[新城電台]學者批評政府的電視政策滯後

[新城電台]學者批評政府的電視政策滯後
全文見: http://www.metroradio.com.hk/news/live.aspx?NewsId=20190216115914

政府將結束電視模擬廣播, 有學者指, 亞洲其他地區如日本及台灣等, 早於2011至12年已全面改為數碼廣播, 批評本港電視廣播政策是「虎頭蛇尾」.

.... more ....

梁麗娟引用統計處的數據指出, 電視及廣播業生產總值由2013年的79億元、 下跌至2016年的65億元, 數年間下降了百分之17.

她說, 網絡電視已主導本地電視市場, 本港黃金時段受歡迎的很可能是內地宮廷劇, 多於本地製作, 觀眾亦寧願選擇收看國際傳媒經營的自選收費頻道或網劇.

Related:

[明報]中大學者批模擬電視停播太遲 嘆電視業錯過黃金機會 (10:24)
全文見: https://news.mingpao.com/ins/%e6 ... 1%e6%a9%9f%e6%9c%83

[TVB新聞]模擬電視廣播 2020年11月30日 終止 翌日進入全面數碼廣播
https://www.hkepc.com/forum/view ... 110&tid=2484945

腥港正苦 sin !_ 氣

講嚟都哂氣,一早話Cut模擬訊號又一推再推等埋中國廣東省Cut模擬訊號先肯Cut,佢哋會口講同人協調分配頻譜其實就係想趁機讓頻譜畀人哋。

香港政府唔以香港人利益為先已經唔係新鮮事。
香港啲電視台可以預埋政府唔會再有更多頻譜分畀佢哋,唔夠頻譜用就唔夠大氣電波傳送頻寬用,而家香港啲高清電視頻道都同2008年嗰時嘅高清廣播音畫質相比都已經差咗成倍,香港真係有排都搞唔成超高清大氣電波廣播。

電影一樣唔得,會唔會又係同模擬廣播有關      

人地用國際標準梗係可以早玩早享受啦

本港黃金時段受歡迎的很可能是內地宮廷劇, 多於本地製作, 觀眾亦寧願選擇收看國際傳媒經營的自選收費頻道或網劇.

寧願俾錢,都唔食垃圾

回覆 4# lotus123

唔關事, 啲人信土豆, YOUTUBE,NETFILX仲多過電視. 如果唔係, 大台唔會嘗試搞MYTVSPER減少損失

回覆  lotus123
唔關事, 啲人信土豆, YOUTUBE,NETFILX仲多過電視. 如果唔係, 大台唔會嘗試搞MYTVSPER減少 ...
polarhei 發表於 2019-2-17 22:31

多年前,鄭九組,同一時期拍9組戲,粗製濫造,電影業沉淪,跟住賴翻版光碟...
Letv 拍住 hkbn之後幾個月,mytvsuper 跟住條水拍住hkbn/hgc上...

多年前,鄭九組,同一時期拍9組戲,粗製濫造,電影業沉淪,跟住賴翻版光碟...
Letv 拍住 hkbn之後幾個月, ...
lotus123 發表於 2019-2-17 23:46

大台 e + 連買劇都懶理,播大陸劇度日

回覆 8# lotus123

我想在商言商下, 最終製作人選擇土豆,土炮或妥協之路, 盜版是次要問題, 何況注重私權的香港?  以前沒有一種叫數碼攝影,普通VHS錄影機質量普通,負片一流. 24年前開始, 開始出現平價數碼攝錄機多了人土炮拍片. 如果要極認真的話,可能我要改用叫 FUJIFILM X-T3 的系統 (4K 10-BIT YUV42010LE HEVC) 或問EBAY 一些人食之無用,棄之可惜的3CMOS 系統才行.