打機食ram 問題.....

而家用緊2G ram
一般打機都用唔盡, 好似gta4 咁只係用左800MB 左右
諗緊up唔up 去4G好

1.打機會唔會睇你有幾多RAM黎決定game 既佔RAM%
即係會唔會2G 佔800MB, 4G 就會load 更多game data入條ram 到?

2.我只係用xp, 2G RAM 現時黎講對打機夠唔夠 ?

Which XP are you using first?
32bit or 64bit?

行DUAL CHANNEL會快D
所以加左會比冇加好
但睇你情況...
你應該後悔當初冇買1GBX2

原帖由 電腦膠手 於 2009-4-13 01:21 發表
行DUAL CHANNEL會快D
所以加左會比冇加好
但睇你情況...
你應該後悔當初冇買1GBX2

if he is 1 X 2GB  , just buy 1 more 1 X 2GB to be dual channel

原帖由 xdarrenx 於 2009-4-13 01:02 發表
而家用緊2G ram
一般打機都用唔盡, 好似gta4 咁只係用左800MB 左右

即係會唔會2G 佔800MB, 4G 就會load 更多game data入條ram 到?

其實2G系夠,不過點解D人個個都行4G因為雙管導,會比行單條小小今只!

其實我係行緊1Gx2
我用XP 32bit, 平時都只係睇戲打機.....
咁係咪即係唔洗加ram?

原帖由 xdarrenx 於 2009-4-13 03:09 發表
其實我係行緊1Gx2
我用XP 32bit, 平時都只係睇戲打機.....
咁係咪即係唔洗加ram?

你玩GTA4唔順咩

CRYSIS
之後2G 食17XX
4G食 22XX

原帖由 xdarrenx 於 2009-4-13 01:02 發表
而家用緊2G ram

GTA IV 食既野始終都係粒U多,打機黎講,2GB 應該夠用,但若果你要做埋拍片(Realtime capturing)等食u,ram工作一定唔夠
多ram數好似係vista發揮到其作用 我2*3gb , 行緊vista,上下網都食左我1.6 gb