標題: 2009年嘅notebook到左2019年 [打印本頁]

作者: pasu_au_yeung    時間: 2019-10-9 02:59     標題: 2009年嘅notebook到左2019年

都仲有人用 ,果然牌子好緊要,俾我就扔左佢

via HKEPC Reader for Android
作者: hhsolomon    時間: 2019-10-9 03:05

回復 1 #pasu_au_yeung

thankyou thinkpad

作者: yangtz    時間: 2019-10-9 03:10

加RAM, 換 SSD.... 都仲係一條好漢(文書).
作者: bbsen    時間: 2019-10-9 04:06

回覆 1# pasu_au_yeung

10年8年前嘅 Mac book 仲有人叫價千千聲
作者: blkbd5    時間: 2019-10-9 07:24

回覆  pasu_au_yeung
10年8年前嘅 Mac book 仲有人叫價千千聲
bbsen 發表於 2019-10-9 04:06

始終有班人,點都覺得apple就系好,高大上嘛!
我手上部Acer Notebook都9年了,仲系pentium ,只要換SSD,加Ram,真系無乜問題喎!
如果你要食雞,剪片,年年換機就啱!
作者: card_captor    時間: 2019-10-9 08:00

我之前有部 MacBook air 2012 11吋,用了6年+,賣$2500即有人要 (顶配)
作者: evan11    時間: 2019-10-9 08:23

其實我唔係太介意部機cheap唔cheap,反而覺得叫自已整番部10年前既notebook或pc都整唔到...
作者: Deer272    時間: 2019-10-9 08:28

Notebook 平均預期壽命係幾多?
5年?
作者: ununfoot    時間: 2019-10-9 08:34

Notebook 平均預期壽命係幾多?
5年?
Deer272 發表於 2019-10-9 08:28

唔知,不過一般過咗5年畀錢續保都唔受

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: cap    時間: 2019-10-9 08:40

作者: pooh24680    時間: 2019-10-9 08:42

我之前有部 MacBook air 2012 11吋,用了6年+,賣$2500即有人要 (顶配)
card_captor 發表於 2019-10-9 08:00

我部2012mini 7x24 到今日仲生生猛猛

想換機老虎唔比   
作者: rhino    時間: 2019-10-9 09:07

我部2012mini 7x24 到今日仲生生猛猛  

想換機老虎唔比
pooh24680 發表於 2019-10-9 08:42

偷偷地換咗佢就得啦。 反正女士都唔多識分辨電腦啦!
作者: 野野夜孩子    時間: 2019-10-9 09:09

thinkpad x61喺大陸壇仲係神咁拜
作者: pooh24680    時間: 2019-10-9 09:11

偷偷地換咗佢就得啦。 反正女士都唔多識分辨電腦啦!
rhino 發表於 2019-10-9 09:07

唔好睇少女人  

泥一個不等價交換入境税會死人
作者: 1個閒人    時間: 2019-10-9 09:21

我有部行緊VISTA的NB,自己換SSD,換心,再加RAM...係舊電打柴,不過仍然用得
作者: rhino    時間: 2019-10-9 09:31

唔好睇少女人   

泥一個不等價交換入境税會死人
pooh24680 發表於 2019-10-9 09:11

既然Ching 嘅 boss 咁深明大意, ching 可以比一份多啲承意嘅入境稅就搞掂啦!

反正定期交入境稅,係閣下嘅天職
作者: bbsen    時間: 2019-10-9 09:35

回覆 5# blkbd5

舊notebook加ram加SSD確實係可以翻生,最大問題係個屏幕, 如果解像度低兼係反光面嘅TN panel就會用得辛苦咗d,可能要video out去大mon睇好d.
windows唔順裝過合適嘅linux就順晒,再唔係裝個openmediavault就多個慳電嘅NAS嚟做長開嘅media+BT server 。

唔好浪費,so far我翻身咗5部舊部比某電腦嘅長者用。
作者: super_hkg    時間: 2019-10-9 14:40

野野夜孩子 發表於 2019-10-9 09:09

近排賣左一部X61...有八舊
作者: ernestjai    時間: 2019-10-9 21:02

我有部2010年買仲用緊win7

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: hohohea    時間: 2019-10-10 09:00

