標題: [開箱] (忍唔到手) EVGA RTX 2080 SUPER FTW3 HYBRID (水冷版) [打印本頁]

作者: ventra    時間: 2019-10-23 17:40     標題: (忍唔到手) EVGA RTX 2080 SUPER FTW3 HYBRID (水冷版)

話說我年半前先睇準最平, $499 upgrade 去 GTX 1080
(都係 EVGA HYBRID 版)
而我玩所謂o既 "大食" game 又只有 GTA V
所以 GTX1080@1440p/60Hz 一直都 ok

直到發現自己個 dell UP2716D 雖然 d 色好靚, 但其實 response time 好慢
(可能 g2g over 25ms) 連玩 bio hazard 都有 d 暈
再加上我本身玩 FPS 玩得耐都會有 motion sickness
咁就換o左隻 Asus PG279QE 1440p G-Sync mon, 諗住可以舒緩下 motion sickness 啦...

又正所謂一闊三大, 隻 mon 行到 144Hz, 咁不如換張快 d o既 display card 啦...?
行到 90Hz 我好滿足架喇
(見好多 ching 換完 4K mon 先黎頭痕要咩 display card, 冇架喇, 2080 Ti 啦)

睇o左超過 100個 reviews/benchmarks o既 post / youtube (真係超過 100個)
最後都係揀 2080 Super
(因為 2070 Super 其實同 1080 Ti 差唔多, 某 d games 仲慢過 1080 Ti, 由 1080 upgrade o既 performance gain 唔夠多... 所以就 2080 Super)

睇o左好多風冷版, (因為 7月出時水冷版無貨)
又比較熱 (自己張 1080 hybrid 未 over 過 57C)
所以又等.... EVGA official 曾經有貨, 不過唔寄 international, 要去轉運再寄香港, 一來貴 d, 二來又要 track 黎 track 去
所以最後都係等 amazon

https://www.amazon.com/gp/product/B07VKHNFCX

呢張係 GTX 1080 FTW HYBRID
[attach]2156105[/attach]

盒~~~ 仲買o左 2本書
[attach]2156106[/attach]

(off topic) 英文書普遍香港買都貴好多, amazon 買連 shipping 仲平
[attach]2156107[/attach]

咁大個箱, USD 30, 3日到屋企, 唔錯~ (入面放o左好多防撞 filling)
[attach]2156108[/attach]

[attach]2156109[/attach]

[attach]2156110[/attach]

盒內, display card 下面, 冷排左邊o個個位係完全無野的~
[attach]2156111[/attach]

backplate, 今次呢塊厚身 d 好紮實, d cut-outs 好靚~
[attach]2156112[/attach]

output
[attach]2156113[/attach]

120mm 冷排
[attach]2156114[/attach]

真心造功好
card 尾 : 有個 fan header, 會跟你張 card o既 fan curve,
仲有個 RGB header, 可以插條 stripe, 又係會跟你張 card o既 RGB setting
下面 (前面?) 有 Normal 同 OC 2個 BIOS, 其實分別係 OC 無o idle fan stop
同埋 OC 係風扇會轉快 D, 我揀o左 OC
(CORE CLOCK, MEM CLOCK 係一樣的)
[attach]2156115[/attach]

[attach]2156116[/attach]

[attach]2156117[/attach]

今次用o左透明殼, 睇到入面 d components , 不過我就一般喇...
[attach]2156118[/attach]

2080 SUPER FTW3 HYBRID vs
1080 FTW HYBRID
[attach]2156119[/attach]

[attach]2156120[/attach]

上機前睇一睇... 真係有人 A 咁裝?
不過自從睇過 The Verge o個個 $2000 pc build guide, 我諗冇乜野係冇可能架喇...
[attach]2156122[/attach]

係時後出動 Wera 史浩刻04 螺絲批~~~
[attach]2156121[/attach]

之前睇過 d posts, 見到有 ching 上 tb 買 display card 千斤頂
係唔錯o既, 不過我覺得可以環保 d
其他牌子我唔知 (因為無用過) 但呢隻保鮮紙條芯 真係好硬 !!! 好硬 好硬 !!!
我用 Corsair 760T case, 係大箱, 所以就用長o既芯, 如果你係用 compact tower,
用細保鮮紙o個條芯都應該 ok
[attach]2156123[/attach]

