[其他] Google Stadia

唔知香港會唔會推出...
佢話support 4K/8K Game~~~~
.

唔知香港會唔會推出...
佢話support 4K/8K Game~~~~
.
goshigoo 發表於 2019-3-20 08:20

補返條片,睇佢present 好正,nvidia 其實一早有不過搞唔大。
用google 自家手掣WiFi 直接連上server 會有幾多input lag

香港點會咁快有,有都係美國行先
[url=https://youtu.be/BeFnQrgtZ9k][/url]

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

用google 自家手掣WiFi 直接連上server
dan_dan 發表於 2019-3-20 09:02

佢的確係話手掣用另一條線連上server, 唔會同你個行緊chrome的pc撈埋, 但冇講咩方法.

如果就咁用wifi, 首先, 冇 "直接" 呢回事, 其實, 都係經你屋企個router 連去你個isp, 咪又係果條線.

streaming你個backend要勁, 係必需, 但最大問題係你個server farm連去玩家front end條線....呢個先係問題.

講左2019歐美出.

佢的確係話手掣用另一條線連上server, 唔會同你個行緊chrome的pc撈埋, 但冇講咩方法.

如果就咁用wifi,  ...
getterwing 發表於 2019-3-20 09:58

一般PC手掣用有線或藍牙方式同PC 溝通,然後PC 再同Server 溝通會有latency 問題。
而Google 手掣用wifi 直接同Google DataCenter 溝通跳過PC 中間角色減低latency,但google 一直無提latency 去到幾多,止係話low latency

一般PC手掣用有線或藍牙方式同PC 溝通,然後PC 再同Server 溝通會有latency 問題。
而Google 手掣用 ...
dan_dan 發表於 2019-3-20 10:06

其實佢係提唔到具體數字, 只可以講一個requirement. 因為全世界所有地區同情況都唔同, 同一個地區可能唔同時段唔同用戶數量都會唔同.

事實上lag最大問題唔係 "要經PC", 而係用戶去到isp中間果段,  呢段係最大問題, 最多不可知因素, 就算最佳情況, 個lag都會係bt個lag的數十以至百倍. 其次就係isp去datacenter果段.

其實只是等如睇片......網路只是傳送前後左右跳高趴低開槍之類數據......而傳回來的是影片......

其實只是等如睇片......網路只是傳送前後左右跳高趴低開槍之類數據......而傳回來的是影片...... ...
VADER 發表於 2019-3-20 10:13

cloud gaming唔係新鮮事, 但一直普及唔到, 因為lag.
其實佢比睇片嚴苛好多好多倍, 你睇片可以buffer定之後幾秒甚至幾十分鐘, 按掣後遲開始播幾秒都冇問題, 而且只係單向; 但你打機要傳你個input過去, 即係條路程係睇片的雙倍, 最大問題係真正要求即時, 遲0.1秒(即係6frame) 已經好嚴重 . 除非你玩回合制game.

咪唔記得Google對AI同ML都投資左好多
應該可以根據玩家的操作pattern估計 40亳秒內的按鍵可能性
再將4個frame預先送出去,
如果出現估計錯誤, 例如玩家行行下街call menu或地圖
就用最高qos送更新左既frame送出去, 咁就實現到 60 fps streaming 啦
呢d方法應該唔適合在csgo呢d esport game, 不過對GTA, AC呢d 動作 game 應該可行

咪唔記得Google對AI同ML都投資左好多
應該可以根據玩家的操作pattern估計 40亳秒內的按鍵可能性
再將4個fra ...
Adele 發表於 2019-3-20 10:39

ML? 隻隻game要在內裏做一番功夫, 播哂一堆ML module先可以知道玩家在咩情景度做咩反應, 而且越多變化的game, 系統越複雜的game, 同埋會慢慢學多D技能或者拿多D唔同裝備的game, 就更難學, 你未learn到, 玩家已經用緊另一套新裝備同另一堆新招式, 甚至轉埋玩第二隻GAME了.

而且玩家一郁就跌frame, 唔郁就順d, 即係個fps唔穩定, 睇/玩落仲衰過穩定但略低fps.

回覆 7# getterwing

佢話佢嘅優勢係你部機係會直接經ISP駁去佢個數據中心,資料都唔會出去, 係直接傳送。
咁樣速度都會好d咁話.... 問題係初步無提亞洲服務。

N記之前想做但好難,始終佢冇google咁嘅infrastructure根底。。。  今次係用custom嘅AMD chips。