微軟執行長Steve Ballmer表示:「明年將發表下一代的Windows」

http://chinese.engadget.com/2011 ... s-coming-next-year/

"Windows 8" 這個詞已經被提出來很久了,但是在日本舉行的開發者論壇,微軟執行長Steve Ballmer終於親口證實了這個名詞,還順便表示這個「下一代的Windows」,將會在明年推出,並且同時支援slate平板、tablet平板、PC以及其他不同的裝置。

依據ZDNet Mary Jo Foley的報導,除了Windows8 PC版本之外,還有"Windows8 slates"以及"tablets"這兩種,「斯斯」有兩種大家都知道,但slate跟tablet這兩種裝置揪竟有什麼不同?或許是Windows Embedded Compact 7的下一代?這些謎團我們只能等下週微軟Windows部門總裁Steven Sinofsky進一步澄清。Winrumors 的報導猜測屆時應該可以看到Windows 8 Tablet的使用介面,讓我們拭目以待。

三年一Windows,不是啊!

ykl 發表於 2011-5-24 16:12

唔想換既,繼續用 Windows 7 就得。作為消費者,你有權利唔去買。
而且 Windows 8 既重點係係 Tablets 部份,亦無 Vista 當初 NT Kernel 既脫胎換骨 (但係過渡期陣痛... 比人插到飛起)。

咁 Windows Server 呢???
2008 之後無聲氣???

no big deal, I won't waste $$ on buying windows

ykl 發表於 2011-5-24 16:12

其實不嬲都係3年一個新Windows ga la
係果陣Windows Vista出遲左

Windows 9 先換

出左先講

Steve Ballmer 一向都廢話連篇,就由他繼續浪費 Microsoft 的金錢吧,哈哈。

我就不會浪費金錢購買任何 Microsoft 的產品。

我不需要華麗的介面,簡簡單單,出個食RAM比XP更少既唔得咩

雖然硬件越來越進步,但不代表系統軟件佔RAM比率要越高

我不需要華麗的介面,簡簡單單,出個食RAM比XP更少既唔得咩

雖然硬件越來越進步,但不代表系統軟件佔RAM比 ...
ben20034 發表於 2011-5-24 20:04

等等先,Windows 8 開始已經走回簡單介面路線,有興趣你可以去研究下 Metro Design Language。
同埋呢,你都要睇呢堆 OS 常佔 RAM 既用處係係邊度先可以作出評論,
而唔係籠統咁話「要少過 XP」。雖然我都唔知。

或者可以話,呢個世界本來就充滿住 trade-off. 你要 performance 就得要犧牲空間用黎做 cache.
我就覺得可能 NT Kernel 本身食既 RAM 並無乜點明顯增加,但係比如話 SuperFetch 呢 D 功能就可能係 "元兇" 啦。