呢條芯本來係 cut 俾 1080 用的
因為 1080 個殼比較四四方方, 而 2080s 個殼個邊位係細 d
所以高度差少少 (真係好少)
咁我就o係箭咀位加o左張薄 card 紙, 高度 fit 晒 !!
[attach]2156124[/attach]

p.s. 雖然水冷, 張 card 會輕過風冷好多, 但有條野頂住, 心安理得 d

最後.... 一張光污染合照~~ (RAM 都係o岩o岩換)
(所以我去個倉度拎返個盒&單返黎後, 就會放 Corsair LPX 3000Mhz 16gb x2 架喇)
(第一張相嗰對 ram)

[attach]2156125[/attach]

多謝收睇~~~~~~~~~

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
黎緊我會跑下分再放o係 #2...
不過我個 3D mark 係咁話 score invalid (time measurement data not available)
bios 又冇 HPET option
再者之前 1080 都係用呢塊板 + cpu 又未試過有問題
從新裝過 windows 都係咁
唔知有咩問題... 有冇 ching 預過...? (求救~~~~~~)
作者: ventra    時間: 2019-10-23 17:40

23OCT :
(睇住呢個先...)
[attach]2156142[/attach]

to be continued...
作者: Pppk    時間: 2019-10-23 17:44

幾時上2080Ti
幾正,不過如果可以240排就最好
作者: ventra    時間: 2019-10-23 17:52

幾時上2080Ti
幾正,不過如果可以240排就最好
Pppk 發表於 23-10-2019 17:44

2080 Ti 唔會喇...
真係太貴~~~~~~~ 同埋我又唔追 "144"

自己用 1080 hybrid, 夏天唔開冷氣玩 GTA, 張 card 都唔過 57C
記憶中跑 benchmark 都好似唔過 60C (?)
所以 120mm 都夠喇

(同埋如果佢出 240mm, 好多人都裝唔落呢~~~)
作者: Pppk    時間: 2019-10-23 17:56

張卡同前代比真係型好多,如果光汚染可能重正,加延長打直放
作者: ventra    時間: 2019-10-23 18:01

係, 型o左好多~~~
不過個風扇無光污染 XXDDDD

(講返之前)
如果係 2080 Ti, 我會一次過忍痛買~~
換o左 2080S 就唔會諗 Ti lu~~~
作者: kljlkjxcv    時間: 2019-10-23 21:02

買左幾錢?
作者: ventra    時間: 2019-10-23 22:20

買左幾錢?
kljlkjxcv 發表於 23-10-2019 21:02

amazon 條 link 個價冇變
都係 $809.99
作者: messihung    時間: 2019-10-24 00:29

正呀
作者: beyblade    時間: 2019-10-24 00:29

我月頭係美蛋買左張 2080S XC HYBIRD 送COD MW, USD 759.99
再用轉運送上門(HKD170運費)
但發現個PUMP都幾嘈 好似放左個迷你雪櫃係旁邊咁
作者: ventra    時間: 2019-10-24 05:35

回覆 10# beyblade

pcie 未插到最實, 震?
aio 都用過 4款, 唔覺有 pump 嘈問題~~~

另, ftw 系列 d pcb 足料d 呢

另, call of duty mw 唔諗住 claim 喇... activision (blizzard) 野黎
作者: chrism    時間: 2019-10-24 05:50

好奇問下2080S玩GTA5全部開最高有幾多FPS
作者: ventra    時間: 2019-10-24 09:59

好奇問下2080S玩GTA5全部開最高有幾多FPS
chrism 發表於 24-10-2019 05:50

5820K@4.2GHz
1440p, all max, grass high, msaa 2x
around 80-110
作者: harry071318    時間: 2019-10-24 11:20

呢張我都等緊佢跌番價先入手, 月頭佢仲做緊usd769, 等埋3900x無左炒價就一炮過係美森或者newegg買. 我諗要等到blackfriday
作者: Miipp    時間: 2019-10-24 11:41

半步旗艦, 正野
作者: pc5    時間: 2019-10-24 15:41

可惜樓主唔玩call of duty mw, 如果唔係可以試下開埋光追夠唔夠做
作者: chrism    時間: 2019-10-24 18:39

回覆 13# ventra

咁高 我用99K加2080TI 2K全開到盡都係得9X-100FPS
作者: 散熱豚    時間: 2019-10-24 19:05

回覆 1# ventra

正野~支持開箱~~支持diy~~~

D色撞得幾好睇 , 好Cyberpunk Feel
作者: kljlkjxcv    時間: 2019-10-24 21:32

呢張我都等緊佢跌番價先入手, 月頭佢仲做緊usd769, 等埋3900x無左炒價就一炮過係美森或者newegg買. 我諗要 ...
harry071318 發表於 2019-10-24 11:20

