好嘢!

base on d乜有咁嘅comment / conclusion呢?
可以扭曲到咁去解讀?       :wa ...
餓狼 發表於 2021-9-14 10:15

同時也發布了一項禁制令,將不再允許蘋果禁止開發者提供引導用戶離開蘋果 app 內購買的連結

咁EPIC本身果個做法而加咪可以羅?

100石 $120 via App Store
100石 $100 direct to EPIC [discount!!!!! save $20!!!!!]

即係以後都可以咁做...................仲要係所有公司唔止epic 咁EPIC咪係同行上好偉大?

NYT嘅
咁睇Epic咪贏咗?
餓狼 發表於 2021-9-14 11:23

咁係咪暫時EPIC可以照原本咁做法,造埋個直接課金比EPIC既item係個App入面,比個客揀 經App store比錢 或 直接比錢EPIC

成件事都係EPIC玩到呢一步,Apple先開始入稟法庭

罰左EPIC錢,但後面既玩法就唔同曬

回覆 13# IanW

啊係我只記得導火線係 in-app payment果part

我玩過D手遊特登整隻PC版出黎,為既就係PC版果邊用HTML既方式課金比佢

以舉報太多為由下架你
XML 發表於 2021-9-14 14:26

單講下架,呢單野鬧大果下已經下左架了吧

Apple可以唔比佢上番架

話說而加App Store係咪仲未有番佢隻要塞英雄?

單野野一搞,連google play都下埋架,我頭先search Fortnite都唔見有

BTW
apple唔止下架fortnite一個動作啦

Epic犯錯
被罰
係抵佢死嘅

但而家呢單係反告apple壟斷
雖然前後有 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 12:25

儘管蘋果贏得 10 項主張中的 9 項,但法院認為其違法加州法律規定的反競爭行為,迫使 App Store 必須放寬對於 app 內購買的控制,法院禁制令將在 12 月生效

Apple係被判犯加州法律規定的 反競爭行為 吧

不過伊馮娜·岡薩雷斯·羅傑斯(Yvonne Gonzalez Rogers)法官也認為蘋果並非壟斷者。

反壟斷法又好似另一條?定佢寫得唔好

至於 Epic Games,法院則是裁定其違反了與蘋果之間的合約

呢個點都要,EPIC自己都知

羅傑斯法官週五在這場備受矚目的審理作出判決,同時也發布了一項禁制令,將不再允許蘋果禁止開發者提供引導用戶離開蘋果 app 內購買的連結。蘋果通常會從總銷售額抽取 15 至 30% 的佣金。該禁令將解決開發者們長久以來的投訴,同時為開發者提高了可能將他們的使用者導向其網站訂閱或是購買數位內容的可能性。換句話說,蘋果的 App Store 的銷售金額很有可能大受影響,數據顯示,App Store 在 2020 年的營業額估計為 640 億美元。

如果無譯錯的話,個禁制令應該係咁既意思

雖然Fortnite就應該上唔番架

但佢D同行應該真係要多謝佢

嚟緊仲有Epic vs Google
apple 上訴失敗
後患.........
餓狼 發表於 2021-9-14 12:49

Google果邊以往都係鬆

我都玩過手遊特登做個PC版出黎,個PC版跟本係個Android模擬器

但PC版就直接比個HTML link出黎比玩家入去

如果呢單野搞得掂,以後Android果邊又直接比個HTML出黎,比玩家用瀏覽器"訪問"佢個課金頁面

後續官司對業界影響
有可能會影響到apple上訴勝率
開咗案例真係一發不好收拾 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 15:02

我就覺得Google/Apple想一刀切,所有課金都經佢手,當然手續費都係佢地既目標

而洗錢活動佢地都心中有數,乜都要經佢地應該可以減少好多詐騙案件,好歹都叫有管理

如果放寬曬,一定有好多奇奇怪怪既課金(詐騙)網頁出現

包括果D課完金但無貨到手果D,又或者系統問題收左double,好多個案應該都會石沉大海

EPIC不嬲都係賤格
覺得APPLE好打就搞第三方付款
覺得STEAM好打就搞就話人壟斷 自己走去買獨佔遊戲
SONY係 ...
hambaba 發表於 2021-9-14 15:33

其實我一直都唔知EPIC既目的係乜就真

週圍放火

無可能上返架了.... 但其他戶口如 unreal engine 果 d 應該無事的.
因為佢一玩就 ios android 兩邊玩, 只 ...
IanW 發表於 2021-9-14 15:37

Android APK果邊唔知想點搞,小米居然凸個頭出黎話要封APK,但有得設定

唔知Google會唔會加埋入開發者功能或者再收緊,等普通用家唔會無端端裝到APK

事沿都係黎自大陸App既,唔記得佢邊一隻App裝完會自動爆多五六個APK自動裝埋

佢可能係靠裝第一個apk時"按過一次確定",咁後面果堆apk就可以by-pass曬自動裝埋

再玩串D,遲早將apk功能納埋入root機果邊,要開黎用就唔可以裝任何銀行apps.......

目的係乜? 咪錢囉..... 只係棟支旗「正義」行先, 自然多人幫拖.
IanW 發表於 2021-9-14 15:42

唔...

其他人唔知

我自己真係無直接比過錢EPIC

UE既game就玩過