轉貼:香港的架構師告訴你關於香港零Code PM的惡行。

希望大家可以Share此Post, 不要光Like

大家好,我是來自香港的架構師,有十多年經驗,現在我想告訴廣大的台灣朋友關於香港零Code PM的惡行。零Code PM就是一群完完全全不懂技術的IT經理(Project Manager),他們佔據了香港經理人數的99.5%,分散在香港不同的IT行業,例如政府,銀行,大公司,中小企。他們不停向香港的年青技術人員散播寫代碼沒有用,寫代碼只是一條狗的邪惡思想,敗壞香港技術風氣,令香港IT振作不起來。他們用盡他們一切可以用的方法去奴代香港技術人員,因為他們覺得他們是經理,技術人員什麼都要管。因為他們完全不懂技術,基本上連for loop也寫不出來,所以只能依靠一個”罵”字來管理團隊,簡單來說就是想dev team進入奴隸制,凡事不可以問經理,總之經理要他們幹什麼他們就只好幹,幹得不好一定不會是經理問題,所有錯都是技術人員搞出來,他們要負上全部責任。零Code PM為左在年青技術人員表演自己對IT認識有多深,他們總會說自己N年前也是編寫代碼,言下之意就是他們主動放棄編寫程序而轉做經理,做經理才是皇道,編碼只是低能兒,智力一定有問題。他們提出此邪說完全摧毀了香港的IT傳承,令剛出社會做事的年青人誤信他們以為做程式設計師是不長久的。長遠導致香港IT人才數目不足,社會技術氣份無從建立等一系列的嚴重後果。零Code PM除了斷交子孫這條重罪之外,他們更加犯下胡亂外判,胡亂採購IT系統等等惡行,令香港好多有資源投放在IT的公司,他們所有項目??收場,最終嚇怕老闆,令他們再也不敢投資IT,令香港IT更加慘淡。

為了令台灣IT不受香港零Code PM影響,請廣傳此貼。記好一點,一個香港PM如果去了台灣工作,他可以幹掉一百間台灣公司,滅了幾千個台灣青年人對IT的信心,毒力非常強勁,請台灣朋友小心 !!!

https://www.facebook.com/groups/ ... _target&fref=nf

已鎖了文
這就是普遍台灣人的質素

無可否認係香港市場來講 IT 係吾值錢的 , 5千蚊月薪已經比多 ,
就好似之前廣傳過 勞記招聘 IT 要 5年經驗、C++ VB ASP JSP PHP 咩Q都要識齊
然後俾得5千月薪 .

然而香港今時今日好多公司請IT 都係 10K ~ 16K 以內 ,
不過無他的 , 他們認為 IT 吾值用太多錢去請 , 同埋太容易畢業 , 請左D 連 FOOR LOOP 都吾識寫既做 PROGRAMMER 都有 .
所以搞到 IT 呢行人工低 , 因為太多蒙混畢業生 .

IT 出路 其實得返轉行 或 自立門戶 .
BTW~建議可以參考做KOL 拍條片出個POST 都高過 IT既年薪甚至係  十年年薪~

IT ?
明明成個香港生態都係咁, 例如唔識買廁紙既某君

老實講句
台灣要同香港比百分比分分鐘會輸

論CODING水平台灣真係好唔掂
尤其我仲要望過下D台大生既水平...
勁既唔係冇,不過我地三大又見得少咩(就算唔計大陸人)
台灣科技係玩電子唔係玩軟件
下面都唔掂更加唔好講PM...

香港大學IT 畢業而家好多都唔識寫 code

根本香港成個IT環境都唔掂
周街都係垃圾外判合約工
公司剩係識想盡辦法擠壓班唔識反抗嘅IT人
專業完全冇人尊重

形象又差
一講IT香港人即刻覺得你係廢柴毒男
邊會有人想大學讀IT
讀緊嘅見到前路係咁都冇心機讀啦

唔關PM事,係班地產金融老seafood中意咁既模式
好多高科技、科研行業都係咁,搵D外行人來管理內行人,不會做事的人管理會做事的人
IT、科技相關hk已經完全徹底落後於大陸台灣的大城市,班老seafood仲未醒
如果唔係港幣、自由貿易仲有利用價值,真係D大陸人話齋‘你們xxx完蛋了’

香港大學IT 畢業而家好多都唔識寫 code
sophinic 發表於 2019-2-7 19:24

IT you means CS?

依家大陸的 IT 風氣怎樣?

好多工廠都智能化、AI 生產

唔知喺咪太開放