19:51

N卡無fluid motion,唔係個個買張顯卡都剩係打機
作者: pang1987    時間: 2019-1-14 23:06

N卡無fluid motion,唔係個個買張顯卡都剩係打機
chris_kai_kai 發表於 13-1-2019 10:06 PM

咁咪學樓上ching話齋 自己寄去買嘅國家再集運囉
辦法總比困難多 唔好再比藉口出黎了
作者: chris_kai_kai    時間: 2019-1-15 00:02

咁咪學樓上ching話齋 自己寄去買嘅國家再集運囉
辦法總比困難多 唔好再比藉口出黎了 ...
pang1987 發表於 2019-1-14 23:06

行貨定水貨,各有各好,關「藉口」咩事。

寄去美國再集運,時間已經唔短(同EVGA寄台灣比)。

我試過玩水貨,結果急住用根本係total loss,行貨我試過即場換新,而且都住得好近代理(同區)。

同樣道理,呢個世界係有唔少做得衰既代理,咁下次咪唔好買咯,所以你都唔好再比藉口出嚟了。

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2