用緊 mbp 13" 2009 8GBRAM+SSD

仲有部2012 MBP 15" i7, 好重擺埋一邊先.HAHA
作者: 豬隊友    時間: 2019-10-10 09:13

作者: 044003    時間: 2019-10-10 09:37

始終有班人,點都覺得apple就系好,高大上嘛!
我手上部Acer Notebook都9年了,仲系pentium ,只要換SSD, ...
blkbd5 發表於 2019-10-9 07:24

電量重得?
作者: yamada    時間: 2019-10-10 09:49

I am still using a 2007 T61
作者: TH30    時間: 2019-10-10 09:54

野野夜孩子 發表於 2019-10-9 09:09 AM

X61好野呀
我中意X61個樣多過X200
作者: chue    時間: 2019-10-10 10:01

年頭特登走去新高登入貨貪係 WIN7,買返黎乜都唔駛更改,裝D有用野就 OK,至近期再入部三叔就比較近,係 2013 年機,本身應係 WIN8 買返黎時 WIN10,睇左一陣硬件資訊同睇有冇有用野響裡便後已飛走改灌,唔想又多一部用用下一係成日話要更新一係唔知幾時見呢個又要攪一排,我認為最多可容忍兩部 WIN10

作者: nichtzero    時間: 2019-10-10 14:12

Win10 有能力真係要上pro版 就算用唔曬D功能 佢的確穩定過Home版好多 同埋唔會自己更新。至少我轉左pro版之後未遇過自動updata呢個問題
作者: samsamhk    時間: 2019-10-10 15:44

Win10 有能力真係要上pro版 就算用唔曬D功能 佢的確穩定過Home版好多 同埋唔會自己更新。至少我轉左pro版之 ...
nichtzero 發表於 2019-10-10 14:12

你sure嗎?小弟部t480s自從由home版上到pro版,先係自己由1803升到1903.,再幫裝埋accumulative update
作者: behappy    時間: 2019-10-10 15:51

搞到我都想找返部X61賣走佢

作者: ernestjai    時間: 2019-10-10 17:00

Win10 有能力真係要上pro版 就算用唔曬D功能 佢的確穩定過Home版好多 同埋唔會自己更新。至少我轉左pro版之 ...
nichtzero 發表於 2019-10-10 14:12

最討厭auto update
作者: hhsolomon    時間: 2019-10-10 17:05

回復 27 #samsamhk

早兩日 overnite upload to gdrive

win7 i chose "install itself",

at 3am the win7 shutdown and reboot...

win10 also once before.

how dare he can interrupt my upload!?

作者: ninekit    時間: 2019-10-11 01:14

My main computer is still a 2009 Vaio Z46GD.
作者: ernestjai    時間: 2019-10-11 08:18

My main computer is still a 2009 Vaio Z46GD.
ninekit 發表於 2019-10-11 01:14

nice
作者: leevincent139    時間: 2019-10-15 05:26

睇係用嚟做咩
打word十年機無問題ar
作者: fred2088    時間: 2019-10-15 09:31

回復 18 #super_hkg

X61 2-300 around

作者: smartlam    時間: 2019-10-15 13:51

我有部行緊VISTA的NB,自己換SSD,換心,再加RAM...係舊電打柴,不過仍然用得
1個閒人 發表於 2019-10-9 09:21

你部機仲用緊 VISTA 平台? VISTA 係十年前失敗作業系統,超慢又佔硬碟空間 !
作者: smartlam    時間: 2019-10-15 13:53

回覆  blkbd5

舊notebook加ram加SSD確實係可以翻生,最大問題係個屏幕, 如果解像度低兼係反光面嘅TN pan ...
bbsen 發表於 2019-10-9 09:35

最近我都將一部 2015 年買 HP  既 TN Mon,自己動手換 IPS Mon,確係正好多 !
作者: 1個閒人    時間: 2019-10-15 13:54

你部機仲用緊 VISTA 平台? VISTA 係十年前失敗作業系統,超慢又佔硬碟空間 !  ...
smartlam 發表於 2019-10-15 13:51

鬼叫係原裝NB咩......咪唔想改囉
作者: smartlam    時間: 2019-10-15 13:59

鬼叫係原裝NB咩......咪唔想改囉
1個閒人 發表於 2019-10-15 13:54

我有三部 Notebook 用緊,其中兩部都有原裝 Windows,一部 Win7 Home Edition、另一部 Win8.1,最後一部清水機自己裝 Win7 Pro。

之後我三部都裝哂 Win7 Pro,Win8.1 及 Win10 我都用唔慣界面,尤其我用速成輸入法,打唔到聯想字要用補丁修改,加上選字及聯想字體非常細小好難睇,所以我一直都用緊 Win7 Pro 直到依家 !

