標題: RTD1185系列 - 亿格瑞R160 [打印本頁]

作者: E680i    時間: 2012-2-28 17:20     標題: RTD1185系列 - 亿格瑞R160

估唔到重有得出!

圖片附件: r160.jpg.thumb.jpg (2012-2-28 17:21, 67.99 KB) / 下載次數 2
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1325244&k=6f7e534c4099f61f507f8a943ceec84f&t=1618650904&sid=1hY8MOtsFOi

作者: T400    時間: 2012-2-28 18:05

作者: alex008    時間: 2012-2-28 19:55

點解部R300 賣到1780元?都系1186 IC!
作者: redhothits    時間: 2012-2-28 20:47

1185仲要賣599人仔.
咁咪好貴
作者: T400    時間: 2012-2-28 21:31

作者: allen2007    時間: 2012-2-28 22:15

幾日前見到,聽講賣399人仔,好似想打其他牌子咁
不過反而出1185,實在好奇怪,而且個樣似Eaget,不過無射手專用下載字幕功能,
又唔夠H記有專用server咁好,都唔知間廠點諗

搞個1186全半價好過啦,仲出1185新產品,諗起都想笑
作者: T400    時間: 2012-2-28 22:20

作者: allen2007    時間: 2012-2-28 22:52

個樣似Eaget平價入他廠死貨, 托高賣
T400 發表於 2012-2-28 22:20

樣有小小似,應該唔會買杰系死貨掛
作者: T400    時間: 2012-2-28 23:08

作者: appleloves    時間: 2012-2-29 14:36

REALTEK 晶片 好咩!! 我只覺好平!!
作者: redhothits    時間: 2012-2-29 14:54

redhothits兄最近玩乜多?
買blu-ray writer自己焼disc?
掂唔掂有冇link?
T400 發表於 2012-2-28 21:31

係呀. T大
淘寶貨, 連運費約港元400. so far so good. 部機同你去展*/新高登見到既一樣(佢地賣$580)
樣係一手貨, oem包裝, 部機包膠, 再用膠袋入, 仲有一個大盒入住.
送一隻變型金剛3blu ray,  一條sata cable, 三粒羅絲.

暫時燒過三隻v 記printable 6x碟($85 10隻), 每隻燒約15-16分鐘,
全部都通過verify.
操作亦頗寧靜.

今晚pm條link俾你.

另外, 我買咗元谷x6
都唔算太差 (或者我用到/試咗既功能好少, 未見到佢地煩野)
睇電視, 轉台都算好順.
錄就搞野d, d folder/filename唔係繁中, 全部怪字, 可能係我set錯野.
作者: T400    時間: 2012-2-29 15:10

作者: T400    時間: 2012-2-29 15:17

作者: allen2007    時間: 2012-2-29 15:55

嘩正喎睇嚟係咁時勢, 都買得過ge
多謝redhothits兄報告先
T400 發表於 2012-2-29 15:10

我有D outdate唔知你地玩緊乜
作者: appleloves    時間: 2012-2-29 16:14

回復 13# T400
師兄:
用電腦出hdmi 1.4 ---> tv 你有何意見,覺得效果如何? 我在考慮切部m-itx pc 做 nas 或 media pc
作者: redhothits    時間: 2012-2-29 19:37

我有D outdate唔知你地玩緊乜
allen2007 發表於 2012-2-29 15:55

講緊淘寶blu ray writer,
今時今日hd咁貴, blu ray writer做back up, 做儲存都係一個可以考慮既方案
作者: allen2007    時間: 2012-2-29 22:07

講緊淘寶blu ray writer,
今時今日hd咁貴, blu ray writer做back up, 做儲存都係一個可以考慮既方案 ...
redhothits 發表於 2012-2-29 19:37

