索尼連續七季虧損 下調銷售預測

日本最大消費電子出口商索尼(Sony),在電視需求下降及蘋果和三星電子競爭下,意外連續第七個季度錄得虧損。

截至9月底的三個月,索尼淨虧損總額為155億日圓(1.94億美元),去年同期淨虧損為270億日圓。市場此前預期為錄得盈利156億日圓。索尼下調銷售預測,但維持其全年盈利預測200億日圓。

索尼將全年電視銷售目標由1550萬台下調到1450萬台,數碼相機的銷售則由1800萬下調到1600萬。索尼已連續四年錄得全年虧損,是自1958年上市以來最差。

索尼股價跌4.1%至915日圓,今年累計跌34%。(na/u)
阿思達克財經新聞
網址: www.aastocks.com
日本造的會...

不過同其他一企一樣,蝕極都有
SONY復興之望就真係靠曬XPERIA
vcfirstben_II 發表於 2012-11-1 19:26

其實世界上邊有蝕極都有既公司...
sony 呢幾年其實不斷出售非核心資產去填...
間公司已經越黎越細...希望佢快d捱過呢個寒冬..

vcfirstben_II 發表於 2012-11-1 19:26

MOBILE部門2012年營業額比2011年多左112.1%

MOBILE部門2012年營業額比2011年多左112.1%
akitohk 發表於 2012-11-2 10:39

只係 2011 年個銷售太差, 只會反應到 2012 年個數有咁大增長....

佢自己唔爭氣, 怪得了誰?

仲要  出多啲用 A屏的機先得

仲要  出多啲用 A屏的機先得
C.K.F. 發表於 2012-11-2 10:58

人地官方話無出過喎!!!

搞到我都唔敢買。

上個月去大阪, 專登走上去佢個 專門店, 諗住買部金色 Z13
去到冇貨, 上網訂又只係俾日本人買,
有生意唔做姐

上個月去大阪, 專登走上去佢個 專門店, 諗住買部金色 Z13
去到冇貨, 上網訂又只係俾日本人買,
有生意唔做姐 ...
kirafung 發表於 2012-11-2 11:52

日本向來都係咁...唔奇,
始終都係本地人優先。
有唔少網購嘅好野都唔對外...