香港電台也是100%政府資助,

識睇一定睇因報
愚樂無窮 發表於 4/5/2019 11:28 PM

因報有名你叫 on.■■

香港電台也是100%政府資助,
sunyan12 發表於 2019-5-4 23:59

眼中釘同愛將分別

用返位於內地的 Sanddroid 沙盒檢測,已列在 HKCERT 最受歡迎的本地50隻免費App當中的淘寶lite 及 Alipay ...
headuck 發表於 2019-5-4 23:35

公證D 解畫吧 ,   
HKCERT 是香港政府的.  
CNCERT、 ALIPAY、 TAOBAO 係 大陸政府的.
香港政府是大陸政府的.

咁點會話自己老闆既子公司係吾安全 ?
就算 ALIPAY 要 REQUEST ROOT , 都係會話係安全.
因為佢係合法為中國檢視中國國民手機的檔案.

公證D 解畫吧 ,   
HKCERT 是香港政府的.  
CNCERT、 ALIPAY、 TAOBAO 係 大陸政府的.
香港政府是大陸 ...
freefdhk 發表於 2019-5-5 02:57

反而想知動新聞隻trojan係咪蘋果獨家

至於alipay,taobao罷明要用戶提供資料,都唔駛靠trojan

反而想知動新聞隻trojan係咪蘋果獨家

至於alipay,taobao罷明要用戶提供資料,都唔駛靠trojan ...
laueye 發表於 2019-5-5 11:42

Congur 系列 ransomware 2016年尾出現,如果有事應該多家 anti-virus 同時會 scan 到,目前只有一家是撞signature居多

估唔到所謂檢測咁兒戲

全部被指「讀取手機號碼」的getLineNumber() 根本是在讀 stacktrace,應是用來報告 ...
headuck 發表於 2019-5-4 01:56

師兄夠料坐創科局焗腸個位tim

笑大人個口
eh 發表於 2019-5-5 13:01

報告誤報可能有 2~3成用戶甚至 4~6成用戶 DEL APPS ,
然後幾年後出來說只是誤報 ,
是不是很熟識的某國慣用手法呢.

呵呵~~

師兄夠料坐創科局焗腸個位tim
eh 發表於 2019-5-5 13:02

哈哈我都整理咗類似一篇文,長文慎入

http://blog.headuck.com/?p=1080

焗腸基本要求除吹水叻還要見過Steve Jobs喎,唔係個個做得