高通發佈第5代自主ARM CPU架構Falkor:24核10nm

http://news.mydrivers.com/1/545/545228.htm

高通今天正式公佈了第5代自主架構CPU,即Falkor(可能的翻譯是祥龍)。

Falkor CPU其實並不新鮮,因為基於它設計的SoC在去年底就發佈了——Centriq 2400。這是用於伺服器的(最高)24核心產品,基於10nm打造。

Falkor CPU完全相容ARMv8指令集,加入三級緩存設計,支持6通道DDR4、32條PCIe 3.0,封裝尺寸55x55mm,而且雙路的話最高48核。
企業級特性有ECC記憶體、可信區域、256bit加密演算法、同步流水線技術等。
系統方面,Centriq 2400可運行在Windows Server、Linux發行版本、基於Java的Hadoop等。
高通表示,Centriq 2400將在今年底投產。
這是高通聯手微軟基於驍龍835打造消費級入門筆記本之後,企圖以ARM為跳板對Intel的Xeon的反擊,但依然面臨挑戰,主要是生態構建(相容性、工具豐富性、維護便利性)和性能表現。

E + 仲會有咩公司有可能作巨大投資換 server 及其 軟件 架構
P14 發表於 2017-8-22 00:57

任何公司都有機會啦. 你唔見唔代表D 野係消失左.

咪係, google都用曬AI專用晶片啦

回覆 3# 556556bt

都要睇用途. 呢個系統主要負責記錄倉存, 或用於專業繪圖. 況且好多工具要自製. 睇能力同價錢. 當然, AMD
EPYC係最方便, 但價格可能太過昂貴.

E + 仲會有咩公司有可能作巨大投資換 server 及其 軟件 架構
P14 發表於 2017-8-22 00:57

第一個最有機會轉係M$ Azure。一來呢粒野target data centre,二來M$同高通合作做Windows on ARM。所以M$應該會用。

回覆  556556bt

都要睇用途. 呢個系統主要負責記錄倉存, 或用於專業繪圖. 況且好多工具要自製. 睇能力同 ...
polarhei 發表於 2017-8-22 10:04

百花齊放都好既. 但問題OS support level 要差不多先得.. 否則大家都係側晒同一邊

第一個最有機會轉係M$ Azure。一來呢粒野target data centre,二來M$同高通合作做Windows on ARM。所以M$ ...
Stiggy930 發表於 2017-8-22 11:43

呢粒野應該係早前宣佈果粒. 二來WOA 係今年重頭戲.

不過Qualcomm U 應該都係要黎同INTEL 講數既工具. 不過QUALCOMM 都無乜所謂, 能夠咁樣emerge 到個market 何來而不為. 始終做gadget 同做大事既生意係唔同..

呢粒野應該係早前宣佈果粒. 二來WOA 係今年重頭戲.

不過Qualcomm U 應該都係要黎同INTEL 講數既工 ...
556556bt 發表於 2017-8-22 12:08

我睇Azure唔想依賴Intel。因為除了Falkor,Azure都會用EPYC。

我睇Azure唔想依賴Intel。因為除了Falkor,Azure都會用EPYC。
Stiggy930 發表於 2017-8-22 13:06

呢個一定,幾手準備 。
做global data center 直接入貨。個量又大,始終想減低成本同分散風險

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Windows Phone 10