冇乜嘢見解
judge conclusion 完全唔提
2單擺埋1單
見解我有講小小
講唔啱你心水咪當我冇講過囉
我OK㗎

...
餓狼 發表於 2021-9-14 12:34

judge conclusion 內有乜野特別要講的, 你講唔得嗎?
我有阻止你講??

你點解乜野攞顏色黎講?
哩單野同顏色有乜關係?
我個 post 邊一忽同顏色有關係?
其實最重顏色分歧的, 係你本人.

[EDITED]
仲有, 乜野叫 「2單擺埋1單」?
今次判決無判 apple 可唔可以俾 fortnite 上架嗎?
今次判決無判 epic 要賠錢俾 apple 嗎?

judge conclusion 內有乜野特別要講的, 你講唔得嗎?
我有阻止你講??

你點解乜野攞顏色黎講?
哩單野同顏 ...
IanW 發表於 2021-9-14 12:52

我冇話你阻我
又冇要求你講d乜
我只係話
你做緊乜
我跟住用同樣方法做

有問題?

我冇話你阻我
又冇要求你講d乜
我只係話
你做緊乜
我跟住用同樣方法做

有問題?  ...
餓狼 發表於 2021-9-14 13:23

十個 claim 只中其一;
亦因不中的 claim, 而裁定要賠錢;
人地可以唔准佢  app  上架;
人地亦有權 terminate 佢所有戶口.
為何唔可以叫「差不多算係完敗」.

我到而家都唔明我第一個 post 的引列的報導有乜野錯? 扭曲左 d 乜?

APPLE要搞你容乜易
佢又唔係淨係得APP STORE
只要針對你搞搞小手腳 就掂
最簡單係搞到你隻APP成日崩潰 然後搵人舉報你 以舉報太多為由下架你
審批既時候又可以拖長D

所有服務都係APPLE手上面

以舉報太多為由下架你
XML 發表於 2021-9-14 14:26

單講下架,呢單野鬧大果下已經下左架了吧

Apple可以唔比佢上番架

話說而加App Store係咪仲未有番佢隻要塞英雄?

單野野一搞,連google play都下埋架,我頭先search Fortnite都唔見有

BTW
apple唔止下架fortnite一個動作啦

Epic犯錯
被罰
係抵佢死嘅

但而家呢單係反告apple壟斷
雖然前後有 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 12:25

儘管蘋果贏得 10 項主張中的 9 項,但法院認為其違法加州法律規定的反競爭行為,迫使 App Store 必須放寬對於 app 內購買的控制,法院禁制令將在 12 月生效

Apple係被判犯加州法律規定的 反競爭行為 吧

不過伊馮娜·岡薩雷斯·羅傑斯(Yvonne Gonzalez Rogers)法官也認為蘋果並非壟斷者。

反壟斷法又好似另一條?定佢寫得唔好

至於 Epic Games,法院則是裁定其違反了與蘋果之間的合約

呢個點都要,EPIC自己都知

羅傑斯法官週五在這場備受矚目的審理作出判決,同時也發布了一項禁制令,將不再允許蘋果禁止開發者提供引導用戶離開蘋果 app 內購買的連結。蘋果通常會從總銷售額抽取 15 至 30% 的佣金。該禁令將解決開發者們長久以來的投訴,同時為開發者提高了可能將他們的使用者導向其網站訂閱或是購買數位內容的可能性。換句話說,蘋果的 App Store 的銷售金額很有可能大受影響,數據顯示,App Store 在 2020 年的營業額估計為 640 億美元。

如果無譯錯的話,個禁制令應該係咁既意思

雖然Fortnite就應該上唔番架

但佢D同行應該真係要多謝佢

嚟緊仲有Epic vs Google
apple 上訴失敗
後患.........
餓狼 發表於 2021-9-14 12:49

Google果邊以往都係鬆

我都玩過手遊特登做個PC版出黎,個PC版跟本係個Android模擬器

但PC版就直接比個HTML link出黎比玩家入去

如果呢單野搞得掂,以後Android果邊又直接比個HTML出黎,比玩家用瀏覽器"訪問"佢個課金頁面

十個 claim 只中其一;
亦因不中的 claim, 而裁定要賠錢;
人地可以唔准佢  app  上架;
人地亦有權 termina ...
IanW 發表於 2021-9-14 13:48

唔知幾多個claim
Epic提告係app store payment procedure嘅壟斷
而結果係
“Apple must allow other forms of in-app purchase”

你可以避開唔提嘅

你覺得呢單官司,所有人focus喺Epic洗唔洗賠?  Fortnite可以上架?

前面我有講咗
Epic係做咗毀約行為
係抵死

咁你可以話你只care Epic嘅下場

但而家戰場明顯唔喺呢個細到冇人理嘅point囉

Google果邊以往都係鬆

我都玩過手遊特登做個PC版出黎,個PC版跟本係個Android模擬器

但PC版就直接比個HT ...
Rosa 發表於 2021-9-14 14:55

後續官司對業界影響
有可能會影響到apple上訴勝率
開咗案例真係一發不好收拾

Apple係被判犯加州法律規定的 反競爭行為 吧

反壟斷法又好似另一條?定佢寫得唔好

呢個點都要,EPIC自己都知
Rosa 發表於 2021-9-14 14:40

所以 Apple 被判要開放佢的 app 內付費, 這是惟一 Epic 稱得上是"勝"的.
- 所以判詞出果日, 不少媒體就當左 Apple 哩次大鑊了黎報導.  好明顯唔少人深受相關報導所影響.

因為 Epic 這裡告 Apple 的一切都係建基於佢話 Apple 壟斷 mobile gaming 市場. Apple 的"反壟斷法" 就真係另一單野勒, 同 Epic 無關的.
- 所以判詞就有需要就哩點判斷. 亦因此,  Epic 相關的指控就唔成立了.

因為 Epic 話 Apple 壟斷不合理, 所以佢簽份 agreement 就係不合理(定應該話不合法?).
- 所以就要判斷份  agreement 是否還是 "Valid"