[請教] Eeepc 1000H BIOS update 問題.

現有既 Eeepc 1000H BIOS version 係 0803, 想 update 上最新 version 既 BIOS...

試過裝華碩既 Asusupdate, 不論經 internet update 或者 download 左個 BIOS file 先裝, 一 reboot 部機就會鬧搵唔到 1000H.ROM...

試過用 USB 手指放個 1000H.ROM 入去, 之後 boot 機狂按 Alt + F2, 又係鬧搵唔到 1000.ROM...

試過用 USB 手指 boot 起部機, 入 DOS 行 afudos /i1000H.ROM, 佢會 search information, 但係 search 成半個鐘都無反應...

請問仲有冇其他方法可以 update 到個 BIOS 呢?
謝謝.

我試過同你一樣, 問題係個partition有問題, 我最後洗晒d partition 再format過就搞掂了

make sure your usb's format is FAT,
NOT fat32 or NTFS

Check whether the ROM file is under the C:\ or not...

先謝過咁多位先.

USB 手指已經 check 過係 FAT16.
download 下來的 ROM 亦已經放在 C:\ 內 (不過我見如果自動 download ROM 的 path 會係 C:\windows).

最後會試的可能會是 delete partition, 請問 peterma 兄可否講詳細少少, 係咪成個 harddisk format 後, update 埋 BIOS 先再界 partiton?

謝謝.

原帖由 dijon 於 2008-12-25 13:26 發表
先謝過咁多位先.

USB 手指已經 check 過係 FAT16.
download 下來的 ROM 亦已經放在 C:\ 內 (不過我見如果自動 download ROM 的 path 會係 C:\windows).

最後會試的可能會是 delete partit ...

我上次做係重裝winxp時先洗晒原本果d partition, 再間過2個partitions, 裝完winxp後 用華碩果個update就可以update bios了

原帖由 peterma168 於 2008-12-25 13:35 發表

我上次做係重裝winxp時先洗晒原本果d partition, 再間過2個partitions, 裝完winxp後 用華碩果個update就可以update bios了

請問果兩個 partition, 其中一個係咪 booster 既 partition?
另外個 partition 有冇其他要留意既地方?
係 FAT32 定 NTFS 呢?

謝謝.

原帖由 dijon 於 2008-12-25 13:44 發表

請問果兩個 partition, 其中一個係咪 booster 既 partition?
另外個 partition 有冇其他要留意既地方?
係 FAT32 定 NTFS 呢?

謝謝.

普通2個partition就得啦,  一個c: 一個d:, 我諗用fat32 or ntfs 都無所謂, 我係用 ntfs 既

原帖由 peterma168 於 2008-12-25 13:53 發表

普通2個partition就得啦,  一個c: 一個d:, 我諗用fat32 or ntfs 都無所謂, 我係用 ntfs 既

問題終於解決了!!

睇到 peterma 既心得, 我再由 partition 方面去入手,
我個 C 係 FAT32, D 係 NTFS,
本來諗住裝過 (之前有做定 ghost image),
但係諗下不如將個 C 轉埋 NTFS 先,
轉完再行 Asusupdate 即刻搞掂了!!!