有平買平, 我等xc hybrid劈價
作者: nihplod    時間: 2019-10-24 22:33

真係好正斗, 又夠環保
作者: ventra    時間: 2019-10-25 00:03

回覆 17# chrism

你 MSAA X4?
作者: ventra    時間: 2019-10-25 00:03

有平買平, 我等xc hybrid劈價
kljlkjxcv 發表於 24-10-2019 21:32

但係 custom card 都係 8月先出......你有冇見過 regular 2080 有平過?
作者: ventra    時間: 2019-10-25 03:56

回覆  ventra

咁高 我用99K加2080TI 2K全開到盡都係得9X-100FPS
chrism 發表於 24-10-2019 18:39

o岩o岩開 game 試多次, 楂直昇機 (savage) o係度亂射 missile, 係咁爆, 都有 8x fps
office garage 98fps
有時飛車 (周圍 traffic 一般) 時都有 ~110fps

見過最低有 78fps, 但係只係出現過 1秒半秒咁
作者: ventra    時間: 2019-10-25 03:59

可惜樓主唔玩call of duty mw, 如果唔係可以試下開埋光追夠唔夠做
pc5 發表於 24-10-2019 15:41

玩 minecraft 咪得 XXXDDDDD

講真 : 覺得 ray tracing 未係實際時候用
可能去到 nvidia 4000 時, software 同 hardware 都好o左好多, 到時開 RT 就好似依家開 FXAA OR MSAA 2x (or 兩者中間) 咁
唔係真係認真食太多資源
作者: chrism    時間: 2019-10-25 04:25

回覆 21# ventra

X8  如果X4有110-120FPS
作者: ventra    時間: 2019-10-25 04:42

回覆  ventra

X8  如果X4有110-120FPS
chrism 發表於 25-10-2019 04:25

........................
咁點同呢? 我講o左我 MSAA 2x
你擺明曬啦... 9900K + 2080Ti 同我 5820K +2080S 比
仲要講 "咁高 我用99K加2080TI 2K全開到盡都係得9X-100FPS"

作者: Pppk    時間: 2019-10-25 04:51

淨係2080Ti起碼高你15fps去右喇
作者: ventra    時間: 2019-10-25 05:06

淨係2080Ti起碼高你15fps去右喇
Pppk 發表於 25-10-2019 04:51

搾林保 Aventador, 然後話 :
「E? 你架 Supra 咁快o既?」
typical d-bag

p.s. 仲有 9900k vs 5820k 呢? 加加埋埋差唔多 30fps 啦
作者: sniperbb    時間: 2019-10-25 10:36

想請教一下, 我見EVGA官網有時個價會比森林仲平,
點解唔响官網買? 係咪因為官網唔送香港 / 轉運倉?
作者: ventra    時間: 2019-10-26 13:03

想請教一下, 我見EVGA官網有時個價會比森林仲平,
點解唔响官網買? 係咪因為官網唔送香港 / 轉運倉? ...
sniperbb 發表於 25-10-2019 10:36

1. 開頭同一張 card EVGA 有 $40 instant rebate, 但無貨, 第一次有貨, 我入o左 cart, 到 payment 時賣晒
2. 第 2次有貨, 我 15 16, 最後無買到
3. 之後無o左 $40 rebate
4. official 唔一定平, 要自己睇, 多數 models 都貴過 amazon
5. official 唔寄 international, 要 track 寄轉運倉, 之後又要等個倉 weight, 再等你俾錢, 俾完錢再安排 shipping, 又要 track, track 到佢到香港倉又要等佢覆再寄上你屋企, 又 track
我不如直接 amazon 一次過 amazon ---> home 好過
6. 咁o岩我好想睇o個兩本書, 香港 d 人依家乜都中文版, 去大書局搵到就算有都貴好多 (問過係無, 連 Neil deGrasse Tyson 都唔知係邊個)

早知 #2時買, 平 $40 當 shipping hassle, 要隻 Control game 好過要 cod mw, cod mw 唔諗住 claim

re #4 好似我呢一張 2080 super ftw3 hybrid 咁, 我 11OCT order, 由十月頭到今日 check, evga official 都係無貨
作者: sniperbb    時間: 2019-10-26 17:56

回覆 30# ventra

了解晒,唔該晒師兄
作者: Australis    時間: 2019-10-26 21:44

支持開箱
作者: MelonGx    時間: 2019-10-27 12:20

我之前交易廣場收嗰張 EVGA 1070 SC HYBRID
就係接近 A 咁擺
冇乜問題
超頻到冒晒煙都只係 46 度
作者: ventra    時間: 2019-10-27 12:22

回覆 33# MelonGx

你有冇掉轉吧風扇裝?

