同Prescott果隻真-食屎都仲有段距離.
Henry 發表於 2010-2-22 06:20

都食大半舊屎啦phenom
prescott 係tdp同溫度問題, 無影響到效能問題. 兩粒PRESCOTT打孖上都可以谷到上3.4G, 佢唔夠k8 砌唔係佢問題, 就算90nm無搞成咁, PD都一樣收皮, 唔好唔記得netburst架構係2000年產物
phenom係制程搞到效能, tdp同溫度問題
你睇9950BE, 熱, 慢, 用電極高(140TDP), 根本就BE都無用, 時脈提升唔到. 個架構幾強都無用, 得果2.6ghz, 問題係個架構本身都無咩料到, integrate埋個IMC 都最多同core 2平手. intel 一落埋個imc入去, 高下立見

AMD K10.5 個預設電壓就比Intel 高,我粒X4 620係1.4V
dellasus 發表於 2010-2-22 05:22

1.4v係留位出???e 的商業決定多過實際做唔到

Haswell / Bulldozer都係全新架構
qcmadness 發表於 2010-2-21 03:21

Bulldoze有冇multi thread? 架構圖上冇注明.

同Prescott果隻真-食屎都仲有段距離.
Henry 發表於 2010-2-22 06:20

Prescott仲可以升freq (130nm -> 90nm, 3.4GHz -> 3.8GHz)
K8連升freq都唔得 (90nm ->65nm, 3.2GHz -> 3.1GHz)

Bulldoze有冇multi thread? 架構圖上冇注明.
vm8833 發表於 2010-2-22 13:30

實際係有, 只係無Intel咁aggressive
Intel係用同1個core加1個thread, AMD係1.5個core行2個thread

回復 22# BlackBird

預設電壓1.4V,可以好似Opteron 939咁 1.4加到1.475V?

但系 AMD 好多粒都可以減電減到好低哦...

65nm 噶 K8 X2 有唔少可以行到 2.5GHz+@1.2V..

但系 AMD 好多粒都可以減電減到好低哦...

65nm 噶 K8 X2 有唔少可以行到 2.5GHz+@1.2V.. ...
liangsuilong 發表於 2010-2-22 16:51

講緊提升時脈

講緊提升時脈
實頭 發表於 2010-2-22 17:03

但係 IBM 都系用 65nm 噶 SOI....都可以上到 5GHz 時脈哦...

有得研究下哦

但係 IBM 都系用 65nm 噶 SOI....都可以上到 5GHz 時脈哦...

有得研究下哦
liangsuilong 發表於 2010-2-22 17:51

90nm K8時脈仲上得高過65nm k8, okay?