緊係我去進修啦
原告2樣嘢達成咗1樣
叫做接近完敗 / 完全落空

我就真係要學下勝負應該點分
可以分到自己 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 19:12

唔該你搞清楚, 認真的計, 係 10 個 claim 中 0.5.... 我俾 1 佢已經俾多左.
請你拿一份 EPIC 只 claim 2 樣野的 document~

唔該你搞清楚, 認真的計, 係 10 個 claim 中 0.5.... 我俾 1 佢已經俾多左.
請你拿一份 EPIC 只 claim 2  ...
IanW 發表於 2021-9-14 19:17

Judge Statement
第一個paragraph就summarize咗Epic告apple乜嘢

Plaintiff Epic Games, Inc. sued Apple, Inc. alleging violations of federal and state
antitrust laws and California’s unfair competition law based upon Apple’s operation of its App
Store. Broadly speaking, Epic Games claimed that Apple is an antitrust monopolist over (i)
Apple’s own system of distributing apps on Apple’s own devices in the App Store and (ii)
Apple’s own system of collecting payments and commissions of purchases made on Apple’s own
devices in the App Store. Said differently, plaintiff alleged an antitrust market of one, that is,
Apple’s “monopolistic” control over its own systems relative to the App Store. Apple obviously
disputed the allegations.

第一個paragraph就summarize咗Epic告apple乜嘢

Plaintiff Epic Games, Inc. sued Apple, Inc. alleging ...
餓狼 發表於 2021-9-14 19:28

總括黎講佢就係雙重標準
discord 抽成低過佢又唔講
佢大佬手機平台抽9成壓榨創作者都當睇唔到
apple google steam wegame gog 都係抽3成
sony 抽3成仲要收跨平台費 epic跪係到比錢sony
搞獨佔又唔敢搞埋微軟 話就話獨佔 但微軟pc store 可以買
我只係見到隻跳梁小丑刷存在感

總括黎講佢就係雙重標準
discord 抽成低過佢又唔講
佢大佬手機平台抽9成壓榨創作者都當睇唔到
apple googl ...
hambaba 發表於 2021-9-14 19:51

搞咩ms丫
舊年Epic take action告apple果下
ms係即時出咗封supporting letter撐Epic       

呢單嘢
根本就係古惑仔3個開場

阿東星仔落格穿阿公櫃桶底
俾耀揚執行家法
個東英仔就力數耀揚d衰嘢
就係要擺靚個大反派
俾班道德L南哥呀山雞呀名正言順去做低佢

邊度會有人仲講個俾人切咗片嘅東星仔
仲話係重點,霎戇!

有終審起碼幾年時間,但蘋果被反壟斷做肯定,唔止美國,歐盟,日本,韓國。

apple有本錢係app store內購減價,比另外開放比人既平就搞掂
依單野點解話apple無乜輸,同埋上個月就做緊,開左比netfilx同spotify

同埋唔係美國本土要拆骨,其他地方壟斷都係罰錢多,歐盟成日要保護費

Plaintiff Epic Games, Inc. sued Apple, Inc. alleging ...
餓狼 發表於 2021-9-14 19:28

依喂.... 我都唔記左仲有一種咁o既閱讀方法, 睇左頭個段當睇左.... 小學生走功課的智慧呀.

就你 quote 出黎果幾句, 已經唔係你所講的「佢要求嘅就係係3rd party payment procedure + 免30%抽佣」, 咁叫只 claim 哩兩樣野呀? 勁呀!

apple有本錢係app store內購減價,比另外開放比人既平就搞掂
依單野點解話apple無乜輸,同埋上個月就做緊,開 ...
XABI 發表於 2021-9-14 23:46

netflix/spotify, ms online gaming 賣 service 果 d 係有得打的.
game 內賣 item 理據係薄.... 最多係 r 減價... 睇哩次判詞哩個方向係有得打的.
但係哩次事件成個過程係錯的....