模擬城市2019~~中國社會信用體系統公開低分者並實時動態上網

中國用科技實施社會信用體系,進入全監控社會雖已不是什麼新鮮事,不過,隨便用手機掃一掃地圖就能知道(或被知道)身邊有多少人欠錢不還還是挺令人毛骨悚然的。

但這真的發生了。中國河北省高級人民法院 1月 14 日上線微信小程式「老賴地圖」測試版,可以偵測使用者 500 公尺內俗稱「老賴」的失信被執行人相關資訊,包括本名、違反了什麼規定,甚至還設計了分享機制,「方便」讓使用者隨時隨地分享身邊有多少老賴給朋友圈。

所謂失信被執行人在中國法律上的定義是經中華人民共和國各級人民法院認定的「被執行人具有履行能力而不履行生效法律文書確定的義務」,再講白話一點就是中國法院認證欠錢不還的人,他們被中國法律規定不能買不動產、搭飛機、火車時不能坐二等以上艙位、也不能住星級旅館,甚至不能旅遊度假。

當然,這個地圖也把失信的法人、其他組織含括在內。官方資訊表示,這個小程式是為了「社會公眾可以通過該小程序進行監督、舉報,進一步壓縮「老賴」生存空間,促使其主動履行生效法律文書確定的義務;形成人人知法、懂法、守法的社會氛圍。」

https://www.inside.com.tw/articl ... -debtors-around-you

打開發現原來你已經俾老賴包圍
唯有乖乖地賴埋一份

所有嘅嘢,都係為咗控制人民。

香港都有啦,黑警,駐港匪軍都用緊

直情寫埋社會地位上去
等 D 貴族出遊果時 D 賤民可以出黎莫拜下

鼓勵左鄰右里互相取笑 / 批鬥 / 舉報
西利西利

鼓勵左鄰右里互相取笑 / 批鬥 / 舉報
西利西利
crackong 發表於 2019-1-20 10:54

香港雖然冇信用體系, 但FB/Whatsapp/膠連登/毒果等平台, 係互相取笑 / 批鬥 / 舉報/抽水方面作出既貢獻絕不遜色.

香港雖然冇信用體系, 但FB/Whatsapp/膠連登/毒果等平台, 係互相取笑 / 批鬥 / 舉報/抽水方面作出既貢獻絕 ...
myricky 發表於 2019-1-20 16:07

公家野點同.
你係FB 奶野, 你最多刪號,過幾個月邊有人仲認得你.
公家野跟一世.

公家野點同.
你係FB 奶野, 你最多刪號,過幾個月邊有人仲認得你.
公家野跟一世. ...
crackong 發表於 2019-1-20 16:47

係FB/Whatsapp/膠連登/毒果比人批鬥過, 好多都就咁就一世啦, 幾個月就洗到底? 有冇咁天真呀你.
安全屋條女, 其他人可能一個月就唔記得, 但佢身邊同事親戚朋友, 無一千都幾百人, 係呢D人心底永遠都唔會忘記發生過咩事囉, 基本上一提起安全屋呢幾隻字腦海多多少少就會聯想到條女, 點洗得甩呀?

互相取笑 / 批鬥 / 舉報/抽水呢D, 中國人一直幾千年都做緊啦, 不過以前資訊無咁發達, 廣泛性細好多咁解. 自從有左internet, 再加上社交app, 十年前己經將呢D人性劣性推至極限啦, 冠A呀嬌d野唔好同我講唔記得呀, 大把人仲有珍藏架.

香港夠有信貸評級啦, 邊d人最驚呢d評級呢, 破過產或者財務記錄衰過個d囉. 邊d人最驚見工比人知自己有案底呢, 咩衰過個d囉. 你驚唔驚你自己信貸評級低, 又驚唔驚要申報有冇案底呢? 本身無事無幹, 驚條毛咩, 至於話用黎取笑 / 批鬥 / 舉報/抽水仲好笑, 呢幾千年中國人根深蒂固一直存在既呢D DNA唔笑, 只係笑一個平台咁短視既?

係FB/Whatsapp/膠連登/毒果比人批鬥過, 好多都就咁就一世啦, 幾個月就洗到底? 有冇咁天真呀你.
安全屋條 ...
myricky 發表於 2019-1-20 22:35

咁安全屋條女叫咩名, 身份證號碼幾多?
你fb 見到有人po 身份證號碼, 你信po 果個就係佢本人定係借刀?

公家野點同? 如果公家野出埋身份資料, 佢就係 "真既"
就算係假既都變成 "真既".
講緊法律認受性呀.
而家係政府主動提供 "正確" 既資料比你批鬥呀.

另外 fb 出左幾耐?
你既 "一世" 得十年八年?
政府做野保存幾十年係等閒事, fb 尼 d你自己刪左,低調d,  唔係名人邊個認得你 ?