導熱膏塗法參考-撰自pc gameshardware extreme雜誌

我問了PC Gameshardware scan了今期講導熬膏塗法的測試,原文都德文,因此大家睇chart及對字來分別吧!
註:
Klecks=一點
vollfl ächiger=平均分佈
X-förmige=x 型
parallele=平衡
Kreisform=圓圈
ohne Wärmeleitmittel=冇搽o野

圖中的結果顯示:Kreisform係最好,parallele先至係第三好,而一般人認為最好的中原一點紅式的搽法Klecksförmiger Auftrag反而冇咁好~
可能係我o個晚在taverns飲大左兩杯,睇錯左雜誌上的chart,今日睇返個scan copy先知道parallele只是第三,Kreisform才是最好。

註~人人安裝散熱器時的手法都唔同,因此這份測試只供參考,特別鳴謝PC Games hardware對導熱膏進行如此詳細的分析

塗導熱膏也是一門學問

原帖由 sacps001119 於 2009-6-12 21:45 發表
死圖

等下啦未有咁快load到

Good information, thanks Tony.. time to take out TB120 and re-apply AS5

used vollfl ächiger=平均分佈 before...

下次等我試下用Kreisform先

請問樓主, 點解 圓形 會比 平均分佈 有更好效果?

實在係百思不得其解

我係用parallele=平衡

原帖由 s20021139 於 2009-6-12 21:49 發表
請問樓主, 點解 圓形 會比 平均分佈 有更好效果?

實在係百思不得其解

因為佢地都係 4核~
你去intel及amd睇返4核的core分佈位置就可以估到

不過唔同的塗法都只係唔夠一度的溫差
對極度執著以外的人可謂無關痛癢

i7果然係熱力四射
用上靜音塔都有接近50度溫差
唔知佢個130w TDP係點定出黎
同埋用上跟U的原裝散熱器唔知會做出什麼溫度

換言之.....唔同核心數目, 最好既茶法會唔同

thanks 樓主