不過唔夠HDD快速過嘢咁爽,
無晒位,唯有搵D值得保留先燒碟LU.
作者: redhothits    時間: 2012-2-29 22:09

不過唔夠HDD快速過嘢咁爽,
無晒位,唯有搵D值得保留先燒碟LU.
allen2007 發表於 2012-2-29 22:07

當係多一個唔同類型既media做backup咋.
作者: allen2007    時間: 2012-2-29 22:13

當係多一個唔同類型既media做backup咋.
redhothits 發表於 2012-2-29 22:09

今年內都唔知去唔去得返上年水平
仲有無平D方法
作者: redhothits    時間: 2012-2-29 22:17

今年內都唔知去唔去得返上年水平
仲有無平D方法
allen2007 發表於 2012-2-29 22:13

老實講, 我唔係咁睇好,
現在1500買3T, 你覺得點?
作者: T400    時間: 2012-2-29 22:21

作者: allen2007    時間: 2012-2-29 22:25

老實講, 我唔係咁睇好,
現在1500買3T, 你覺得點?
redhothits 發表於 2012-2-29 22:17

回想二十年前240MB都唔只呢個價

如果以上年最平6舊樓下有2T計,又真係幾貴,好在我仲未開始要套套BD ISO.
不過已經所剩無幾,要搵個解決方案先搞得掂.
作者: T400    時間: 2012-2-29 22:27

作者: redhothits    時間: 2012-2-29 22:38

回想二十年前240MB都唔只呢個價

如果以上年最平6舊樓下有2T計,又真係幾貴,好在我仲未開始要套套BD ...
allen2007 發表於 2012-2-29 22:25

咁考慮吓blu ray啦
作者: C-Leung    時間: 2012-2-29 22:38

根本就係散死貨, 但大把人當執到宝
T400 發表於 2012-2-28 18:05

我好耐冇留意hdplayer,點解話係散死貨、逃亡潮?
因為1186定會再有新chip
作者: allen2007    時間: 2012-2-29 22:43

咁考慮吓blu ray啦
redhothits 發表於 2012-2-29 22:38

而家平左都值得諗諗
作者: T400    時間: 2012-2-29 22:45

作者: T400    時間: 2012-2-29 22:47

作者: allen2007    時間: 2012-2-29 22:48

回復  C-Leung

呢個post係講舊年chipset-1185, not 1186
你好耐冇玩, 对你嚟講1185/1186重係新野 ...
T400 發表於 2012-2-29 22:45

係而家好多online都唔多掂,係時候同蟹仔

回歸高畫質都係時候
作者: allen2007    時間: 2012-2-29 22:54

回復  allen2007

你都所剩無幾, 平日你唔dl架
T400 發表於 2012-2-29 22:47

呢排多左
就黎要用住D 1:1 backup頂住先
作者: C-Leung    時間: 2012-2-29 23:15

回復  C-Leung

呢個post係講舊年chipset-1185, not 1186
你好耐冇玩, 对你嚟講1185/1186重係新野 ...
T400 發表於 2012-2-29 22:45

我知唔係講1186,同埋1185的確都出左一段日子
聽講1186比1185只係多左個3D,唔知真定假
只不過對比1073,1185連風扇都唔駛加,應該都唔錯下

你樓下allen c hing話好多online都唔多掂,係咩一回事?
早幾個月先update過部1073 r5,都仲有唔少野睇wor
不過自己真係冇乜心機用remote搵片睇,所以真係好少用
作者: allen2007    時間: 2012-2-29 23:30

你用1073 R5 同1185,118比,除3D ISO同1.0menu外,分別唔會太大.
至於online,可能你用老電會比較好小小,3個系列都一樣內容,睇直播波簡直搵苦黎申
用部1073睇吓RMVB同online,跟住物色吓畫質好D嘅機,好過再玩蟹仔啦.
作者: T400    時間: 2012-2-29 23:31

