其實上個月18號新聞,tesla老闆講過關於腦神經晶片 ,係唔係呢種?https://www.google.com.hk/amp/s/ ... brains-2020%3famp=1

中國發明通街人面辯識,又有人民計分大數據,原全全區監控掌握在手中(係欠茅厠仲未有),領先全球,簡直 ...
fatlo 發表於 2019-8-28 10:13

外國D APPS已經一早監控緊啦, IPHONE已經係例子

minibanana 發表於 2019-8-28 13:50

總之班友心態係, 比外國工具監控就no problem, upload晒全家幅照都係let it be. 比大陸/港府監控嗎, 已經矇晒面架啦, 仲要影都未影就己經玻璃心, 要剧晒D監控燈柱先安樂, 驚成咁, 唔講以為個個都係葉繼歡

minibanana 發表於 2019-8-28 13:50

係啦蘋果就唔啱啦,蘋果走去監控人,幾年前有單新聞FBI叫蘋果幫iphone手機開密碼都唔幫手

係啦蘋果就唔啱啦,蘋果走去監控人,幾年前有單新聞FBI叫蘋果幫iphone手機開密碼都唔幫手 ...
fatlo 發表於 2019-8-28 15:59

依家都有, 拎人地通話/FACETIME紀錄, 做數據分析改善產品喎
打從有網絡開始, 所有野都在監控範圍
如果公眾地方無左監控, 無左天眼, 兇徙天台丟水彈, 黑警打阿伯.....社會大亂
如果你唔係咩出位人物, 攞你D資料托咩, 曬錢曬時間人力物力咩

總之班友心態係, 比外國工具監控就no problem, upload晒全家幅照都係let it be. 比大陸/港府監控嗎, 已經 ...
myricky 發表於 2019-8-28 14:21

佢地只係孤陋寡聞, 外國監控左唔知姐
而大陸就無限放大誇張

搞清楚,中國嘅人才要視乎佢哋屋企人係邊,但大部分都係『人治奴才』

其實上個月18號新聞,tesla老闆講過關於腦神經晶片 ,係唔係呢種?
fatlo 發表於 2019-8-28 13:03

無人知?無線新聞都有報

中國好多呢類都系偷人地idea
人地發完論文,整埋出來
甚至可能中國的研發團隊有人來自其他前人的團隊
然後 ...
skywalker167 發表於 2019-8-5 14:57

Ching
Essay同Patent好似係唔同既野黎
不過如果Essay冇標明出處就真係抄啦

其實上個月18號新聞,tesla老闆講過關於腦神經晶片 ,係唔係呢種?
fatlo 發表於 2019-8-28 13:03

細節唔知,
不過ai晶片近年好hit,
好多人, 公司同大學都走去做相類似既研究,