[星島日報]...學校要求買iPad禁裝私人程式 家長呻貴兼不合理

[星島日報]...學校要求買iPad禁裝私人程式 家長呻貴兼不合理
[星島日報]【Kelly Online】學校要求買iPad禁裝私人程式 家長呻貴兼不合理
全文見: http://std.stheadline.com/instan ... D%E5%90%88%E7%90%86

家長不時要應學校奇怪要求,為子女費神,而在電子學習的年代,有家長便大呻有中學強制學生購買iPad,更要求須安裝監察系統,禁止安裝其他應用程式作私人用途。事件惹起網民熱議,有人認為家長自費購買後屬於私人用品,限制學生使用是不合理,也有人懷疑學校在未有諮詢家長情況下,選擇指定型號iPad及服務供應商,有利益輸送之嫌。

該名家長在facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」發文,指上周收到就讀中一的女兒學校通告,要求家長購買一部128GB Wifi版iPad及配件如手寫筆及流動裝置管理監控程式。若同學沒有申領任何津貼,需付4214港元購買。而申領半額書簿津貼的學生則需以半價,即2107港元購買。申領全額書簿津貼及申領綜援的學生費用則全免。

.... more ....

網民紛紛批評學校強制要求家長自費高昂電子產品,但又限制使用是不合理。更有人質疑學校為何指定要購買iPad,懷疑有利益輸送,指「點解要同呢間買先?又點解一定要iPad,其他平板都得㗎,無平就唔使同佢買啦」。

Related:

[on.cc東網]網民熱話:強制學生購買平板電腦 家長呻不合理
全文見:  https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0317_00822_001.html

政治唔正確.應指定 MEDIAPAD

其他平板都得,不過你預左可能要買多幾部

好多學校都試過叫學生買平價平板, 2年唔夠又要換一部
我公司批IPAD AIR 1 , 40部5年先壞一部
某學校叫學生買D 千幾蚊咩二合一WINDOWS 國產安卓平板,
兩年就壞左60部,過保又冇得維修, 平時用又麻煩,仲要體驗唔好;

唔鎖你, D學生咪上堂做自己野囉,
仲有邊間公司平板可以做到APPLE咁免費自帶課室管理軟件,仲係咁流暢?

如果佢係當電子書平台用,咁其實4000蚊都係你一年書費,
不過通常電子書都係要收錢,但唔少學校都有自制教材,唔一定要你買書

依家D家長真係好難服侍, 幫你搵埋買埋,就話你利益輸送,指定供應商;
第二年設張LIST,叫你地自己出去買,又有一大批家長會話學校支援不足應該幫手買

其實一間學校同一時間係咪全部班都要用IPAD呢??? 其實依我所知,APPLE有學校PLAN架,一間5百人的學校大約150部就應可以滿足全部500名學生(前提係不需要每堂用到IPAD)!!! 1千人就400部左右(當然係包括可能要維修的部份)!!! 而且學校PLAN係包括可以換機或維修時借機的服務!!! 仲有免費APPS同支援添!!! 一部機用3年的話,學校其實可以當雜費收家長錢!!!!

咁樣學生如果上堂要用機,學校提供;想在家中用機,而家長又有能力的話,咪自己買一部囉!!!! 即時解決問題啦!!!!

聽講香港政府今年有每間香港中學200萬的STEM補助款,買500部(500*4000=200萬)仲有餘啦?????

呢個年代無錢唔讀得書

回覆 5# laueye

這個年代唔係無錢唔讀得書,係無錢唔可以去"貴族"學校讀書!!1

其實一間學校同一時間係咪全部班都要用IPAD呢??? 其實依我所知,APPLE有學校PLAN架,一間5百人的學校大約15 ...
inone2 發表於 2019-3-19 08:21

佢應該係行全電子書, 幾乎堂堂用, 所以行唔到共享系統

依家D出版社電子書都係雲端版, 學生返屋企登入自己帳戶,其實用電腦就得
上堂NOTE 功課同進度都有

有d學校係全部ipad由學校拎錢買
然後個IT用MDM / Apple ASM管理

回覆 7# s84292

畀我寧願要實體書好過,如果要睇住平板溫書實睇壞眼

有網友話,反對只係家長妒忌綜援家庭免費拎。
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1