全球挖礦用電量

根據 digiconomist.net 推算,挖 BITCOIN 全年耗電 14.55TWh,挖 ETHERUM 全年耗電 4.72TWh,合共 19.27TWh,以國家用電量算,全球排名71。

翻查政府統計局資料,香港2016年全年合共用電 158,500TJ,住宅耗電 43,119TJ,折算為 44.03TWh 及 11.98TWh,挖這兩種礦幣用電量,相當於五個月全港用電量,或1.6年住宅用電量。

FireShot Capture 067 -  - http___www.statistics.gov.hk_pub_B11000022016AN16B0100.pdf.jpg

加速人類滅亡
好事黎

講左環保係法國大餐,慳果一兩度電唔開冷氣,為左地球為左環保,笑大人個口

仲要炒貴晒display card

我想問用咗咁多錢同資源去運算啲乜嘢呢?

科學實驗模型果啲?

講左環保係法國大餐,慳果一兩度電唔開冷氣,為左地球為左環保,笑大人個口 ...
林洋2 發表於 2017-7-8 19:56

環保好多時只係做SHOW..同埋用嚟鬧人用...
去少啲旅行搭少啲飛機,買少啲無謂嘅,嗰度慳到更多碳排放

唔可以咁計
有好多電力好似強國有D礦場係寄生係水霸果D果D根本就係過剩多餘的電力
好似香港兩大供電都係有供過於求咁

唔可以咁計
有好多電力好似強國有D礦場係寄生係水霸果D果D根本就係過剩多餘的電力
好似香港兩大供電都係有 ...
watkower 發表於 2017-7-8 20:20

其實考慮到比例,挖礦嘅用電根本唔算好多
只係全球用電嘅千份之一...

相對地慳果一兩度電唔開冷氣,分分鐘已經係多過挖礦用電
不過啲人都唔識睇數字

我想問用咗咁多錢同資源去運算啲乜嘢呢?

科學實驗模型果啲?
Strike_Zero 發表於 2017-7-8 20:09

運算一個大 number

唔可以咁計
好似香港兩大供電都係有 ...
watkower 發表於 2017-7-8 20:20

電力公司永遠都要做到供過于求,才可以穏定電力,否則成日要停電