微星P67/H67主機板官方照集體亮相

http://news.mydrivers.com/1/178/178920.htm

由於Intel選擇一直等待到明年年初才正式發佈早已完備的Sandy Bridge系列處理器,這次主機板廠商的準備時間可謂史上最充分。因此,各家廠商的P67/H67主機板實際上早已蓄勢待發,近期就多次出現了曝光的現象。
日前,微星的第一波LGA 1155介面主機板就在網路上亮相,包括高端性能級的P67A-GD65,中高端P67A-GD55以及小板型支援視頻輸出的H67MA-ED55。三款主 板均提供4條DDR3記憶體插槽,支援USB 3.0和SATA 6Gbps介面和千兆乙太網。並搭載了多項微星特色技術如“第二代軍規”高品質元件,易超頻二代,雙BIOS和“Click BIOS”系統,Super Charger高電流USB介面支援iPad、iPhone充電。

P67A-GD65提供兩條PCI-E 2.0 x16插槽(雙顯卡時為x8/x8),三條PCI x1和兩條PCI。晶片組提供6組SATA 3Gbps介面,協力廠商晶片另外提供兩組SATA 6Gbps和兩組SATA 3Gbps。其他介面提供2x USB 3.0,8聲道音訊,FireWire等。

P67A-GD55的PCB設計和前者相同,規格上做了簡化,比如刪減協力廠商晶片提供SATA 3Gbps介面,無eSATA,板載電壓監測點無插槽,CPU供電散熱無熱管連接等。

H67MA-ED55為Sandy Bridge處理器的內置圖形核心提供了DVI、D-Sub和HDMI輸出介面。搭載2x PCI-E x16(x16/x4)插槽,2x PCI-E x1,4x SATA 3Gbps,2x SATA 6Gbps,USB 3.0,FireWire等。

新板已經全無ide...其實做itx係咪會易左???

點睇今次MSI  變左這年的ROG 咁...

新板已經全無ide...其實做itx係咪會易左???
VADER 發表於 2010-11-7 13:04

itx不嬲都係得pci-e架啦,唔係咩

itx不嬲都係得pci-e架啦,唔係咩
Yin92 發表於 2010-11-7 13:06

我意思是...板上的零件小左....做itx板會唔會易左.....

我意思是...板上的零件小左....做itx板會唔會易左.....
VADER 發表於 2010-11-7 13:11

線路冇咁覆雜...
應該會的

同 GA 一樣有 2條多餘o既 PCI 槽, ATX 真係浪費位置...

塊板右上藍色果舊野係咩來的?

同 GA 一樣有 2條多餘o既 PCI 槽, ATX 真係浪費位置...
遊俠 發表於 2010-11-7 13:54

唔一定架,而家好多人手度仲有PCI Card,用得唔好哂

塊板右上藍色果舊野係咩來的?
louc 發表於 2010-11-7 13:58

其實有寫的...板載電壓監測點