感謝PS3:Rambus XDR內存出貨量突破1億顆

Rambus今天宣佈,XDR DRAM內存芯片的出貨了已經突破1億顆大關。
雖然因為專利限制的原因,技術上相當先進的XDR架構一直未能得到普及,但感謝PS3,索尼在每台遊戲機裡都配備了四顆512Mb XDR芯片,直接為其貢獻了絕大部分出貨量。2007年6月和2008年4月,XDR內存的出貨量分別達到2500萬顆5000萬顆,和PS3銷量同步上漲。
目前還沒有PS3銷量的最新數據,不過今年三月底的時候為2270萬台,也就等於9000多萬顆XDR芯片,依然佔據了多達九成。
至於第二代XDR2,雖然從技術角度看甚至比GDDR5還要先進,但依然無人願意採納。

其實rambus係唔係大奸商黎

PS3 唔係轉左用 DDR 咩???
PS2 就肯定係用 Rambus

原帖由 irvingtin 於 2009-6-11 10:24 發表
PS3 唔係轉左用 DDR 咩???
PS2 就肯定係用 Rambus

http://asia.playstation.com/hk/cht/ps3/consoleDetail/10701

不過其實PS3用XDR
都唔覺得比DDR3有咩優勢
size仲要少左

PS3 XDR 又係rambus

PS3 Video RAM吾用rambus,用就正

原帖由 rickylo 於 2009-6-11 08:49 發表
其實rambus係唔係大奸商黎

係大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大大奸商

都唔可以話係大奸商, 只不過佢charge 個權利金好貴, 令到成品ge 價格好貴, 佢ge 技術的確係比一d 主流技術高, 但係價錢貴, 廠商唔肯用, 所以唔普及

當然, 如果有個攞貨量咁大的客仔又真係唔憂做呢.

原帖由 kirche 於 2009-6-11 14:12 發表
都唔可以話係大奸商, 只不過佢charge 個權利金好貴, 令到成品ge 價格好貴, 佢ge 技術的確係比一d 主流技術高, 但係價錢貴, 廠商唔肯用, 所以唔普及

JEDEC 訂 SDR 標準果時, 佢咋咋啼啼唔聲唔聲塞佢拎o左專利既技術入去...
若果一早比 JEDEC 知道, 根本冇人比佢塞入去!!!
事後係四圍咁拎權利金, 咁唔係大大大大大大大大大大大大大大奸商!!!!????

原帖由 CharSiu 於 2009-6-11 10:52 發表

http://asia.playstation.com/hk/cht/ps3/consoleDetail/10701

不過其實PS3用XDR
都唔覺得比DDR3有咩優勢
size仲要少左

無解架!食水再深的咋麻……