上面好多人以為Win32 = 32-bit version windows

我反而覺得拖慢 Windows 的元兇是 Windows 自己本身的架構, 同附加功能,
但係經過 MS 多年的 "推廣" 呢d架 ...
kfyiu 發表於 2014-6-17 21:14

拖慢既原因不在於Registry
而係移除軟件後冇刪除多餘既Registry

咪即係 Registry 囉
問題始終係  Registry 度
kfyiu 發表於 2014-6-18 19:28

Linux/Unix/Mac OS大量垃圾config file一樣會慢

小人相信好多 real-time systems (例如股票系統) 兮直接用 Win32 API...
取消 Win32API 會好大件事!!! 好 ...
toylet 發表於 2014-6-20 17:26

冇人叫舊機一定要升級Win9
根本呢D system冇事就唔會無啦啦upgrade OS
通常up得個OS都係system大翻新先會咁做, 搞得大翻新就預左software都要改

小人估 Win 9 都應該有 low-level 32-bit API...
睇下有無 emulation layer for old Win32 API .... ...
toylet 發表於 2014-6-20 17:43

就算有都效能唔方好
不如直接用翻Win7/Win8好過

好難講 M$ 會否迫所有人上 Win 9!
toylet 發表於 2014-6-20 18:03

冇得迫
正如Windows XP, 即使終止support, 亦唔代表唔用得

大把舊有system仲係Windows 2000都繼續用