46C 唔正常喎..... 室溫 20C?
作者: MelonGx    時間: 2019-10-27 12:37

回覆  MelonGx

你有冇掉轉吧風扇裝?

46C 唔正常喎..... 室溫 20C?
ventra 發表於 2019-10-27 12:22

如果裸奔,得40度,46已經算熱了。
作者: Pppk    時間: 2019-10-27 12:51

我之前張Asus改咗待機27度,full loading 45度,唔係張張卡做到,一般full loading5X~6X度左右,不過呢啲真係體質問題,所以唔係好似你咁講,如果你講係待機就真係熱
作者: MelonGx    時間: 2019-10-27 13:19

我之前張Asus改咗待機27度,full loading 45度,唔係張張卡做到,一般full loading5X~6X度左右,不過呢啲真 ...
Pppk 發表於 2019-10-27 12:51

講得出 超頻到冒晒煙 梗係 full load
作者: Pppk    時間: 2019-10-27 13:23

我係講你張卡體質好喇,1070有幾熱,我張1080Ti 45度嗽,無冷氣~
作者: MelonGx    時間: 2019-10-27 13:35

我係講你張卡體質好喇,1070有幾熱,我張1080Ti 45度嗽,無冷氣~
Pppk 發表於 2019-10-27 13:23

1080Ti 45 咁低嘅
聽講 2080Ti 水冷都有平均五十幾
作者: Pppk    時間: 2019-10-27 13:43

無啦都賣咗比人,而家用緊果張51~53度Full loading唔差
作者: MelonGx    時間: 2019-10-27 15:08

無啦都賣咗比人,而家用緊果張51~53度Full loading唔差
Pppk 發表於 2019-10-27 13:43

1080Ti 2080 2080S 速度唔夠快,不然我都出手
而家舊年交易廣場收嗰張 2080 頂住先,可能以後改下 Arctic Accelero Extreme 3/4
之前收嗰隻 V6000 都啱,但 4-slot 裝上去我唔駛用其他卡
作者: alanwong912    時間: 2019-10-28 20:01

我張1080 ti 都係跟A咁放
依家idle 36度
作者: Pppk    時間: 2019-10-28 20:33

[attach]2157330[/attach]
待機27度,full loading 49度無冷氣
作者: gaparhinn    時間: 2019-10-29 17:09

見到2080ti x 保鮮紙條芯  就笑左出聲
作者: kkl72    時間: 2019-11-3 14:33

見到2080ti x 保鮮紙條芯  就笑左出聲
gaparhinn 發表於 2019-10-29 17:09

真係睇左好多日,都睇唔到笑位係邊,可否告之?
作者: Pppk    時間: 2019-11-3 19:59

佢可能係話佢用個條紙筒頂住張卡有啲肉酸掛
不過Ching張2080super有個OC制喎,有冇試試?
作者: kkl72    時間: 2019-11-4 02:28

不過Ching張2080super有個OC制喎,有冇試試? ...
Pppk 發表於 2019-11-3 19:59

咁都好笑?廢物利用,我覺得幾環保丫
作者: kkl72    時間: 2019-11-4 02:29

不過Ching張2080super有個OC制喎,有冇試試? ...
Pppk 發表於 2019-11-3 19:59

仲有佢好似行緊OC bios 了
作者: OHiToMiO    時間: 2019-11-4 09:22

全Post最正就係紙筒用法
環保又實用
作者: kljlkjxcv    時間: 2019-11-4 19:12

kkl72 發表於 2019-11-4 02:28

俾舊幾水買條大廠出o既棍就真係笑死我
作者: ridickidonky    時間: 2019-11-4 19:29

我張 aorus 2080ti 有 柱送
作者: lost1024    時間: 2019-11-4 21:36

回覆 23# ventra

望落而家D Games如果唔開光追玩4K都夠喎
作者: harry071318    時間: 2019-11-5 11:27

回覆 11# ventra
Amazon有沒Email COD:MW code比你,
網上睇今期Nvidia promotion 係amazon買卡無得redeem free game
作者: ventra    時間: 2019-11-5 14:50

回覆 52# lost1024

其實我覺得 ray tracing 都係 d cosmetic 野黎o者

首先個 tech 未 ready, 其次你玩緊o個時 90% 都唔會覺, 除非睇片 A:B comparison

所以.... 冇諗住用 ray tracing
或者等 ray tracing 同 FXAA 差唔多食一樣咁多 hardware 先算啦
作者: ventra    時間: 2019-11-5 14:53

