[明報]全球首個行政區域5G網絡上海建成 首撥出5G通話 (23:11)

[明報]全球首個行政區域5G網絡上海建成 首撥出5G通話 (23:11)
全文見: https://news.mingpao.com/ins/%e5 ... g%e9%80%9a%e8%a9%b1

《人民日報》報道,上海建成「全球首個」行政區域5G網絡,副市長吳清在周六(30日)早上舉行的「全球雙千兆第一區」開通儀式,撥通首個5G手機通話。

新華社指出,上海虹口區的「5G全球創新港」周六開始建設,將集5G展示、聯創、應用、科普等於一體。虹口區現已建成228個5G基站,完成5G網絡全區覆蓋。上海經濟和信息化委員會副主任張建明表示,該市年內將建成逾萬個5G基站 .... more ....

5G 電話通話?
佢用wechat 通話?
電話 "打電話" 果part 好似唔係用5G 網絡吧 ?

係囉, 做乜唔示範下5秒鐘下載一套電影?

愚人節唔係過左咩?

5G喎, 新野黎
即係上youtube睇4K會快D?
又或者上google搜索各國的報紙和新聞消息會快過CCTVB?

山寨5G
無國際承認

係囉, 做乜唔示範下5秒鐘下載一套電影?
ininin 發表於 2019-4-2 14:10

因為一個月得幾G流量..........下載電影會好快用哂, 係試都開youtube睇啦

因為一個月得幾G流量..........下載電影會好快用哂, 係試都開youtube睇啦 ...
abc888 發表於 2019-4-2 22:12

實測速度 400MB/S
幾GB流量即係唔使20秒就爆DATA

實測速度 400MB/S
幾GB流量即係唔使20秒就爆DATA
yanliu 發表於 2019-4-2 23:08

電腦D網卡仲係行得1gbps點搞

因為一個月得幾G流量..........下載電影會好快用哂, 係試都開youtube睇啦 ...
abc888 發表於 2019-4-2 22:12

開唔到
唔係幾G嘅問題