[經濟日報]弟為打機辱罵父親...姊姊心疼發公開信...

[經濟日報]弟為打機辱罵父親...姊姊心疼發公開信...
[經濟日報]弟為打機與辱罵父親是「垃圾」 姊姊心疼發公開信:為你流過太多的淚
全文見: https://topick.hket.com/article/ ... %E6%B7%9A?mtc=10012

孩子沉迷打機往往是造成家庭衝突的重要原因,近日facebook群組「名校Secrets」,有一名姐姐發文,公開向弟弟寫的一封信,內容提及弟弟因打機與父親發生衝突,令姐姐和父親都很難過,盼望弟弟能快點長大,找到人生價值。

一名自稱姐兼母職的姐姐,在facebook貼出給弟弟的公開信,指弟弟因打機與爸爸發生衝突,弟弟更惡言相向,用言語貶低父親,看不起他,更說他是垃圾,令姐姐非常心痛,而見到弟弟脾氣暴躁的樣子也感到可怕。

"你想想你的話是有多麼的不尊重,是他工作養活的你,但你卻沒有半點感恩之心,即便你是年少氣盛,但對自己的爸爸說出如此不尊重的話,也實在不可原諒。"

姐姐又指 .... more .....

係香港地做人又要學習又要發掘興趣(打機係唔計)、仲被人要求追求夢想

我成日都話,你以為只識屋企打機既細路差,你見識過連屋企都唔翻既細路就知,黎D係家人幫唔到個靚仔有空間搵人生態度既典形家人例子

順便一講,公開信講私事,即係自己都無膽同佢講,仲衰過報警

...我成日都話,你以為只識屋企打機既細路差,你見識過連屋企都唔翻....
DGCNYO 發表於 28/2/2019 21:01

未襲擊家長未算最差.....
還有 困自己房不出來(宅X)... 咁當然要家庭有樓先得!

係香港地做人又要學習又要發掘興趣(打機係唔計)、仲被人要求追求夢想

我成日都話,你以 ...
DGCNYO 發表於 2019-2-28 21:01

你淨係見到/講佢打機問題, 但見唔到佢點樣唔尊重父親... 仲有, 就打機問題而言, 差就係差, 就算你搵D垃圾同佢比較, 的確係無咁差, 即係你覺得只要唔係最垃圾個類就冇問題?

人地講左好言相勸唔聽, 亦因而流左好多次淚(相信佢細佬亦見過好多次), 點樣無膽同佢講仲衰過報警呢? 佢就係無計可施諗住借公眾比壓力細佬, 未必一定work, 但無計可施摶下有乜問題? 佢呢次唔係淨係帶出佢家中問題, 亦帶出左唔少社會縮影令類似既靚仔有機會反思, 我覺得OK囉, 做人唔好淨係一味掛住抽水至得架.

好家姐
將來佢就知家姐是對的

電腦, 遊戲, 係死物
家人既關心 你唔珍惜, 有一日家人老了, 病了 你遊戲打得好出色, 救唔救到佢地? 幫唔幫到佢地? 仲可唔可以追番可以一齊既時光?

自己諗

針唔係拮到自己緊係唔痛,當有日你個仔都咁對你,你又會點做呢?

睇野又唔好禁片面
文中冇提及弟弟既其他問題, 亦冇實數提"沈迷"即係點玩法
唔打機既人始終唔會理解, 見你打個零鐘都覺得係沈迷
如果佢本身成績唔差, 打機係佢課餘興趣, 怪獸家長唔認同就當沈迷又點計, 所以就要抹殺自己?

BTW, 佢家姐年齡細唔懂事, 寫埋D小學課文內容教訓細佬其實冇乜問題
不過又比報紙佬拎黎做炒作
叫中二學生追求夢想? 課餘唔計打機讀書仲可以做D咩? 打波行山定係整核反應堆?
初中學生有排都未到公開考, 禁早就拎哂人生去準備考試先係最失敗既人生吧

專重父母固然重要, 不過睇情況唔係大哂, 好多野真係唔X唔得,
以前我呀爸都係隨地吹痰, 鼻涕紙巾就感丟落街, 勸阻無效都要X足佢幾年先肯改
唔立場強硬, 有時人地根本就唔會重視你既發言

我冇話邊個岩邊個錯, 只係表示資料不足以評論案件, 道德L請反思

睇野又唔好禁片面
文中冇提及弟弟既其他問題, 亦冇實數提"沈迷"即係點玩法
唔打機既人始終唔會理解, 見你打 ...
shingzhk 發表於 2019-3-1 01:03

文中提及佢除左沉迷打機(講得沉迷, 一個正常人都唔會理解為個零鐘啦下話), 而且每次仲發脾氣(情緒病), 更睇唔起爸爸話佢係垃圾, 個人亂估啦, 可能佢爸每次叫佢打少D機勤力D讀書, 佢就話返佢爸"你自己又點啊, 你後生夠係唔勤力讀書啦, 搞到宜家只係做埋D低下工種(保安, 清潔, 小販等)咋垃圾!"

如果佢成績唔差, 佢家姐就唔洗咁擔心, 搞到為佢流淚好多次啦. 我想問, 你上次為你家人流淚係幾時? 會為D芝麻綠豆野隨便為家人流淚嗎?

中二, 如果係band1/2學校考中等或以上, 可以唔洗咁早為DSE發力. 但如果係band4/5考中下成績就好大煲(睇佢勢係呢類多), 而且要MIT甩打機癮係極難, 係大墮後情況下仲唔早D發力追返主車群, 你唔係諗住到佢中五六先開始MIT, 再由BAND4/5底層先發力下先唔叫失敗人生下話?

我最憎就係怪獸家長 (本身唔會要求個仔細細個就發力, 比好多空間玩, 打機). 但打還打, 如果發現佢因為打機引至到成績下滑, 情緒暴燥(情緒病), 什至唔尊重父母等問題, 一定落重手做野收佢檔.

姐姐x 弟弟沉迷打機 x 遠離虛擬改過自新

我好似係某d 地方睇過類似劇情

打機唔係問題, 所有野都雙向

個仔係你教出黎, 你教得唔好, 又話個仔

個仔話老豆係垃圾可能係無錯, 一件垃圾教出一件垃圾亦合情合理