回覆  ventra
Amazon有沒Email COD:MW code比你,
網上睇今期Nvidia promotion 係amazon買卡無得redeem fr ...
harry071318 發表於 5-11-2019 11:27

首先, 係 nvidia 送, 關 amazon 咩事?
其次, 係你去 nvida / card 牌子度登記, 唔係人地 send 俾你
再者, Blizzard / Activision 唔會玩, 我上面都有講過

請問你邊度睇到話 amazon 買 card 無 code?
作者: Pppk    時間: 2019-11-5 15:10

[attach]2158866[/attach]
我張2080super尋日設定Afterburner時開着個FF15 benchmark1080p最高測試個分都幾高吓,超越咗官網個Titan V個分,你張水冷卡OC咗後勁唔勁?
作者: harry071318    時間: 2019-11-5 16:07

回覆 55# ventra
Nvidia係搞promotion, 派code官方有講要搵番Retail partner, 偏偏今期就無Amazon份
https://www.nvidia.com/en-us/gef ... e/terms-conditions/   

問過evga us, evga個登記只會派比佢自家官網買, 然後search過reddit同nvidia forum發現好多人係amazon買卡都話唔送code. 所以問下你有沒收過amazon email拎到code.

依家係US newegg買呢張卡再集運黎香港
作者: ventra    時間: 2019-11-6 04:24

我張2080super尋日設定Afterburner時開着個FF15 benchmark1080p最高測試個分都幾高吓,超越咗官網個Titan  ...
Pppk 發表於 5-11-2019 15:10

我無 OC 呀
我都跑o左幾次, 發覺 5820K 可能同 d 新 ram 唔係好夾, 4.2GHz 降返落去 4.0GHz 行 2666MHz 先無事
(4.2 @ 2666 run 1080p standard ok, 但 run high 就 100% 死)

結果....
[attach]2158988[/attach]

有 d seafood 痕想換 9900K + B365 (Win7)
但好快又出 10系 (10900K), 又唔知會唔會有 chipset support win7 呢....
等下先~~
作者: Pppk    時間: 2019-11-6 08:32

就係是旦試下都咁堅,原本我以為同2080Ti都有一段距離~
上代1080同1080TI真係差好多
下代唔知有幾強,不過Amd未追上嚟,重可以慢慢來
作者: ventra    時間: 2019-11-6 11:39

回覆 59# Pppk

之前用 1080, 就係有 d 後悔點解當時唔一次過用 $799 買 1080 Ti
今次決定上 2080S, 就係諗住一次過, 冇 5年都未必會再 upgrade...
始終個 mon 係所謂嘅樽頸位 (1440p@144Hz) , 而我又甚少玩 AAA games
又冇打算上 4K, 又冇要求 "144穩"

不過 FF15 睇到佢本身唔係 極度超級 食 graphics card 資源, 叫做 d 畫質靚得黎比較有 "良心" XXDDD
作者: Pppk    時間: 2019-11-6 22:28

我再試,個分直迫2080Ti, crazy
[attach]2159136[/attach]
作者: Kennn    時間: 2019-11-10 12:51

[attach]2159704[/attach]
其實同2080ti都仲有一段距離,不過我用3700X係差啲
作者: Pppk    時間: 2019-11-10 13:14

2080Super光追遊戲表現上ok嘅,不過新出果隻荒野2整到2080Ti係4K下都係得4xFps,對於追求極致就如無底深潭~
不過大部份人都用緊1080P嘅時候,太勁又變得多餘,加上礦潮做成大量性能唔差嘅卡,對新卡售賣情況自然有影響,推出嚟光追又未能爲市場帶來意欲,加上價格未有回落,只不段推出不同程度卡種到市場,最後都只有行高消費路線,中低階死撐又降唔到幾多~
作者: natsu    時間: 2019-11-10 13:58

Pppk 用version 1.2, Kennn用version 1.0 可能結果唔同

via HKEPC Reader for Android
作者: Pppk    時間: 2019-11-10 15:29

無所謂呀,個重點係張2080Super個分有2080Ti咁勁,咁佢張Ti可以再勁D嘅,話晒個價錢都咁勁
作者: Kennn    時間: 2019-11-10 23:33

Pppk 用version 1.2, Kennn用version 1.0 可能結果唔同

via HKEPC Reader for Android
natsu 發表於 2019-11-10 01:58 PM

你唔講,我都唔知原來佢個benchmark都會有update,咁我補返ver1.2個跑分
[attach]2159791[/attach]

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2