係制度‧法冶被加速变成一國一制‧曾承諾的一國兩制去了那裡?
而家係大事大非‧要保持香港一國兩制‧國家 ...
chow.cc 發表於 2019-10-10 22:33

they won't get it, even if they do, they would choose not to believe
it's like we are from parallel universes, save gas la

國際從來行叢林法則, 你今日先返地球?最大最惡最正確係美帝, 但國與國鬥算對到頭

一條靚仔去玩寸人地私 ...
Consultant 發表於 2019-10-10 20:39

同意
人地李氏‧国太....只係商業機構‧只係員工表達個人意見‧又唔係係強國內‧冇犯法
駛唔駛出動國家機器批鬥‧迫人機構就範!

同意
人地李氏‧国太....只係商業機構‧只係員工表達個人意見‧又唔係係強國內‧冇犯法
駛唔駛出動國家機 ...
chow.cc 發表於 2019-10-10 22:51

學中共?

學中共?
Consultant 發表於 2019-10-10 22:53

就好似對付癌細胞甘

就好似對付癌細胞甘
chow.cc 發表於 2019-10-10 22:57

暴雪迅速出手了

如果係奧運頒獎台, 選手做一些動作宣示政治立場,甚至冒犯到別人, 會吾會覺得因為選手有言論自由而無問題?

在一九六八年,美國短跑運動員史密斯和卡洛斯在墨西哥奧運會頒獎台上,舉臂握拳宣示黑人權力,遭到國際奧委會取消以後參賽資格。言論自由不是無限制的。

係制度‧法冶被加速变成一國一制‧曾承諾的一國兩制去了那裡?
而家係大事大非‧要保持香港一國兩制‧國家 ...
chow.cc 發表於 2019-10-10 22:33

>係制度‧法冶被加速变成一國一制‧曾承諾的一國兩制去了那裡?
>而家係大事大非‧要保持香港一國兩制‧國家曾承諾的.
>唔好話政治唔関我事‧我只係小市民‧唔犯法就冇事‧......  
>唔犯法一樣有機會損害共黨集團嘅利益.貪污是常態.‧大陸係人治‧法律只為黨服務‧例如你間屋阻住條路‧佢可以叫公安拆咗你間屋至同你傾都得‧迫你就範‧

喂, 你上面堆廢話, 要黎厄D十幾廿歲青頭仔就得姐, 對住我呢D做左廿幾年野既老屎忽, 你慳D啦.
我由90年代開始聽左以上堆廢話唔知幾多次啦, 但身邊唔少親戚一樣係大陸買樓, 到後黎出黎做野, 唔少朋友同事亦係上面買左樓, 結果so far全部業權都安然無恙. 有兩三個亦賣左賺唔少, 全部都冇係你口中提及既隨時被逼遷什至喪失業權問題囉. 當然, 大陸發展牽涉唔少遷拆case, 但近年呢case, 對大陸人黎講同中六合彩冇分別, 因為賠賞多到唔洗做. 我問下你, 有冇聽過大陸唔少有釘子戶問題? 成個區發展就係淨返唔肯走既釘子戶, 結果個區照發展, 留返座釘子大樓係中間. 如果以你講到逼遷強拆問題咁嚴重咁普遍, 呢D釘子戶又點可以屹立? 你又有幾多親身經歷係大陸資產業權完全唔受保障先?

我之前講左啦, 要討論就討論事實, 未發生或者被妄想逼害症病者心路歷程可以慳返喇, 唔好晒大家時間麻, 發招都要睇對手麻, 又唔聽.

>如果個政府肯聽‧班勇武根本就唔會週圍破壞啦!
嘩, 乜政府唔按照晒黑衣人意願做, 就可以好似紅衛兵咁四處破壞, 幾十人打一個弱者私鳥, 做盡呢D無恥行為架? 呢個世界黑白癲倒是非得好緊要喎.

>又点解班勇武週圍破壞淺黄都唔割?淺藍也不支持政府?
都講左唔係唔支持政府, 只係怕左黑衣人批鬥, 打, 秋後算賬咯, 你要知道, 大部份呢D愛和平既淺藍, 咩住成頭家同仔女要養架. 慢一比班黑衣打到重傷, 邊個賺錢邊個照顧佢地仔女呀? 我上面都講左, 如果全部黑衣人做違法野個陣唔幪面(即係肯承擔後果), 一定大把藍C夠膽走出黎撐警同支持正苦囉.

>你睇下最新嘅民調‧認同政府‧警察嘅有幾多%?
>好多人都知咁樣破壞係唔啱‧(死物)相比政府‧警察嘅不合法.不公行為‧(人命)
一句破壞死物諗住就過到骨? 呢D歪理厄細路就得. 宜家唔係單單破壞死物咁簡單, 呢一幕幕重覆又重覆既大肆破壞畫面, 所帶比幾百萬香港市市民心靈上既恐懼, 所帶比黎既不便, 同時更剝奪幾百萬香港人應有既正常生活, 安全自由出入權利呀. 更不堪既係, 呢D暴行會教壞細路, 教到佢地覺得只要向父母/他人/國家索求不果, 就可以四圍破壞, 傷人, 剝奪其他人安寧生活權利, 以求達到目的不擇手段. 呢D種種暴行, 唔係破壞死物咁簡單囉, 個side effect大到班黑衣人估計唔到(又或者根本自私到唔理其他香港人死活), 同文革所犯下既錯, 有乜分別? 你咁驚咁憎中共, 但又認同抄捉佢地當時點樣係心靈上傷害百姓毒行咁好笑既? 更好笑係, 人地都知錯幾十年冇再RUN, 你班友反而囉黎用咁無恥?

>面對一個不敢面對人民嘅政府‧
>兩害取其軽‧有良知嘅都識撰擇‧
一個係講左三十年聽到訓著都未發生係香港既被妄想逼害症後群, 一個係赤裸裸破壞緊香港社會安寧, 無故就隨便私鳥傷人, 批鬥, 長時間剝奪幾百萬香港人正常生活權利, 塗毒青少年為目的以暴力威逼手段, 搞到整個香港人心惶惶惡果. 邊個害輕D, 邊個害大D, 有良知有分析力既都識撰擇吧.

>係制度‧法冶被加速变成一國一制‧曾承諾的一國兩制去了那裡?
>而家係大事大非‧要保持香港一國兩制‧ ...
myricky 發表於 2019-10-11 01:22

被厳重洗腦‧無語‧有冇其他ching肯救救這孩子!

被厳重洗腦‧無語‧有冇其他ching肯救救這孩子!
chow.cc 發表於 2019-10-11 01:40

唔好阻人搵食...

人一藍,腦就殘