十個 claim 只中其一;
亦因不中的 claim, 而裁定要賠錢;
人地可以唔准佢  app  上架;
人地亦有權 termina ...
IanW 發表於 2021-9-14 13:48

唔知幾多個claim
Epic提告係app store payment procedure嘅壟斷
而結果係
“Apple must allow other forms of in-app purchase”

你可以避開唔提嘅

你覺得呢單官司,所有人focus喺Epic洗唔洗賠?  Fortnite可以上架?

前面我有講咗
Epic係做咗毀約行為
係抵死

咁你可以話你只care Epic嘅下場

但而家戰場明顯唔喺呢個細到冇人理嘅point囉

Google果邊以往都係鬆

我都玩過手遊特登做個PC版出黎,個PC版跟本係個Android模擬器

但PC版就直接比個HT ...
Rosa 發表於 2021-9-14 14:55

後續官司對業界影響
有可能會影響到apple上訴勝率
開咗案例真係一發不好收拾

其實仲有好多避重就輕位

事發
Fortnite update咗
update後可以揀Epic 課金
1個鐘內就被下架

apple 罰 Epic
Epic 即刻告apple

你話
唔係特登嘅都好難有人會信

Epic根本喺度摟砌

你閱讀理解係咪有問題???

我唔只有提, 仲有講佢影響, 應該係無大家所想咁大.
這是現在直接最相關的問 ...
IanW 發表於 2021-9-14 15:21

“ 小巨人差不多算係完敗.
基本上要求的東西近乎全落空, 惟一對 apple 不利的判決都只係令 apple 麻煩左, 未至於收唔倒錢”

佢要求嘅就係係3rd party payment procedure + 免30%抽佣
而家判“Apple must allow other forms of in-app purchase”

同你講嘅落差算唔算大呢? 2中1 都可能解完全落空嘅

你睇咗一編article好buy唔代表全部人睇完都一樣

我都話
去apple fan page 搵多d article 嚟support
一定係apple 大勝

「同你講嘅落差算唔算大呢?」
我(其實係篇報導) 係指出左個結果的實際意義及問題. 有乜野落差呢?

我係 ...
IanW 發表於 2021-9-14 16:16

咁就得啦
咁我都係comment緊編article
關你叉事咩
你quote咋嘛

咁編article扭曲囉
OK?

冇人話你錯下
你啱晒~~~

講多少少花邊先

其實
個局勢呢
本來喺8月
米國有36條洲 + 華府一齊告緊Google同一樣嘢
Google本身就扯緊有做同樣exclusive payment procedure嘅Apple

計埋Epic vs Apple

嘩~~~~
花生~~~~~

咁你都講到咁, 又有乜所謂....
做人講錯野又真係唔駛認的, 面皮夠厚就可以了......

完~  ...
IanW 發表於 2021-9-14 18:49

唔係咁
可以點
男人老狗
卸落去話係編article嘅原意
咁我同編article討論呀?

不如講下
如果Epic輸晒

咁apple贏咗d咩?
連個禁制令都係指向apple嘅時候
apple 除咗筆罰款
仲贏咗咩呢

走晒去其他platform嘅Fortnite user?
喺Fortnite 課金嘅流失?

你都真係幾好笑....

我咁寫即是我同意報導.... 唔係我就寫「篇報導係指出左個結果的實際意義及問題」.
...
IanW 發表於 2021-9-14 19:04

緊係我去進修啦
原告2樣嘢達成咗1樣
叫做接近完敗 / 完全落空

我就真係要學下勝負應該點分
可以分到自己喺咁贏     

又話完
完咗又要兜

EPC真男人     

是但啦
公你贏字我輸OK?