目的係乜? 咪錢囉..... 只係棟支旗「正義」行先, 自然多人幫拖.
IanW 發表於 2021-9-14 15:42

唔...

其他人唔知

我自己真係無直接比過錢EPIC

UE既game就玩過

其實我一直都唔知EPIC既目的係乜就真

週圍放火
Rosa 發表於 2021-9-14 15:36

扮救世主
事實係想做第2個steam食左pc市場
除左大廠之外,好多獨立/細廠都係用ue3整game
ue3佢已經食左遊戲軟件個市場
ios同android已經係手機主流 佢冇可能開發一個新os對打
所以想透過美國法律令自己利潤最大化
epic由91年到早幾年十幾廿年一直都冇咩事
直到某鵝注資之後就好似突然醒覺
學識晒某國搶佔市場既經營手法

Android APK果邊唔知想點搞,小米居然凸個頭出黎話要封APK,但有得設定

唔知Google會唔會加埋入開發者功 ...
Rosa 發表於 2021-9-14 15:44

其實 apk 向來都係「危險」的.... 因為只要你的來源有問題, 你係唔會知道入面出左乜野術的.

“ 小巨人差不多算係完敗.
基本上要求的東西近乎全落空, 惟一對 apple 不利的判決都只係令 apple 麻煩左, 未至於收唔倒錢”

佢要求嘅就係係3rd party payment procedure + 免30%抽佣
而家判“Apple must allow other forms of in-app purchase”

同你講嘅落差算唔算大呢? 2中1 都可能解完全落空嘅

你睇咗一編article好buy唔代表全部人睇完都一樣

我都話
去apple fan page 搵多d article 嚟support
一定係apple 大勝
餓狼 發表於 2021-9-14 15:45

「同你講嘅落差算唔算大呢?」
我(其實係篇報導) 係指出左個結果的實際意義及問題. 有乜野落差呢?

我係特登等幾日, 等 d 媒體撚完成份百幾頁的判詞的報導出的.
The Verge 亦唔係乜野 apple fan page.
佢之前唔同人寫的係 both side lost.... 判決當日出的.

我寫左乜野係錯?
篇報導所講是否正確?
如有不正確, 可以指出來嗎?   

基本上 developer 係唔會走得甩 apple 果份的.  apple 只係難左收 (你有可能呃倒佢).
First, and most significant, as discussed in the findings of facts, IAP is the method by
which Apple collects its licensing fee from developers for the use of Apple’s intellectual
property. Even in the absence of IAP, Apple could still charge a commission on developers. It
would simply be more difficult for Apple to collect that commission.
Indeed, while the Court finds no basis for the specific rate chosen by Apple (i.e., the 30%
rate) based on the record, the Court still concludes that Apple is entitled to some compensation
for use of its intellectual property. As established in the prior sections, see supra Facts §§ II.C.,
V.A.2.b., V.B.2.c., Apple is entitled to license its intellectual property for a fee, and to further
guard against the uncompensated use of its intellectual property. The requirement of usage of
IAP accomplishes this goal in the easiest and most direct manner, whereas Epic Games’ only
proposed alternative would severely undermine it. Indeed, to the extent Epic Games suggests
that Apple receive nothing from in-app purchases made on its platform, such a remedy is
inconsistent with prevailing intellectual property law.

唔...

其他人唔知

我自己真係無直接比過錢EPIC

UE既game就玩過
Rosa 發表於 2021-9-14 15:46

你無啫.... 不知幾多人俾...
單睇個判決結果, 單係 Fortnite 的 revenue 已經係 US$12,167,719

單睇個判決結果, 單係 Fortnite 的 revenue 已經係 US$12,167,719 ...
IanW 發表於 2021-9-14 16:20

根據返佢打官司公開既數據黎講
佢係用fortnite賺返黎既錢去補貼佢買獨佔同送game既支出
單靠玩家買佢既其他game賺返黎既錢 遠遠唔夠填佢epic store既開支
無錯係有人係epic買game
但更多既人只係拎game唔買野
同玩家一車車錢塞落肥佬銀包完全冇得比

單睇個判決結果, 單係 Fortnite 的 revenue 已經係 US$12,167,719 ...
IanW 發表於 2021-9-14 16:20

Fortnite我都知多人玩多人課

所以我都想八下件事

EPIC自己做得衰就唔好怪人
同FD用EPIC連機要開STEAM語音

根據返佢打官司公開既數據黎講
佢係用fortnite賺返黎既錢去補貼佢買獨佔同送game既支出
單靠玩家買佢既其 ...
hambaba 發表於 2021-9-14 16:34

PC果邊個EPIC我都好想知佢免費game攻勢去到幾時

最近連仁王都黎

雖然我都係玩緊Automachef

PC果邊個EPIC我都好想知佢免費game攻勢去到幾時

最近連仁王都黎

雖然我都係玩緊Automachef ...
Rosa 發表於 2021-9-14 16:39

我估至少要佢自身的功能追倒 Steam 八九成啦.
功能上差不多, 入面個 library 又有返咁上下數量, 咁 d 人至會變返睇價錢做人.