[蘋果新聞]...三月兩宗派更電腦故障 工會質疑硬件太舊...

[蘋果新聞]...三月兩宗派更電腦故障 工會質疑硬件太舊:「應盡早通知市民」
[蘋果新聞]【九巴冧機】三月兩宗派更電腦故障 工會質疑硬件太舊:「應盡早通知市民」
全文見: https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20190218/59272352

繼去年12月九巴因派更系統故障導致巴士服務受影響,今日凌晨又再度出現故障,對於三個月內兩宗電腦派更系統故障,九巴僱員工會主席郭志誠向《蘋果》表示,其實該電腦派更系統已有約三年的歷史,但車廠部分電腦硬件殘舊:「管理層新,經常改動系統,輸出輸入,轉來轉去,影響系統穩定性,(懷疑系統)負荷過勞,硬件卻殘舊,不能相輔相承。」

今日出現電腦派更故障,情況較亂及嚴重,郭志誠相信是電腦未完全「死晒」,只是出得好慢,車長只能排隊等出更,他指泊車地點已輸入電腦內,如車長不能拍卡,不知泊車地點,便不知地點取車,不能準時取車,自然脫班。「反而之前試過電腦全部死晒,一早改用人手派,反而仲快啲。」

.... more .....

Related:

[蘋果新聞]【九巴冧機】屯門車廠冧4部電腦 約8成巴士脫班
全文見: https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20190218/59272016

[on.cc東網]九巴壞腦:重返數十年前人手派更 議員轟管理落後
全文見:  https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0218_00822_001.html

搵個巴士佬黎講系統有咩問題

搵個巴士佬黎講系統有咩問題
1q1q1q 發表於 18/2/2019 21:53

如果 "硬件" 不是 PC....  都幾難換!

回覆 1# toylet

其實好想知佢個系統是怎樣的? 行window?  自行研發?

回覆  toylet

其實好想知佢個系統是怎樣的? 行window?  自行研發?
bongbong3481 發表於 18/2/2019 22:40

有無人見過 九巴 電腦部 請人廣告?

回覆  toylet

bongbong3481 發表於 2019-2-18 22:40

通常"系統"只係一個program 或一個web application + 中央database. 行WIN 或LINUX哩D現有OS多. (就算銀行櫃員機, 都只係WINDOWS 黎. )
哩D系統唔會公眾使用. 員工做D咩工序已知. 負荷唔會突然唔知咩事加大. 硬件舊其實關係唔會好大.
如果某日, 突然loading 大增, 通常即係有野壞咗.  e.g. 隻RAID 隻死HDD, 換咗HDD之後rebuild 導致IO大覆下降.

而且九巴系統, 唔同地鐵, 系統出問題, 唔會攪到撞車死人, 所以system 唔會有咁易被安全機制lock死. 如果只係"overload", 叫停各總站輸入新資料, 等佢幾十分鐘, 就一定OK. 如果hang咗, kill咗process 或reboot通常就OK. 如果server 硬件問題, 換咗就OK.

回覆 6# 1q1q1q

講得好詳細,但要睇係邊年出品,如果係70或80年代,通常係UNIX+DB2,前台用咩唔知,因為前台只係輸出數據,用WINDOWS定其他OS 根本唔重要。 而銀行係一樣,櫃員機係WINDOWS無錯,但佢只係輸出,成個SYSTEM 係 SERVER度,十幾年前 香港有D銀行仲用緊 IBM AS/400 (近十年就唔知,我當年聽D銀行朋友仲話用緊),通常除非個系統有問題(做唔到生意),否則銀行等企業好少換SYSTEM(軟+硬)架!!!

通常"系統"只係一個program 或一個web application + 中央database. 行WIN 或LINUX哩D現有OS多. (就算銀 ...
1q1q1q 發表於 2019-2-19 06:36

話唔定係裝新software, 但係寫得唔好, 搶盡左resource 爆pool...

有無人見過 九巴 電腦部 請人廣告?
toylet 發表於 2019-2-18 22:44

有咩可能自己做?肯定係外判架啦!

【...電腦派更系統已有約三年的歷史...】   3年都話舊!      
會唔會有用 C 寫,memory leakage