[明報]世衛:全球約11億年青人面臨聽力受損風險 (16:39)

[明報]世衛:全球約11億年青人面臨聽力受損風險 (16:39)
全文見: https://news.mingpao.com/ins/%e5 ... d%e9%a2%a8%e9%9a%aa

世界衛生組織(WHO)周二(12日)發表報告,全球12至35歲組群的近半數、即11億名年青人,因長時間和過度接觸大聲浪而面臨聽力受損的風險,當中包括使用手機時音量過大。

.... more ....

世衛及國際電信聯盟(International Telecommunication Union,ITU)發布「個人音頻設備使用建議準則」,建議廠家在手機設置音量及使用時間的限制,以及增設家長控制音量功能,世衛認為約一半聽力損失的個案可透過規限而減低。

買耳機耳筒,最重要係低音重果班,唔炸壞耳先奇....

買耳機耳筒,最重要係低音重果班,唔炸壞耳先奇....
DGCNYO 發表於 14/2/2019 22:15

咁學校都無教這些..... 就算 科學/物理堂 都 不會講!

e d 野, e + d 人唔會理 ga la

買個有nc既耳機
咁樣會有助防止太大聲

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 5# hman2002

要大聲既都係會大聲,唔關NC 事
再講唔係人人都接受到NC ,我自己就唔慣

買個有nc既耳機
咁樣會有助防止太大聲

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
hman2002 發表於 2019-2-15 13:16

NC 原理唔係以毒攻毒咩?
應該會加速耳仔受損?

回覆  hman2002

要大聲既都係會大聲,唔關NC 事
再講唔係人人都接受到NC ,我自己就唔慣 ...
a886 發表於 2019-2-15 13:43

都唔係架,  無用NC耳機時, 好多時要開到60-70%音量, 用左之後開40%夠晒,
NC唔係個個人接受就係真

應該會加速耳仔受損?
crackong 發表於 2019-2-15 13:50

唔係, 唔用NC, 因為外界噪音大, 所以你會再更大音量來COVER D 噪音, 可能70%-80%音量, 咁先係以毒攻毒, 對耳仔傷害好大;

有NC, 佢幫你搞掂左好多噪音, 咁你聽歌只要開30%-40%左右音量己經好清楚, 咁對耳仔傷害就相對細好多;

當然有好多人唔慣NC果種氣壓感覺,

應該會加速耳仔受損?
crackong 發表於 2019-2-15 13:50

NC係計算返個外來音的波,發出相反波令到兩者互相抵消

佢以毒攻毒,但冇毒到你, NC耳機可以做到搭巴士都好似係夜晚房訓覺咁靜,所以變相你又可以開返細聲D黎聽歌, 因為非NC 耳機受到外界影響程度要高唔少