建議你嘗試裝 Win7,一定比你原廠 Vista 快順好多 !
作者: 1個閒人    時間: 2019-10-15 14:06

我有三部 Notebook 用緊,其中兩部都有原裝 Windows,一部 Win7 Home Edition、另一部 Win8.1,最後一部 ...
smartlam 發表於 2019-10-15 13:59

我都好快被迫要轉做WIN10了,
事關IE, CHROME, FIRFOX 都通知唔支援,真係好多銀行網用唔到了
作者: smartlam    時間: 2019-10-15 14:15

我都好快被迫要轉做WIN10了,
事關IE, CHROME, FIRFOX 都通知唔支援,真係好多銀行網用唔到了 ...
1個閒人 發表於 2019-10-15 14:06

我 Win7 都係就快唔支援,我亦錯過免費升級 Win10 機會了 !
作者: ernestjai    時間: 2019-10-15 14:16

我 Win7 都係就快唔支援,我亦錯過免費升級 Win10 機會了 !
smartlam 發表於 2019-10-15 14:15

邊度睇到有通知唔support?用緊win7

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: tonyau2348    時間: 2019-10-15 14:20

作者: wroy12    時間: 2019-10-15 15:55

我有一部2010年買既 MSI GX640 win7 home放左系書房配個24吋LCD Mon。每天都會用主要上網啦。

作者: smartlam    時間: 2019-10-15 15:59

ernestjai 發表於 2019-10-15 14:16

微軟官方之前已宣佈出年1月停止支援

來源 https://support.microsoft.com/zh ... -on-january-14-2020
作者: k1412    時間: 2019-10-15 16:39

我有部X230加RAM換SDD都好好用呀
作者: chue    時間: 2019-10-15 19:42

微軟官方之前已宣佈出年1月停止支援

來源
smartlam 發表於 2019-10-15 15:59

MS 單方面宣佈啫,唔駛理
作者: KinChungE    時間: 2019-10-15 19:53

ernestjai 發表於 2019-10-15 14:16

https://www.microsoft.com/en-us/ ... f-windows-7-support
No technical support
No software updates
No security updates
作者: tonyau2348    時間: 2019-10-15 21:50

作者: rion    時間: 2019-10-15 22:08

MS 單方面宣佈啫,唔駛理
chue 發表於 15/10/2019 19:42

同美國宣佈取消香港關係法一樣, 你可以唔理, 不過重點係, 佢唔再理你
作者: super_hkg    時間: 2019-10-16 09:53

回復 super_hkg

X61 2-300 around

fred2088 發表於 2019-10-15 09:31

整機95% new AFFS 屏  **DDR2** 4GBx2 ,電池99%,120GB MLC SSD,半賣半送

X61 係好野...用緊部X230T改7行keyboard ,已經可以忘記X61

重有兩部X60同T61,食之無味
作者: tonyau2348    時間: 2019-10-16 13:32

作者: Wanderer    時間: 2019-10-16 16:30

部VAIO Z135其實仲用得好地地, 不過有粒key唔work, 嘗試拆出粒key時斷鬼埋...
好地地部機又仲新正俾粒key糟蹋左sosad
作者: 暴走呆喵    時間: 2019-10-16 20:01

部VAIO Z135其實仲用得好地地, 不過有粒key唔work, 嘗試拆出粒key時斷鬼埋...
好地地部機又仲新正俾粒key糟 ...
Wanderer 發表於 2019-10-16 16:30

want to sell?
mod bios use geforce?
作者: super_hkg    時間: 2019-10-16 23:09

半賣半送是多少?
tonyau2348 發表於 2019-10-16 13:32

8舊...