作者: T400    時間: 2012-2-29 23:33

作者: allen2007    時間: 2012-2-29 23:41

有幾多隻1:1
T400 發表於 2012-2-29 23:31

唔話比你你知,費時打我主意

唔重要嘅,得2隻2T,已經排緊隊想做佢
作者: allen2007    時間: 2012-2-29 23:43

1186比1185多左3D, android, 快250Mhz, 多d ram
T400 發表於 2012-2-29 23:33

唔係部部1186都4GB RAM架,有D得512MB,仲要行Android,見到都想死
作者: T400    時間: 2012-2-29 23:47

作者: T400    時間: 2012-2-29 23:51

作者: allen2007    時間: 2012-2-29 23:55

俾你識穿咗添
T400 發表於 2012-2-29 23:47

你唔夠用好耐啦
實知你諗乜架.
作者: allen2007    時間: 2012-2-29 23:58

有偽hi-fi自然有揾笨級86 la
T400 發表於 2012-2-29 23:51

我不是偽hi-fi,而係平價A20
我嘅分身有好多,全部千頭,86係時候
作者: T400    時間: 2012-3-1 00:09

作者: allen2007    時間: 2012-3-1 00:15

Support 全面放棄1185/1186
T400 發表於 2012-3-1 00:09

蟹仔唔生性,加小小嘢又當新chip,已經比佢玩夠啦

係時候進入高清新景界
作者: redhothits    時間: 2012-3-1 12:34

蟹仔唔生性,加小小嘢又當新chip,已經比佢玩夠啦

係時候進入高清新景界 ...
allen2007 發表於 2012-3-1 00:15

但係咁多油水, r記點捨得放棄
作者: allen2007    時間: 2012-3-1 12:44

但係咁多油水, r記點捨得放棄
redhothits 發表於 2012-3-1 12:34

低價嘢,無乜肉食,除非加多粒chips以提高畫質同音效,
將會打死好多機,不過會對firmware編寫要求更高,呢方面都要好多錢去搞
作者: redhothits    時間: 2012-3-1 12:54

低價嘢,無乜肉食,除非加多粒chips以提高畫質同音效,
將會打死好多機,不過會對firmware編寫要求更高,呢方 ...
allen2007 發表於 2012-3-1 12:44

咁佢死都唔出新機, 齋出晶片, 等你地冇得比較, 一樣有排玩
作者: allen2007    時間: 2012-3-1 13:06

咁佢死都唔出新機, 齋出晶片, 等你地冇得比較, 一樣有排玩
redhothits 發表於 2012-3-1 12:54

好多個人產品已經有番相當高播放能力,如果再唔係畫質方便落手,
再難有生存空間,因為手機,平板發展得仲快過播放機市場,
而家已經有部份功能超越左蟹仔,唔加把勁真係死得.

Sigma同Marvell又至力搞高畫質,蟹仔兩面受敵,睇見佢都覺牙煙
作者: redhothits    時間: 2012-3-1 15:40

好多個人產品已經有番相當高播放能力,如果再唔係畫質方便落手,
再難有生存空間,因為手機,平板發展得仲快 ...
allen2007 發表於 2012-3-1 13:06

但so far都冇消息
作者: allen2007    時間: 2012-3-1 22:17

但so far都冇消息
redhothits 發表於 2012-3-1 15:40

黎緊仲有1187出,比你有無興趣入手?
作者: T400    時間: 2012-3-1 22:19

作者: redhothits    時間: 2012-3-1 22:19

黎緊仲有1187出,比你有無興趣入手?
allen2007 發表於 2012-3-1 22:17

no la.剛買元谷x6冇幾耐, 唔想再洗錢.
屋企仲有部mygica mp300賣唔出
作者: allen2007    時間: 2012-3-1 22:30

我儲定$買4K
T400 發表於 2012-3-1 22:19

no la.剛買元谷x6冇幾耐, 唔想再洗錢.
屋企仲有部mygica mp300賣唔出 ...
redhothits 發表於 2012-3-1 22:19

所以話蟹仔仲有無路比佢行都成問題就係咁解.

4K真係好吸引,我都要留D錢迎接4K年代
作者: allen2007    時間: 2012-3-3 14:47

上返2張拆機圖算
做工都算唔錯,可惜遙控又再用杰系遙控,非常唔好用,上一代好用好多

一貫紅色底板,風扇又再用平價嘢,好心換個好D比人啦,知唔知好嘈架

無左wifi接頭,想加要焊返先有機,想用wifi用手指算lu

圖片附件: DSC_7230_jpg_thumb.jpg (2012-3-3 14:40, 57.21 KB) / 下載次數 3
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1327072&k=f024dff190e33f84d0ac27a54d488b52&t=1618650904&sid=1hY8MOtsFOi

圖片附件: DSC_7342_jpg_thumb.jpg (2012-3-3 14:40, 64.32 KB) / 下載次數 1
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1327073&k=edd2ed1701c1784f1ff7e5999fb40020&t=1618650904&sid=1hY8MOtsFOi

圖片附件: DSC_7344_jpg_thumb.jpg (2012-3-3 14:40, 105.52 KB) / 下載次數 3
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1327074&k=d19c28e76f65186ddee842d51f61b4d4&t=1618650904&sid=1hY8MOtsFOi

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2