6核處理器 AMD Ryzen 5 1600 vs Intel Core i7-7800X 決戰 30 款遊戲

Source:
AMD Ryzen 5 1600 vs Intel Core i7-7800X: 30 Game Battle!
https://www.techspot.com/review/1450-core-i7-vs-ryzen-5-hexa-core/

i7-7800X和R5 1600系統都配置了DDR4-3200 CL14內存,但是 Intel 配備了32GB,而 Ryzen 只有16GB。 請注意,這應該不會影響結果,原因是:我沒有 32GB 3200MHz kit,可以配合到 Ryzen。

綜合所有遊戲,預設頻率下i7-7700K領先;i7-7800X 略為落後;Ryzen 5 1600 則最後
超頻時,i7-7700K繼續領先;Ryzen 5 1600 和 i7-7800X 的差距則大幅收窄

Ryzen 5 1600 @ 4.0GHz 和 Intel i7-7800X @ 4.7GHz 各自在 14 款遊戲上有較佳表現

不論預設頻率,還是超頻,Ryzen 5 1600 功耗都低於 7700K 和 7800X

預設頻率下,R5 1600($215) 比昂貴的 7700K($339) 慢 13%。不過有部分遊戲樽頸在於 GPU,所以 Ryzen CPU 仍能完全發揮 GTX 1080 Ti。
當超頻時,R5 1600 比 7700K 慢 9%,與 7800X($415) 相當。

如果你在意性價比,應該可以毫無疑問地選擇 Ryzen 5 1600。
Ryzen使用原裝散熱器便可以達到4GHz,而使用20美元的 Cooler Master 212 將會更加容易;另一方面,7800X 使用 240mm AIO 水冷並無辦法超頻到4.7GHz。相反,它需要一個 $380 的自組水冷來實現 4.7GHz。

值得一提的是,目前7800X的售價為415美元,而1600的零售價僅為215美元,所以價格幾乎是一半,更不用說AM4平台的成本明顯低於LGA2066平台。

7800X 4.7 GHz ($415 usd) vs 1600 4.0GHz($215 usd)

乜唔用接近同價位去比?
用1600平宜成40%去比?
還有可比性?
假設:小學生買支飲品,佢會選擇如何??

一個係K版  一個係X版
明明對手都係有X版可能分數會貼近唔少
但係偏偏唔揀
咁仲有咩好比?

回覆 3# akam7777

因為佢想用相同既6c12t作比較

乜唔用接近同價位去比?
用1600平宜成40%去比?
還有可比性?
假設:小學生買支飲品,佢會選擇如何?? ...
akam7777 發表於 2017-7-24 23:59

呢個係篇文關鍵所在,中階AMD CPU同Intel高端CPU性能相若(打機)

呢個係篇文關鍵所在,中階AMD CPU同Intel高端CPU性能相若(打機)
chesterip 發表於 2017-7-25 01:12

唔洗畫公仔畫出腸啦..

唔洗畫公仔畫出腸啦..
邪惡的化身 發表於 2017-7-25 01:21 AM

咪係
反正班intel死忠都係爭住做水魚架啦

咪係
反正班intel死忠都係爭住做水魚架啦
hpkpk123 發表於 2017-7-25 09:23

大大力打落塊面到爽啊嘛