為求賣出,對4GBx2 RAM係二手收返黎的-,-"

料錢都唔只,賣得出就算
作者: tonyau2348    時間: 2019-10-16 23:39

作者: ninekit    時間: 2019-10-17 01:14

Still using LR with it, photo taken this summer.
[attach]2154841[/attach]
睇係用嚟做咩
打word十年機無問題ar
leevincent139 發表於 2019-10-15 05:26

作者: super_hkg    時間: 2019-10-17 09:06

Not too bad.
會入手x2100?
tonyau2348 發表於 2019-10-16 23:39

4千幾人仔,有D 難搞

近來用平機,x220, x230T 各一,自改7行keyboard同Bios,Linux 打字上網youtube打舊Game冇乜難度
已經比X61 快好多了
作者: ernestjai    時間: 2019-10-17 09:18

Still using LR with it, photo taken this summer.
ninekit 發表於 2019-10-17 01:14

好耐冇見到SONY logo了
作者: Wanderer    時間: 2019-10-18 09:54

want to sell?
mod bios use geforce?
暴走呆喵 發表於 2019-10-16 20:01

冇mod到bios, 研究緊有冇得上網買粒key自己replace, 乜仲值錢?
作者: ckyuen2    時間: 2019-10-21 12:25

No technical support
No software updates
No security updates
KinChungE 發表於 2019-10-15 19:53

夠愛國可以用360安全衛士之類⋯況且M$改deadline 已係慣犯
作者: deep@hkepc    時間: 2019-10-21 14:43

Acer 1810TZ, 09年9月買入, 仲著到機
作者: 暴走呆喵    時間: 2019-10-21 17:38

冇mod到bios, 研究緊有冇得上網買粒key自己replace, 乜仲值錢?
Wanderer 發表於 2019-10-18 09:54

正常既想收返玩下

因為以前有一部 好鍾意

作者: o靚仔k    時間: 2019-10-22 16:56

我有部X230加RAM換SDD都好好用呀
k1412 發表於 2019-10-15 16:39

我都用緊X230, 加左480G SSD, 加左16G RAM, 基本10秒可以開機
剛剛再加張外置1060, 可以打埋機啦。

[attach]2155652[/attach]
作者: 細RAM    時間: 2019-10-24 22:03

用緊thinkpad機,加ram, 換ssd, ,開機ok快,文書上網冇問題!
作者: ckyuen2    時間: 2019-10-25 07:52

拎部舊thinkpad 240x (唔是X240) 打快快樂樂學倉頡的路過
作者: super_hkg    時間: 2019-10-25 09:46

我都用緊X230, 加左480G SSD, 加左16G RAM, 基本10秒可以開機
剛剛再加張外置1060, 可以打埋機啦。 :d ...
o靚仔k 發表於 2019-10-22 16:56

個套件幾銀? Expresscard?

(用緊X230T)
作者: o靚仔k    時間: 2019-10-25 14:04

回覆 66# super_hkg

淘佬300人仔, yes係用express card
作者: b_boy    時間: 2019-10-25 14:26

回覆  super_hkg

淘佬300人仔, yes係用express card
o靚仔k 發表於 2019-10-25 14:04

expresscard 用緊邊張?
作者: o靚仔k    時間: 2019-10-25 14:45

回覆 68# b_boy

你同淘佬老細講你laptop型號, 佢會啤張岩你部機既express card
作者: b_boy    時間: 2019-10-25 16:17

回覆  b_boy

你同淘佬老細講你laptop型號, 佢會啤張岩你部機既express card
o靚仔k 發表於 2019-10-25 14:45

即係300人仔卡+DOCK, 咁又唔算貴
PM店名比我OK?
作者: 暴走呆喵    時間: 2019-10-25 17:57

回復 63 #o靚仔k

可以係機内置 Mon

作者: sliva    時間: 2019-10-26 08:23

MacBook 2008年金屬面 C2D 2.0Ghz 4G 1067Mhz SATAII SSD 行mac
仲好快同順 上網一定快過同期既notebook行win7
賣1000-1500 D人搶住買
作者: o靚仔k    時間: 2019-10-26 08:48

回覆 70# b_boy

$300係剩dock,  display卡要自己買, 1060無可能$300
作者: o靚仔k    時間: 2019-10-26 08:48

回覆 71# 暴走呆喵

可以呀,但要用n卡, 仲要好似750i以上既卡, AMD平卡係唔可以內mon,  仲要好難set
作者: b_boy    時間: 2019-10-26 17:46

回覆 73# o靚仔k

我講EX卡同DOCK姐, $300 0既1060, 有得賣都唔敢用啦

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2